Radiațiile emise de stațiile 5G: Ce spun autoritățile despre primele măsurători și ce știu românii despre radiațiile rețelelor și dispozitivelor telecom

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 11 septembrie 2019, 18:30 Economie | Telecom


Tehnologia 5G
Foto: ANCOM
"Rezultatele măsurătorilor radiațiilor emise de stațiile rețelelor de comunicații se încadrează în limitele legale, inclusiv cele pe care le-am făcut după punerea în funcțiune a primelor stații 5G din România, când am constatat că valorile sunt de doar 3% din valoarea limită stabilită prin lege, similare cu cele obținute înainte de instalarea stațiilor 5G”, a declarat miercuri la Cluj-Napoca, Cristin Popa, director executiv în ANCOM, autoritatea care monitorizează intensitatea radiațiilor rețelelor și dispozitivelor de comunicații.

 • ”Măsurăm permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficși și mobili, în preajma spitalelor, a școlilor și în locuri aglomerate și facem publice aceste rezultate pe pagina de internet a ANCOM, prin intermediul celor două hărți. Aceste măsurători se mediază la fiecare 6 minute, toate rezultatele încadrându-se fără excepţie în limitele legale, inclusiv cele pe care le-am făcut după punerea în funcțiune a primelor stații 5G din România, când am constatat că valorile sunt de doar 3% din valoarea limită stabilită prin lege, similare cu cele obținute înainte de instalarea stațiilor 5G”, a declarat miercuri Cristin POPA, director executiv al ANCOM, în cadrul unui eveniment pe tema 5G organizat la Cluj-Napoca.

Autoritatea susține că monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 150 de senzori ficși de monitorizare de bandă largă amplasați în București și alte 62 de orașe din țară, ce sunt plasați în exterior, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio.

Senzorii funcționează permanent, susține ANCOM, transmițând măsurătorile către platforma www.monitor-emf.ro, o dată la 24 de ore. Rezultatele acestor măsurători sunt puse la dispoziția celor interesați pe platforma electronică, sub formă de hartă care oferă și detalii cu privire la locul, perioada și nivelul măsurat al intensității câmpului electromagnetic, nivel exprimat în valoare absolută, dar și în procente față de nivelurile reglementate maxim permise.

Suplimentar față de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic prin senzori ficși, conform planului anual de măsurători, ANCOM realizează și măsurători cu echipamente mobile, ale căror rezultate sunt accesibile aici.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și câteva rezultate ale unui studiu comandat de autoritate cu privire la atitudinile și percepțiile utilizatorilor cu privire la emisiile de câmp electromagnetic:

 • "Conform studiului, care va fi făcut public în perioada imediat următoare, două treimi din cei 1.430 de utilizatori intervievați cunosc faptul că rețelele de comunicații electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiații, iar telefoanele mobile se situează pe primul loc, cu 90%, urmate de rețelele mobile și tablete (53%), routere Wi-Fi (50%) și TV-uri (44%).
 • Întrebați fiind cum se protejează de radiații, 40% din utilizatori nu se protejează, 35% încearcă să țină aparatele la distanță mai mare (de exemplu utilizând căștile pentru a vorbi la telefon), 30% încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă, 18% închid telefonul/routerul Wi-Fi noaptea sau nu dorm cu ele în aceeași cameră, iar 8% știu să nu utilizeze dispozitivele când semnalul este slab. Utilizarea așa-ziselor ”dispozitive de protecție” este marginală, 2%.", se arată în comunicatul autorității.

Amintim că în vara acestui an Vodafone și ulterior RCS&RDS au pus în funcțiune primele stații 5G din România.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11652 vizualizari

 • -4 (20 voturi)    
  eh, studiu facut sa iasa bine (Miercuri, 11 septembrie 2019, 18:38)

  Stefan534324 [utilizator]

  ca masuratorile de noxe emise de VW...

  deocamdata cate dispozitive 5G exista? Cand vom masura radiatiile emise de cana de ceai, bec, frigider, calorifer etc etc, conectate la retea, si vom vedea ce valori avem, va fi prea tarziu pt a se mai face ceva.
  • +3 (15 voturi)    
   Tarziu (Miercuri, 11 septembrie 2019, 18:50)

