De ce nu poți suna la 112 de pe un telefon fără SIM în România: Apelurile false sunt foarte multe și localizarea ar fi extrem de dificilă - ANCOM

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 6 septembrie 2019, 16:08 Economie | Telecom


112
Foto: AGERPRES
"Localizarea celor care sună la 112 de pe un telefon mobil neechipat cu o cartelă SIM este extrem de dificilă, iar nivelul apelării abuzive și false la numărul unic de urgență 112 este extrem de ridicat", au declarat vineri pentru HotNews.ro oficialii Arbitrului telecom (ANCOM), întrebați de ce România nu a implementat în legislație această posibilitate existentă în 20 de țări membre UE. Statele care nu permit apelarea numărului de urgență 112 de pe terminalele fără cartelă SIM nu încalcă legislația Uniunii Europene, mai spune autoritatea.
 • Cum explică ANCOM de ce în România nu se poate suna la 112 de pe un telefon fără SIM:
"Conform dispozițiilor legale în vigoare (art. 15 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2008, cu modificările și completările ulterioare), furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului prin intermediul rețelelor publice mobile au obligaţia de a asigura, cu prioritate, primirea şi retransmiterea apelului de urgenţă de la orice echipament terminal, indiferent de tipul de serviciu folosit de utilizatorul respectiv.

Astfel, aceștia au obligația de a retransmite apelul de urgență de la echipamentul terminal atât timp cât utilizatorul beneficiază de un serviciu al unui furnizor de servicii de telefonie destinate publicului prin intermediul rețelelor publice mobile.

Având în vedere că potrivit Constituției României funcția de legiferare este acordată altor autorități publice, nu vă putem comunica motivele pentru care în România legislația primară în vigoare nu permite apelarea de pe telefoanele fără cartelă SIM.

Însă, precizăm că așa cum a stabilit și Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza care face obiectul solicitării dvs., toate apelurile către numărul unic de urgență 112 trebuie să respecte regimul stabilit de dispozițiile Directivei 2002/22/CE, inclusiv în ceea ce privește localizarea apelantului.

Asigurarea acestui regim pentru apelurile inițiate de pe un telefon mobil neechipat cu o cartelă SIM este extrem de dificilă, inclusiv în ceea ce privește localizarea apelantului.


Totodată, vă reamintim că în România nivelul apelării abuzive și false la numărul unic de urgență 112 este extrem de ridicat. Astfel, așa cum rezultă din analiza efectuată de către administratorul SNUAU, în perioada 01.01.2019 - 30.06.2019 au fost primite 5.715.723 apeluri la 112, din care 47.70 % apeluri non-urgente (2.726.473 apeluri). Din totalul apelurilor non-urgente, 52,86% (1.441.210 apeluri) sunt abuzive, provenite din rețelele mobile (abonament + prepaid).

Conform raportului COCOM al Comisiei Europene, publicat în anul 2013, 8 state membre nu permit apelarea numărului de urgență 112 de pe telefoanele fără cartelă SIM, în timp ce 19 state membre permit apelarea de pe telefoanele fără cartelă SIM. Din cele 8 state membre care nu permit apelarea numărului de urgență 112 de pe terminalele fără cartelă SIM, câteva au renunțat la această facilitate din cauza numărului mare de apeluri false sau abuzive.

Statele care nu permit apelarea numărului de urgență 112 de pe terminalele fără cartelă SIM nu încalcă legislația Uniunii Europene, împotriva lor nefiind declanșată procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind aspectul menționat.

Așa cum Comisia Europeană a menționat și în observațiile scrise depuse în cauza care face obiectul solicitării dvs., art. 26 alin. (2) din Directiva 2002/22/CE nu obligă statele membre să ofere posibilitatea apelării numărului unic de urgență 112 de pe de pe terminalele fără cartelă SIM.

