- "În decizia sa, Curtea de Justiție a UE a apreciat că apelurile la 112 inițiate de pe telefoane fără SIM se supun prevederilor articolului 26 din Directiva UE privind Serviciul universal. Directiva cere ca "toate apelurile la numărul unic de urgență 112" să fie localizate. Aceasta înseamnă că atunci când statele membre UE permit apeluri la 112 de pe telefoane fără SIM, informațiile de localizare trebuie de asemenea să fie furnizate serviciilor de urgență. În caz contrar, se va considera că nu respectă legislația europeană aplicabilă în prezent (Directiva privind serviciul universal).
- În prezent, apelurile de urgență de la telefoanele fără SIM pot fi plasate în 20 de țări ale UE, iar această hotărâre a Curții de Justiție a UE nu impune celorlalte state membre să facă acest lucru", precizează Asociația europeană a numărului unic de urgență (EENA).
- Ce a decis Curtea de Justiție a UE cu privire la 112 după un caz similar cu al Alexandrei
Curtea de Justiție a UE a luat această decizie după moartea unei fete de 17 ani din Lituania în 2013, care a fost răpită, violată și arsă de vie în portbagajul unei mașini.
Înainte să moară, aceasta a apelat la 112 de pe telefonul său mobil pentru a cere ajutor, dar nu a fost posibilă localizarea acesteia.
Familia sa a solicitat la Tribunalul Administrativ Regional din Vilnius, Lituania obligarea statului lituanian la repararea prejudiciului moral suferit de victimă.
”Curtea apreciază că directiva privind „serviciul universal” impune statelor membre, sub rezerva fezabilității tehnice, obligația de a se asigura că întreprinderile în cauză pun la dispoziție gratuit informațiile referitoare la localizarea apelantului autorității care tratează apelurile de urgență la „112” imediat ce apelul ajunge la autoritatea menționată, inclusiv atunci când apelul este efectuat de pe un telefon mobil neechipat cu o cartelă SIM”, arată comunicatul Curții.
- Dezbaterea privind schimbările la sistemul 112 în România: Cum a motivat STS imposibilitatea apelurilor la 112 de pe telefoane fără SIM
- Pentru detalii citește: Modificările la sistemul 112, publicate în Monitorul Oficial: Cartele prepay doar cu buletinul, amenzi de 5 ori mai mari pentru alertarea falsă și stocarea datelor de către STS timp de 5 ani
În cadrul dezbaterii publice avute anterior pe marginea emiterii acestui act normativ, reprezentanții APADOR-CH au solicitat autorităților să explice de ce în majoritatea statelor UE se poate suna la 112 de pe un telefon fără SIM, iar în România nu.
Prezent la dezbatere, generalul Ionel Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS, a amintit procentul mare de apeluri false și abuzive care se fac la 112 și faptul că legislația națională nu permite în prezent în România apelarea 112 de pe un telefon fără SIM.
- "Conform art 70 alin 1 si 2 din OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice, pentru ca un apel de urgență să fie preluat de un operator de telefonie mobilă, care are acoperire în zona de unde se inițiază apelul, apelantul trebuie sa aibă calitatea de utilizator final al unui serviciu de comunicații, aceasta condiție fiind îndeplinită doar dacă în telefon există un SIM valid indiferent dacă este o cartelă prepay sau un abonament.
- În ceea ce privește recomandările Institutului European pentru Standardizare în comunicații, se găsește stipulat că fiecare stat stabilește prin norme interne posibilitatea apelării numărului de urgență 112 cu SIM sau fără cartelă. Propunerea noastră este însă clară, având în vedere faptul că intenționăm să identificăm utilizatorii prepay. Dacă vom ajunge și în situația să putem apela de pe orice telefon fără să avem posibilitatea identificării apelantului, situația va fi cu mult alta decât în prezent, adică spre un scop diferit stabilit de propunerile de față.", a declarat generalul Ionel Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.
Pentru detalii citește: Arafat, despre identificarea proprietarilor prepay când sună la 112: Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? Nu asta este problema, îi răspunde societatea civilă
Fara SIM nu poti sa dai telefon si telefonul nu poate fi identificat. Ar fi liber la "prank calls" la 112.
Poti sa mergi la piata sa cumperi un telefon cu 30 de lei si suni de 20 de ori pe zi la 112.
Daca un strain nu are roaming pentru Romania poate sa sune la 112 fara nici o problema atat timp cat are un SIM.
Deci telefonul fara SIM poate fi identificat pe baza IMEI. SIM-ul are ca scop identificarea celui ca a SUBSCRIS la serviciu: adica a TA.
Si nu ma lua cu vrajeli de genul "activeaza-ti roamingul inainte sa intri in tara" ca poate l-am activat dar tot nu merge. Eu am patit-o in Bulgaria, cu roamingul activat mi-a luat 4 ore sa-mi inrolez telefonul intr-o retea mobila (si nu am reusit pana nu am sunat la operatorul din tara de pe un alt telefon si mi-au rezolvat ei problema). Putea sa mi se intample ceva in cele 4 ore? Putea...
si cum s-a rezolvat problema?ti-au spus sa lasi pe automatic la retele sau ca nu ai activ serviciul de roaming?
mai terminati cu rahaturile astea ca de aia nu ajungem la ceva functional in tara asta....trebuie sa se gaseasca cativa destepti care au prepay dar nu vor sa-si dea datele....altii brusc pierd sim-ul si vor sa sune la 112
in curand o sa cereti sa va rezolve problema prin telefon...ca sa nu va incalce dreptul vostru constitutional de a fi sau nu identificat