   Pink Z [anonim] i-a raspuns lui Stefan534324

   Daaa.. o sa fie prea tarziu. O sa fie trecut de 10 seara, orala care eu o sa imi descaf o bere ...
   Panica mare cu radiatiile electromagnetice astea, mai ales la lumea care nu stie ce-s alea.
  • -2 (10 voturi)    
   Pai daca le stii asa de bine, de ce nu spui tu? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 19:39)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Prezinta tu un studiu serios cu valorile reale. Ca la dat doar din gura stiu ca sunt multi mesteri pe aici...
   • +3 (11 voturi)    
    Ei, vezi, masuratorile expertilor... (Miercuri, 11 septembrie 2019, 22:25)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Sunt cel mai putin credibile petru ignoranti.
    Daca un expert iti spune ca F=m*a sau ca "un corp scufundat in apa e impins de jos in sus cu o forta... ", sa nu crezi niciodata, nici macar sa nu-l asculti pana la capat, fiindca astia probabil stiu sa masluiasca rezultatele si asa te ametesc cu chestii precise, pe care n-ai cum sa le intelegi.
    Dar, daca o tanti fara studii de specialitate, de la tv iti spune, pe intelesu' tau, ca vaccinurile provoaca autism, sa fii sigur ca s-ar putea sa fie asa, fiindca aia nu e atat de competenta (adica e suficient de proasta, pe nivelul tau) incat sa poata maslui rezultatele.
    Din aceasta dilema nu putem iesi, am zis!
   • +1 (1 vot)    
    ce fel de studii aveti nevoie?! (Joi, 12 septembrie 2019, 4:13)

    aresul [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Frecventa este definita ca eveniment per unitate de timp.
    GSM lucreaza in MHz (10^6);
    5G lucreaza in GHz (10^9);
    X lucreaza in PHz (10^15).

    In vederea comparatiei, cred ca 12 clase sunt suficiente.
  • +2 (10 voturi)    
   Radio vs radioactivitate (Miercuri, 11 septembrie 2019, 22:11)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Se confunda radiatiile ionizante cu radiofrecventa. primele sint cele despre care vorbim ca emisiile "radioactive", cele din urma sint doar emisii radio, care nu produc alterarea adn-ului, celulelor, cancer, etc. Uraniul e nociv, statia radio de pe masina (unde asculti daca e radar pe strada, colegu') nu. E atit de simplu.
 • -3 (11 voturi)    
  viata in apropiere de 5G (Miercuri, 11 septembrie 2019, 20:57)

  palatin [utilizator]

  Frecventele emise de organismele biologice sunt extrem de apropiate de cele folosite in tehnologia 5G. Prin aceasta, tehnologia 5G poate influenta procesele biologice in toate organismele vii. Haideti sa instalam 5G in tot Bucurestiul si dupa cativa ani sa vedem care este starea de sanatate a bucurestenilor, ce spuneti? Poate ca atunci nu va fi prea tarziu, si vom gasi vreun tratament inovator si scump care sa vindece bucurestenii bolnavi... iar dupa incheierea cu succes a acestui program-pilot sa intrebam romanii prin referendum, daca vor 5G.
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 septembrie 2019, 16:13)

   [anonim] i-a raspuns lui palatin

  • 0 (2 voturi)    
   Intreb din nou (Joi, 12 septembrie 2019, 22:19)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui palatin

   Ce e 5G-ul asta, cum functioneaza si cum ne afecteaza negativ ? Alethea, explica si tu, ca vad ca i-ai dat dreptate, deci stii desppre ce vorbim.
   • 0 (2 voturi)    
    Vezi raspunsul mai sus (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:37)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    Dar, pentru simplificare, il pot posta din nou aici:

    Frecventele emise de organismele biologice sunt extrem de apropiate de cele folosite in tehnologia 5G. Prin aceasta, tehnologia 5G poate influenta procesele biologice in toate organismele vii.