În concluzie, hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene nu aduce elemente de noutate, ci confirmă interpretarea potrivit căreia dacă statele membre permit apelarea numărului unic de urgență 112 de pe terminalele fără cartelă SIM, atunci ele trebuie să respecte toate obligațiile stabilite de dispozițiile aplicabile din Directiva 2002/22/CE."
, au precizat vineri la solicitarea HotNews.ro oficialii ANCOM.
 • România și alte șapte țări UE nu sunt obligate să permită apelarea la 112 de pe telefoane fără SIM - Asociația europeană a numărului unic de urgență
Opt țări membre UE (n.a printre care și România) nu permit în prezent apelarea numărului unic de urgență 112 de pe telefoane fără SIM, iar decizia recentă a Curții de Justiție a UE nu le impune acestora să implementeze această facilitate, a anunțat joi Asociația europeană a numărului unic de urgență (EENA). Obligația transmiterii gratuite a localizării celor care sună de pe telefoane fără SIM trebuie transpusă de celelalte 20 de țări membre UE care permit acum apelarea 112 și de pe telefoane fără SIM.
 • "În decizia sa, Curtea de Justiție a UE a apreciat că apelurile la 112 inițiate de pe telefoane fără SIM se supun prevederilor articolului 26 din Directiva UE privind Serviciul universal. Directiva cere ca "toate apelurile la numărul unic de urgență 112" să fie localizate. Aceasta înseamnă că atunci când statele membre UE permit apeluri la 112 de pe telefoane fără SIM, informațiile de localizare trebuie de asemenea să fie furnizate serviciilor de urgență. În caz contrar, se va considera că nu respectă legislația europeană aplicabilă în prezent (Directiva privind serviciul universal).
 • În prezent, apelurile de urgență de la telefoanele fără SIM pot fi plasate în 20 de țări ale UE, iar această hotărâre a Curții de Justiție a UE nu impune celorlalte state membre să facă acest lucru", precizează Asociația europeană a numărului unic de urgență (EENA).
Curtea de Justiție a UE a decis joi, 5 septembrie, că apelurile la 112 inițiate de pe telefoane fără SIM se supun prevederilor articolului 26 din Directiva UE privind Serviciul universal. Drept urmare, operatorii de telefonie trebuie să transmită gratuit informaţiile care permit localizarea apelantului autorităţii care tratează apelurile de urgenţă la „112”, iar statele membre UE trebuie să se asigure că această obligaţie este pusă în aplicare chiar dacă telefonul mobil nu este echipat cu o cartelă SIM.
Curtea de Justiție a UE a luat această decizie după moartea unei fete de 17 ani din Lituania în 2013, care a fost răpită, violată și arsă de vie în portbagajul unei mașini.

Înainte să moară, aceasta a apelat la 112 de pe telefonul său mobil pentru a cere ajutor, dar nu a fost posibilă localizarea acesteia. Familia sa a solicitat la Tribunalul Administrativ Regional din Vilnius, Lituania obligarea statului lituanian la repararea prejudiciului moral suferit de victimă.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4788 vizualizari

 • +23 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 septembrie 2019, 16:14)

  [anonim]

  • +4 (10 voturi)    
   Scopul (Vineri, 6 septembrie 2019, 22:59)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui

   Din articol reiese scopul demersului: sa te gaseasca, nu sa te ajute. Ma rog, ordinea e asta, clar.

   Daca scopul ar fi fost sa ajute, apelul la 112 ar fi fost posibil si fara SIM.

   Dealtfel, tot ceea ce a urmat nenorocirii de la Caracal se subscrie aceleiasi mentalitati. Acolo nu a fost nicidecum vreo problema de identificare sau neputinata legala sau tehnica de localizare. Acolo a fost INCOMPETENTA autoritatilor, incepand cu operatorii 112 si continuand cu politisti si procurori.
   Cum a inteles romanul sa combata incompetenta asta? Punand la cale si consimtind la si mai mult control DIN PARTEA INCOMPETENTILOR dovediti. Romanii nu vad asta; se bucura de si mai mult control. O natie iremediabil gresit modificata genetic de 2000 de ani de iobagie; asta e.
   • +7 (7 voturi)    
    Hm (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 9:35)

    Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Daca ma gandesc bine, este prima data cand capeti un plus de la mine.

