- Cum explică ANCOM de ce în România nu se poate suna la 112 de pe un telefon fără SIM:
Astfel, aceștia au obligația de a retransmite apelul de urgență de la echipamentul terminal atât timp cât utilizatorul beneficiază de un serviciu al unui furnizor de servicii de telefonie destinate publicului prin intermediul rețelelor publice mobile.
Având în vedere că potrivit Constituției României funcția de legiferare este acordată altor autorități publice, nu vă putem comunica motivele pentru care în România legislația primară în vigoare nu permite apelarea de pe telefoanele fără cartelă SIM.
Însă, precizăm că așa cum a stabilit și Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza care face obiectul solicitării dvs., toate apelurile către numărul unic de urgență 112 trebuie să respecte regimul stabilit de dispozițiile Directivei 2002/22/CE, inclusiv în ceea ce privește localizarea apelantului.
Asigurarea acestui regim pentru apelurile inițiate de pe un telefon mobil neechipat cu o cartelă SIM este extrem de dificilă, inclusiv în ceea ce privește localizarea apelantului.
Totodată, vă reamintim că în România nivelul apelării abuzive și false la numărul unic de urgență 112 este extrem de ridicat. Astfel, așa cum rezultă din analiza efectuată de către administratorul SNUAU, în perioada 01.01.2019 - 30.06.2019 au fost primite 5.715.723 apeluri la 112, din care 47.70 % apeluri non-urgente (2.726.473 apeluri). Din totalul apelurilor non-urgente, 52,86% (1.441.210 apeluri) sunt abuzive, provenite din rețelele mobile (abonament + prepaid).
Conform raportului COCOM al Comisiei Europene, publicat în anul 2013, 8 state membre nu permit apelarea numărului de urgență 112 de pe telefoanele fără cartelă SIM, în timp ce 19 state membre permit apelarea de pe telefoanele fără cartelă SIM. Din cele 8 state membre care nu permit apelarea numărului de urgență 112 de pe terminalele fără cartelă SIM, câteva au renunțat la această facilitate din cauza numărului mare de apeluri false sau abuzive.
Statele care nu permit apelarea numărului de urgență 112 de pe terminalele fără cartelă SIM nu încalcă legislația Uniunii Europene, împotriva lor nefiind declanșată procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind aspectul menționat.
Așa cum Comisia Europeană a menționat și în observațiile scrise depuse în cauza care face obiectul solicitării dvs., art. 26 alin. (2) din Directiva 2002/22/CE nu obligă statele membre să ofere posibilitatea apelării numărului unic de urgență 112 de pe de pe terminalele fără cartelă SIM.
În concluzie, hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene nu aduce elemente de noutate, ci confirmă interpretarea potrivit căreia dacă statele membre permit apelarea numărului unic de urgență 112 de pe terminalele fără cartelă SIM, atunci ele trebuie să respecte toate obligațiile stabilite de dispozițiile aplicabile din Directiva 2002/22/CE.", au precizat vineri la solicitarea HotNews.ro oficialii ANCOM.
- România și alte șapte țări UE nu sunt obligate să permită apelarea la 112 de pe telefoane fără SIM - Asociația europeană a numărului unic de urgență
- "În decizia sa, Curtea de Justiție a UE a apreciat că apelurile la 112 inițiate de pe telefoane fără SIM se supun prevederilor articolului 26 din Directiva UE privind Serviciul universal. Directiva cere ca "toate apelurile la numărul unic de urgență 112" să fie localizate. Aceasta înseamnă că atunci când statele membre UE permit apeluri la 112 de pe telefoane fără SIM, informațiile de localizare trebuie de asemenea să fie furnizate serviciilor de urgență. În caz contrar, se va considera că nu respectă legislația europeană aplicabilă în prezent (Directiva privind serviciul universal).
- În prezent, apelurile de urgență de la telefoanele fără SIM pot fi plasate în 20 de țări ale UE, iar această hotărâre a Curții de Justiție a UE nu impune celorlalte state membre să facă acest lucru", precizează Asociația europeană a numărului unic de urgență (EENA).
Curtea de Justiție a UE a luat această decizie după moartea unei fete de 17 ani din Lituania în 2013, care a fost răpită, violată și arsă de vie în portbagajul unei mașini.
Înainte să moară, aceasta a apelat la 112 de pe telefonul său mobil pentru a cere ajutor, dar nu a fost posibilă localizarea acesteia. Familia sa a solicitat la Tribunalul Administrativ Regional din Vilnius, Lituania obligarea statului lituanian la repararea prejudiciului moral suferit de victimă.