    Daca vrei detalii, cauta cu Google.
    Over 180 scientists and doctors in almost 40 countries are warning the world about 5G health risks. These scientists’ response to “Resolution 1815 of the Council of Europe” spells it out quite succinctly:

    https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Scientist-5G-appeal-2017.pdf

    “We, the undersigned scientists, recommend a moratorium on the roll-out of the fifth generation, 5G, until potential hazards for human health and the environment have been fully investigated by scientists independent from industry. 5G will substantially increase exposure to radio frequency electromagnetic fields (RF-EMF)… and has been proven to be harmful for humans and the environment.”
 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 septembrie 2019, 21:13)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   Recomanzi de pomana (Joi, 12 septembrie 2019, 22:18)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui

   Luptatorii anti 5G (si-au gasit inca o idiosincrazie, ceva pentru care sa militeze chiar daca nu inteleg fenomenul) nu doresc sa discute, sa priceapa, vor numai si numai sa li se reafirme convingerile. Degeaba incerci sa explici sau sa intrebi ce stiu despre subiect, vei avea parte doar de lozinci si clisee.
   • 0 (2 voturi)    
    180 impotriva rezolutiei 1815 CE (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:38)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    Frecventele emise de organismele biologice sunt extrem de apropiate de cele folosite in tehnologia 5G. Prin aceasta, tehnologia 5G poate influenta procesele biologice in toate organismele vii.

    Daca vrei detalii, cauta cu Google.
    Over 180 scientists and doctors in almost 40 countries are warning the world about 5G health risks. These scientists’ response to “Resolution 1815 of the Council of Europe” spells it out quite succinctly:

    https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Scientist-5G-appeal-2017.pdf

    “We, the undersigned scientists, recommend a moratorium on the roll-out of the fifth generation, 5G, until potential hazards for human health and the environment have been fully investigated by scientists independent from industry. 5G will substantially increase exposure to radio frequency electromagnetic fields (RF-EMF)… and has been proven to be harmful for humans and the environment.”
 • -6 (12 voturi)    
  5G (Miercuri, 11 septembrie 2019, 21:44)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  5G = cancer.
  • +2 (10 voturi)    
   Sint ochi si urechi (Miercuri, 11 septembrie 2019, 22:46)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   Da un exemplu, un nume. Eventual, in lipsa lor, o explicare a fenomenului. In ce fel actioneaza "5G"-ul (ce e de fapt 5G ?) asupra celulelor in directia dezvoltarii cancerului ? "Radiatiile" emitatoarelor radar (despre care nu stii, deci nu exista, nu ?), care ne penetreaza 24 din 24, cu impulsuri de putere muuult mai mare decit cea a sarmanei telefonii mobile, produc sau nu cancer ? Emitatoarele posturilor de radio si tv, ale retelelor de telecomunicatii de tot felul, care folosesc si ele puteri mai mari decit cele ale terminalelor si celulelor de telefonie produc cancer ? Dar 2G-3G-4G ? Sau doar 5G ? Sa nu uitam, ce e 5G-ul asta ?
   • -1 (3 voturi)    
    Din nou... (Joi, 12 septembrie 2019, 16:12)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    Frecventele emise de organismele biologice sunt extrem de apropiate de cele folosite in tehnologia 5G. Prin aceasta, tehnologia 5G poate influenta procesele biologice in toate organismele vii.
    • 0 (2 voturi)    
     Concret, tabele, nu vorbe (Joi, 12 septembrie 2019, 22:03)

     FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui palatin

     Care sint benzile de frecvente care influenteaza negativ "organismele bilologice" si care e diferenta intre 4G si 5G ? Banda de 2100 MHz, de exemplu, e buna in 4G, dar e rea in 5G, unde, datorita densitatii mai mari de "celule" puterile vor fi mai mici ? Afirmatia ta cu vecinatatea frecventelor emise de organismele biologice (ce emit si unde ?) ce relevanta are ? Ce daca organismele alea emit (nu e asa, dar sa zicem) in aceleasi benzi ca tehnologia 5G ? Eu merg pe strada, tu mergi pe strada. Si ? Nu putem merge fara sa ne calcam in picioare, ca strada e larga ? Despre ce vorbim, concret ?
     • +1 (1 vot)    
      Logica (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:54)

      palatin [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

      Informeaza-te. Google e de ajutor.