    Intre riscul de a primi un apel fals si riscul de a se comite o crima sau un viol, statul antiroman alege sa nu fie deranjat cu apeluri false. In rest, mai da-l incolo de fraier aflat in pericol.
 • -6 (14 voturi)    
  Nu este imposibil (Vineri, 6 septembrie 2019, 16:28)

  Rtchj [utilizator]

  Localizarea se poate face su dupa MAC-ul dispozitivului
  • +6 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 septembrie 2019, 16:45)

   [anonim] i-a raspuns lui Rtchj

   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 septembrie 2019, 18:10)

    [anonim] i-a raspuns lui

 • +8 (16 voturi)    
  sa blocheze telefonul in retea (Vineri, 6 septembrie 2019, 16:28)

  carmen_i [utilizator]

  Dai un apel fals, telefonul sa fie blocat in toate retelele. Telefoanele au un numar intern (IMEI) prin care se identifica in retea. Cred ca se poate aranja sa fie blocate, indiferent de ce cartela folosesti. Ar fi o masura buna de sanctionare a abuzurilor.
  • +8 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 septembrie 2019, 16:44)

   [anonim] i-a raspuns lui carmen_i

   • +2 (4 voturi)    
    Întradevăr IMEI-ul poate fi replicat dar ... (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 14:31)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui

    Faptul că se transmite în clar sau încriptat este irelevant deoarece pentru a urmări traficul GSM în vecinătate cere cunoștințe și echipament specializat și nimeni cu astfel de inteligență nu va da mesaje la 112 în joacă.

    Sincer vorbind idiotul tipic care sună la 112 pentru a se afla în treabă nu are prea multă minte iar la un moment dat va uita să schimbe IMEI-ul când își bagă SIM-ul sau îl scoate.

    În plus se poate urmări relativ ușor că două IMEI-uri au fost active în același timp în locații diferite și atunci nu blochezi IMEI-ul respectiv.

    Dacă este un atac organizat împotriva 112 SIM card-ul nu ajută. Oricând vine cineva cu SIM-uri cumpărate în altă țară fără întregistrare sau întregistrate cu date de buletin false.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 8 septembrie 2019, 20:32)

     [anonim] i-a raspuns lui trotuar

  • +7 (9 voturi)    
   carmen (Vineri, 6 septembrie 2019, 17:28)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   nu intram in chestii tehnice, ce zici tu nu e aplicabil si nici corect. Daca ar aparea in 2 minute la locatia cu pricina l-ar prinde in fapt pe bully. Amenzi si decontarea pagubelor. asta ar aduce un buget dublu pt isu fata de cat e acum daca sunt cate apeluri zic ei. Ar creea chiar locuri de munca sustenabile
 • +16 (18 voturi)    
  Praf in ochi (Vineri, 6 septembrie 2019, 16:56)

  strutul [utilizator]

  Simul ajuta la identificarea utilizatorului, nu localizarea.
 • +11 (11 voturi)    
  Gura mincinosului adevar graieste... (Vineri, 6 septembrie 2019, 17:11)

  LiviuX [utilizator]

  "Conform dispozițiilor legale în vigoare ... furnizorii de servicii de telefonie ... au obligaţia de a asigura, cu prioritate, primirea şi retransmiterea apelului de urgenţă de la orice echipament terminal, indiferent de tipul de serviciu". Deci INDIFERENT de tipul de serviciu, ceea ce de obicei implica se pe cel NULL, deci fara serviciu!
  Apoi da, nu spune nimeni ca e simplu. Dar daca nimeni nu ar mai face ceva ce e mai complicat, unde s-ar ajunge? In ceea ce priveste multimea de apeluri abuzive, nici asta nu consider ca ar trebui sa fie o cauza de suprimare. Ce n-am face daca am suprima toate activitatile unde sunt abuzuri? Abuzurile trebuie micsorate tocmai prin identificarea celor care abuzeaza si prin inasprirea pedepselor.
 • +10 (12 voturi)    
  serios?! (Vineri, 6 septembrie 2019, 17:20)

  liviu_ [utilizator]

  "unii suna abuziv la 112 folosint telefoane fara cartela, drept urmare noi nu mai preluam astfel de apeluri si cei care chiar au nevoie... sa moara da-i dracu"
  da... suna a ceva ce ar face minunatul stat roman!