Daca scopul ar fi fost sa ajute, apelul la 112 ar fi fost posibil si fara SIM.
Dealtfel, tot ceea ce a urmat nenorocirii de la Caracal se subscrie aceleiasi mentalitati. Acolo nu a fost nicidecum vreo problema de identificare sau neputinata legala sau tehnica de localizare. Acolo a fost INCOMPETENTA autoritatilor, incepand cu operatorii 112 si continuand cu politisti si procurori.
Cum a inteles romanul sa combata incompetenta asta? Punand la cale si consimtind la si mai mult control DIN PARTEA INCOMPETENTILOR dovediti. Romanii nu vad asta; se bucura de si mai mult control. O natie iremediabil gresit modificata genetic de 2000 de ani de iobagie; asta e.
Intre riscul de a primi un apel fals si riscul de a se comite o crima sau un viol, statul antiroman alege sa nu fie deranjat cu apeluri false. In rest, mai da-l incolo de fraier aflat in pericol.
Sincer vorbind idiotul tipic care sună la 112 pentru a se afla în treabă nu are prea multă minte iar la un moment dat va uita să schimbe IMEI-ul când își bagă SIM-ul sau îl scoate.
În plus se poate urmări relativ ușor că două IMEI-uri au fost active în același timp în locații diferite și atunci nu blochezi IMEI-ul respectiv.
Dacă este un atac organizat împotriva 112 SIM card-ul nu ajută. Oricând vine cineva cu SIM-uri cumpărate în altă țară fără întregistrare sau întregistrate cu date de buletin false.
Apoi da, nu spune nimeni ca e simplu. Dar daca nimeni nu ar mai face ceva ce e mai complicat, unde s-ar ajunge? In ceea ce priveste multimea de apeluri abuzive, nici asta nu consider ca ar trebui sa fie o cauza de suprimare. Ce n-am face daca am suprima toate activitatile unde sunt abuzuri? Abuzurile trebuie micsorate tocmai prin identificarea celor care abuzeaza si prin inasprirea pedepselor.
da... suna a ceva ce ar face minunatul stat roman!
"nu vă putem comunica motivele pentru care în România legislația primară în vigoare nu permite apelarea de pe telefoanele fără cartelă SIM." - WTF?! cum ar fi sa merg si eu la ANAF: "nu pot comunica motivele pentru acre nu o sa platesc de acum incolo taxe si impozite"
Sigur, la anul o sa le dau si eu o hartie cu "nu va pot comunica motivele pentru care de acum inainte nu o sa va platesc taxe si impozite!"
multumesc de idee!
Răspuns: Păi, să vedeți, că ar fi foarte mult de lucru dacă am permite asta.
Din analizele efectuate de noi, în perioada x au fost primite (număr aleator) apeluri la 112, din care (procent aleator) apeluri non-urgente (adică alt număr aleator de apeluri). Din apelurile non-urgente, (alt procent aleator) sunt abuzive, provenite din rețelele mobile (abonament + prepaid).
Tocmai ați spus că primiți o grămadă de apeluri de pe cartele sau abonamente. Dintre care unele le declarați false, vezi cazul Caracal, pentru că vă e lene să vă mișcați fundul de pe scaun să verificați. Sau, mai grav, pentru că decideți voi, pe loc, în funcție de starea de spirit, dacă apelul respectiv e fals sau nu. Ceea ce NU intră în atribuțiile voastre! Treaba voastră e să asistați victima, nu să vă dați cu părerea că are sau nu nevoie de ajutor!
Dar nu văd nicăieri numărul apelurilor false făcute de pe telefoane fără SIM.
Ah, alea nu există, deoarece ați blocat posibilitatea aia, pentru că ați decis voi, cu de la sine putere, că apelurile venite de pe telefoane fără SIM sunt false... Ce studii, ce dovezi? Voi lucrați pe instincte! Vă dați cu fundul de pământ cu prezumția de nevinovăție a criminalilor și a hoților, dar presupuneți automat că ăla care vă sună fără SIM vrea doar să facă glume...
Vreți să scădeți numărul apelurilor false? Îmbunătățiți localizarea! În momentul în care, la câteva minute după apelul la 112, îți bat mascații la ușă, garantat n-o să-ți mai pese de făcut glume proaste la telefon!
Probabil si pentru a dormi linistit dupa comunicatul asta.
Justificari si atat.
De pe el se pot face doar apeluri de urgenta catre 911 (aka 112).