      Toate organismele vii emit frecvente electromagnetice datorita proceselor chimice care se desfasoara in ele. Cea mai evidenta dovada este electro-encefalograma (EEG) umana, care este suma tuturor emisiilor de la fiecare celula din creier.
      Desi la nivele mult mai slabe decat EEG-ul, toate celulele vii emit unde electromagnetice care, dintr-o pura (!) intamplare, sunt pe frecvente din spectrul alocat 5G.
      Exista fenomenul de influentare reciproca descoperit intre doua celule vii care sunt in vecinatate.
      Prin urmare, orice radiatie electromagnetica care are un nivel cel putin corespunzator celui emis de o celula vie, influenteaza procesele din acea celula vie, chiar daca provine de la o sursa artificiala.
      De aceea tehnologia 5G este CU TOTUL ALTCEVA decat 4G, pentru organismele vii.

      Sper ca acum am fost suficient de clar.
      • 0 (0 voturi)    
       Asta nu e explicatie (Vineri, 13 septembrie 2019, 16:27)

       FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui palatin

       ...e doar vorbarie nesustinuta de nimic. Care sint benzile de frecvente ale 4G si care sint cele ale 5G, nivelele de putere la celule, ca sa vedem diferentele. Simpla afirmatie empirica, cu emisia organismelor vii, bla, bla, nu clarifica nimic. Care sint frecventele pe care emit celulele vii (in MHz sau GHz, nu aiurea, vorbe goale), ca sa vedem unde e problema. Si nu ma trimite la Google, cum fac neinformatii care fac afirmatii cu tarie, dar te trimit la Google daca ii intrebi concret ce si cum.
 • 0 (10 voturi)    
  fizica.... (Miercuri, 11 septembrie 2019, 23:48)

  strelka [utilizator]

  Ne invata ca fara radiatiile electromagnetice am fi morti in citeva secunde . Caldura (sau lumina) e o forma de radiatie electromagnetica far de care nu putem trai. Organismele biologice pot suferi doar in cazul radiatiilor ionizante (care pot "smulge" electroni din atomi iradiati) . Teoretic e mai periculos sa stai la gura sobei decit in fata unui cuptor cu microunde sau a unui turn de telecomunicatii .. In practica doar radiatiile UV, gama si X pot provoca probleme si tot in practica nu ne putem "apara" de acestea decit daca ne mutam sub pamant.
 • 0 (6 voturi)    
  Chiar avem nevoie de 5G? (Joi, 12 septembrie 2019, 9:01)

  strutul [utilizator]

  sau e doar in trend?
  • 0 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 septembrie 2019, 15:47)

   [anonim] i-a raspuns lui strutul

  • -1 (3 voturi)    
   Noi nu, dar... (Joi, 12 septembrie 2019, 16:14)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui strutul

   ... fiind o tehnologie noua, e o sursa foarte buna de multi bani la buget si in buzunarele companiilor care promoveaza tehnologia.
   • +1 (3 voturi)    
    Noi nu ? (Joi, 12 septembrie 2019, 22:14)

    FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui palatin

    Zici ca nu avem nevoie de viteze si acoperiri superioare ? De foc, roata, acoperis, incaltaminte avem nevoie ? Noi nu, ai zice...
    • 0 (0 voturi)    
     Suprafata acoperita de o antena 5G (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:39)

     strutul [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

     e mai mica decat 4G.
     Viteza? Vrei viteza ai fibra.
     Totusi, nu am vazut nici un argument pertinent pentru sustinerea 5G.
     • 0 (0 voturi)    
      Bine zici (Vineri, 13 septembrie 2019, 16:34)

      FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui strutul

      Vrei viteza, ai fibra. Ca sa fiu sincer, eu nu am conector de fibra optica la telefonul mobil, greseala mea.
      5G vine cu viteze mai mari, implicit cu acoperire mai buna (nu poti avea viteza mare daca legatura radio e precara), vor fi celule mai dese care vor lucra cu puteri mai mici (nu e nevoie de puteri "mari" din moment ce celulele vor fi mai apropiate. E vorba de progres, de un pas inainte in telecomunicatii.
      P.S. De ce nu au aparut militanti impotriva tehnologiei RADAR, care foloseste, intre altele, frecvente similare celor ale GSM, cu impulsuri de puter infinit mai mari (unda pleaca, se loveste de tinta, se reflecta si vine inapoi la locul de unde a plecat), care trec prin noi 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamina ? Stii de ce ? Pentru ca nu se stie de ele, de catre lumea larga. Nici alea nu fac rau, desi sint mult mai zdravene decit telefonia mobila, dar nu stim...nu exista, nu ?
  • 0 (0 voturi)    
   Nici un argument pertinent (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:43)

   strutul [utilizator] i-a raspuns lui strutul

   doar minusuri si utilizarea tehnologiei de dragul tehnologiei.