  "nu vă putem comunica motivele pentru care în România legislația primară în vigoare nu permite apelarea de pe telefoanele fără cartelă SIM." - WTF?! cum ar fi sa merg si eu la ANAF: "nu pot comunica motivele pentru acre nu o sa platesc de acum incolo taxe si impozite"
  • +2 (4 voturi)    
   Prea tarziu! (Vineri, 6 septembrie 2019, 23:32)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   O idee excelenta, dar in iulie am depus deja Declaratia unica la ANAF.

   Sigur, la anul o sa le dau si eu o hartie cu "nu va pot comunica motivele pentru care de acum inainte nu o sa va platesc taxe si impozite!"

   multumesc de idee!
 • +11 (13 voturi)    
  si (Vineri, 6 septembrie 2019, 17:25)

  nikita11 [utilizator]

  din cauza apelurilor false riscati sa pierdeti viata unui om? Ciudata logica, nu o sustin. Apropo, cat mai valoreaza o viata de om in tara asta?
 • +15 (15 voturi)    
  De ce nu se poate apela 112 de pe un telefon... (Vineri, 6 septembrie 2019, 18:16)

  NME [utilizator]

  fără SIM?

  Răspuns: Păi, să vedeți, că ar fi foarte mult de lucru dacă am permite asta.
  Din analizele efectuate de noi, în perioada x au fost primite (număr aleator) apeluri la 112, din care (procent aleator) apeluri non-urgente (adică alt număr aleator de apeluri). Din apelurile non-urgente, (alt procent aleator) sunt abuzive, provenite din rețelele mobile (abonament + prepaid).

  Tocmai ați spus că primiți o grămadă de apeluri de pe cartele sau abonamente. Dintre care unele le declarați false, vezi cazul Caracal, pentru că vă e lene să vă mișcați fundul de pe scaun să verificați. Sau, mai grav, pentru că decideți voi, pe loc, în funcție de starea de spirit, dacă apelul respectiv e fals sau nu. Ceea ce NU intră în atribuțiile voastre! Treaba voastră e să asistați victima, nu să vă dați cu părerea că are sau nu nevoie de ajutor!

  Dar nu văd nicăieri numărul apelurilor false făcute de pe telefoane fără SIM.
  Ah, alea nu există, deoarece ați blocat posibilitatea aia, pentru că ați decis voi, cu de la sine putere, că apelurile venite de pe telefoane fără SIM sunt false... Ce studii, ce dovezi? Voi lucrați pe instincte! Vă dați cu fundul de pământ cu prezumția de nevinovăție a criminalilor și a hoților, dar presupuneți automat că ăla care vă sună fără SIM vrea doar să facă glume...

  Vreți să scădeți numărul apelurilor false? Îmbunătățiți localizarea! În momentul în care, la câteva minute după apelul la 112, îți bat mascații la ușă, garantat n-o să-ți mai pese de făcut glume proaste la telefon!
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 septembrie 2019, 19:10)

  [anonim]

 • +9 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 0:10)

  andipetre [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 12:19)

   [anonim] i-a raspuns lui andipetre

 • +6 (6 voturi)    
  Justificari (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 10:08)

  Jolly Roger [utilizator]

  Justificari pentru a sta mai departe cu curul pe scaun fara a face nimic.
  Probabil si pentru a dormi linistit dupa comunicatul asta.

  Justificari si atat.
 • 0 (0 voturi)    
  In US ale A (Luni, 9 septembrie 2019, 15:34)

  Robin_W [utilizator]

  Tin mereu in masina un telefon FARA sim.
  De pe el se pot face doar apeluri de urgenta catre 911 (aka 112).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by