​​Opt țări membre UE (n.a printre care și România) nu permit în prezent apelarea numărului unic de urgență 112 de pe telefoane fără SIM, iar decizia recentă a Curții de Justiție a UE nu le impune acestora să implementeze această facilitate, a anunțat joi Asociația europeană a numărului unic de urgență (EENA). Obligația transmiterii gratuite a localizării celor care sună de pe telefoane fără SIM trebuie transpusă de celelalte 20 de țări membre UE care permit acum apelarea 112 și de pe telefoane fără SIM.

Numarul 112Foto: EENA
  • "În decizia sa, Curtea de Justiție a UE a apreciat că apelurile la 112 inițiate de pe telefoane fără SIM se supun prevederilor articolului 26 din Directiva UE privind Serviciul universal. Directiva cere ca "toate apelurile la numărul unic de urgență 112" să fie localizate. Aceasta înseamnă că atunci când statele membre UE permit apeluri la 112 de pe telefoane fără SIM, informațiile de localizare trebuie de asemenea să fie furnizate serviciilor de urgență. În caz contrar, se va considera că nu respectă legislația europeană aplicabilă în prezent (Directiva privind serviciul universal).
  • În prezent, apelurile de urgență de la telefoanele fără SIM pot fi plasate în 20 de țări ale UE, iar această hotărâre a Curții de Justiție a UE nu impune celorlalte state membre să facă acest lucru", precizează Asociația europeană a numărului unic de urgență (EENA).

Conform datelor Comisiei Europene, 8 state membre UE nu permit apelarea numărului 112 de pe telefoane fără SIM, respectiv: Bulgaria, Germania (aveau această posibilitate de apelare fără cartela SIM până în 2009), Olanda (au avut această facilitate până în 2011), Belgia, Franța, România, Slovenia și Marea Britanie.

  • Ce a decis Curtea de Justiție a UE cu privire la 112 după un caz similar cu al Alexandrei

Curtea de Justiție a UE a decis joi, 5 septembrie, că apelurile la 112 inițiate de pe telefoane fără SIM se supun prevederilor articolului 26 din Directiva UE privind Serviciul universal. Drept urmare, operatorii de telefonie trebuie să transmită gratuit informaţiile care permit localizarea apelantului autorităţii care tratează apelurile de urgenţă la „112”, iar statele membre UE trebuie să se asigure că această obligaţie este pusă în aplicare chiar dacă telefonul mobil nu este echipat cu o cartelă SIM.

Curtea de Justiție a UE a luat această decizie după moartea unei fete de 17 ani din Lituania în 2013, care a fost răpită, violată și arsă de vie în portbagajul unei mașini.

Înainte să moară, aceasta a apelat la 112 de pe telefonul său mobil pentru a cere ajutor, dar nu a fost posibilă localizarea acesteia.

Familia sa a solicitat la Tribunalul Administrativ Regional din Vilnius, Lituania obligarea statului lituanian la repararea prejudiciului moral suferit de victimă.

”Curtea apreciază că directiva privind „serviciul universal” impune statelor membre, sub rezerva fezabilității tehnice, obligația de a se asigura că întreprinderile în cauză pun la dispoziție gratuit informațiile referitoare la localizarea apelantului autorității care tratează apelurile de urgență la „112” imediat ce apelul ajunge la autoritatea menționată, inclusiv atunci când apelul este efectuat de pe un telefon mobil neechipat cu o cartelă SIM”, arată comunicatul Curții.

  • Dezbaterea privind schimbările la sistemul 112 în România: Cum a motivat STS imposibilitatea apelurilor la 112 de pe telefoane fără SIM

Amintim că Guvernul Dăncilă a adoptat marți, 27 august, o Ordonanță de Urgență pentru îmbunătățirea sistemului 112 după cazul Caracal. Ordonanța prevede implementarea soluției AML pe telefoanele mobile inteligente, precum și obligația identificării tuturor proprietarilor de cartele prepay care sună la 112 și amenzi mai mari pentru cei care fac farse la numărul unic de urgență. Ordonanța a fost publicată marți, 3 septembrie în Monitorul Oficial.

În cadrul dezbaterii publice avute anterior pe marginea emiterii acestui act normativ, reprezentanții APADOR-CH au solicitat autorităților să explice de ce în majoritatea statelor UE se poate suna la 112 de pe un telefon fără SIM, iar în România nu.

Prezent la dezbatere, generalul Ionel Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS, a amintit procentul mare de apeluri false și abuzive care se fac la 112 și faptul că legislația națională nu permite în prezent în România apelarea 112 de pe un telefon fără SIM.

  • "Conform art 70 alin 1 si 2 din OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice, pentru ca un apel de urgență să fie preluat de un operator de telefonie mobilă, care are acoperire în zona de unde se inițiază apelul, apelantul trebuie sa aibă calitatea de utilizator final al unui serviciu de comunicații, aceasta condiție fiind îndeplinită doar dacă în telefon există un SIM valid indiferent dacă este o cartelă prepay sau un abonament.
  • În ceea ce privește recomandările Institutului European pentru Standardizare în comunicații, se găsește stipulat că fiecare stat stabilește prin norme interne posibilitatea apelării numărului de urgență 112 cu SIM sau fără cartelă. Propunerea noastră este însă clară, având în vedere faptul că intenționăm să identificăm utilizatorii prepay. Dacă vom ajunge și în situația să putem apela de pe orice telefon fără să avem posibilitatea identificării apelantului, situația va fi cu mult alta decât în prezent, adică spre un scop diferit stabilit de propunerile de față.", a declarat generalul Ionel Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

Pentru detalii citește: Arafat, despre identificarea proprietarilor prepay când sună la 112: Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? Nu asta este problema, îi răspunde societatea civilă