   Vrei viteza? Ai fibra. 4G nu si-a atins nici macar jumatate din potential.
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 septembrie 2019, 15:43)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  intrebare (Joi, 12 septembrie 2019, 16:24)

  vax-albina [utilizator]

  putem găsi o hartă cu localizările antenelor?
  PS cunosc două persoane cu tumoare pe hipofiza. Sub antenă. Cât de mare să fie coincidența?
  • +1 (1 vot)    
   VDF in Centrul Vechi (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:56)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui vax-albina

   Pentru Digi nu stiu unde au amplasat antenele.
  • 0 (0 voturi)    
   Sub antena ? (Vineri, 13 septembrie 2019, 16:40)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui vax-albina

   Pai sub antena lobii de radiatie (vaaai, am spus radiatie, dar e vorba doar de faptul ca se emite radifrecventa) au atenuarea cea mai mare, adica nivelul cel mai mic. Fenomenul e un bluff, din cauza ignorantei generalizate locatarii reusesc sa obtina beneficii de la furnizorii de telefonie mobila care isi pun antenele pe blocuri si de aici incep speculatiile, ahaaa, ne dau bani pentru ca sint daunatoare.
 • +1 (1 vot)    
  radiatii (Joi, 12 septembrie 2019, 17:04)

  RonaldD [utilizator]

  Oricine isi inchipuie ca statul cu nasul intr un ecran ore si ore si ore in sir, zi de zi, social media si zero socializare, toate aceste antene samd, nu au ABSOLUT NICI UN EFECT NEGATIV, e clar intr o lume COMPLET PARALELA cu realitatea.

  Am momente cand simt ca ma doare capul daca citesc prea mult presa online, nu mai vorbesc cand trebuie sa raspund progresistilor, am migrene ingrozitoare, care nu mi trec nici cu 3 pastile de nurofen.

  Cititi carti, mergeti la biserica si multumiti lui D zeu pentru minunata sa Creatie. Imi pare rau de progresistii atei, cat de mult imi aduc aminte de eliberatorii din 44 si membrii PCR!
  • +1 (1 vot)    
   De acord cu cititul (Joi, 12 septembrie 2019, 22:10)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui RonaldD

   Exista carti, le putem pipai, vedea, rasfoi, depozita, citi. Mersul la biserica...hm.
   Da, cititul online iti poate afecta sanatatea, dar nu din cauza "radiatiilor" (ia un contor Geiger si masoara daca exista vreo urma de radiatie ionizanta), ci din cauza ca te uiti in monitor, iti fortezi muschii ochilor, iei prea multa lumina direct din monitor sau telefon. Echipamentele electronice nu emit radiatii, ci unde radio, care unde nu modifica adn-ul, nu produc boli, nu iti poti face cu ele radiografie la plamini sau oase.
   P.S. Ce e cu progresistii astia, de ce ai introdus in ecuatie si tema asta ? Ce lighioane sint astea si cu ce te influenteaza negativ ? Si de unde stii ca e vorba de progresisti ? Progresul e ceva rau ? Intreb pentru ca nu stiu.
   • 0 (0 voturi)    
    Progresistii? (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:59)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    Probabil ca progresistii sunt cei care vor "progres" cu orice pret. Sanatatea NU ar fi un pret prea mare pentru ei.
    Dar, mai bine, sa raspunda RonaldD cine sunt progresistii...
    • 0 (0 voturi)    
     Sorry (Vineri, 13 septembrie 2019, 16:36)

     FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui palatin

     Nu m-ai lamurit. Cum se face ca speriatii de 5G vin doar cu vorbarie gaunoasa, nimic concret, limpede, clar, negru pe alb ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by