Poliția Română încearcă, din nou, să-și dezvolte propriul sistem IT de recunoaștere facială. Tehnologia este folosită deja de SRI

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 19 septembrie 2019, 17:12 Economie | Telecom


Sistem de recunoastere faciala
Foto: Politia Romana
​​Poliția Română încearcă din nou să implementeze un sistem IT de recunoaștere facială care să permită introducerea, preluarea și compararea de imagini faciale digitale provenite din diferite surse (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam) cu cele stocate în baza de date, în vederea recunoașterii persoanelor. Tehnologia de recunoaștere facială, care ridică tot mai mari temeri în UE, este deja implementată în controversatul sistem SII Analytics gestionat de SRI.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a demarat la sfârșitul lunii trecute o licitație deschisă pentru realizarea sistemului de identificare și recunoaştere facială (NBIS) şi interconectarea cu alte autorităţi de aplicare a legii de la nivel european prin sTESTA în cadrul proiectului “Dezvoltarea sistemului de identificare şi recunoaştere facială (NBIS) şi interconectarea acestuia cu autoritățiile de aplicare a legii din UE prin intermediul sTESTA“.

Informația a fost semnalată anterior de DPO-Net.ro, rețeaua profesioniștilor în protecția și securitatea datelor cu caracter personal, care atenționează asupra controverselor și îngrijorărilor internaționale cu privire la modul abuziv în care ar putea fi folosită această tehnologie în curs de maturizare.

Financial Times a scris luna trecută că Executivul European ar intenționa să impună limite stricte în modul în care tehnologia de recunoaștere facială este utilizată, astfel încât cetățenii europeni să aibă drepturi bine definite cu privire la modul în care datele lor personale sunt utilizate. Regulile discutate acum ar urma să apară în cadrul reglementării privind Inteligența Artificială în UE.

 • De ce vrea Poliția să dezvolte acest sistem și cum susține că va folosi datele

Poliția spune că nu deține în prezent soluții IT de recunoaștere facială în sistemul său informatic:

"În prezent, specialiştii şi experții criminaliști nu au posibilitatea de a procesa solicitări de identificare a persoanelor prin utilizarea instrumentelor informatice de recunoaştere facială. Aşadar implementarea unei tehnologii în domeniul identificării şi recunoaşterii faciale va permite Poliției Române să includă această metodă ca măsură în combaterea şi elucidarea cazurilor asociate furtului de identitate sau documentelor pierdute ori furate, precum si identificarea suspecţilor care comit sau intenționează să comită fapte de natură penală (terorism, infracţiuni cu violentă etc.).", se arată în Caietul de sarcini, publicat în Sistemul Electronic de Achiziți Publice (SICAP).

Într-o Anexă la documentația de atribuire, în care sunt descrise cerințele funcționale, se menționează că:

"Soluția de recunoaștere facială autmată (RFA) este destinată activităţilor criminalistice de comparare şi verificare ale a) imaginilor digitale faciale ale unor persoane necunoscute/neidentificate (imagini în litigiu) cu b) imagini digitale faciale ale persoanelor ce prezintă interes si ale persoanelor aliate în una sau mai multe baze de date/repository cu imagini faciale (imagini de referință). O persoană poate avea mai multe imagini de referință. (..)
Soluția informatică pentru recunoaștere facială trebuie să poată executa o căutare după o imagine în litigiu într-o bază de date de până la 2.000.000 de înregistrări într-un timp de maxim 5 secunde
", potrivit documentului.

 • Cu ce alte sisteme IT se va interconecta soluția de recunoaștere facială pentru identificarea persoanelor:

În același document se precizează că sistemele naționale cu care soluția RFA se va interconecta, pentru început, sunt:

 • 1. NBIS (National Biometric Identification System): gestionează baza de date a Poliției Române evidența persoanelor dispărute, persoanelor cu identitate necunoscută, cadavrelor cu identitate necunoscută precum şi a persoanelor condamnate ori suspecte.
 • În sistemul informatic NBIS, imaginile sunt stocate pe server, având referinţă la nivelul bazei de date într-un tabel ce conține câmpuri cu privire la ID-ul imaginii, ID-ul persoanei, tipul imaginii (frontal, prolîl stânga, prolil dreapta, etc), calea unde este stocată imaginea, etc.
 • 2. Dispăruți: gestioneaza baza de date a Poliției Române pentru evidența inormatică a persoanelor căutate pentru dispariție;
 • În sistemul informatic Dispăruți, imaginile sunt stocate în baza de date, într-un câmp de tip varbinary. Imaginile sunt preluate şi importate prin intermediul unui serviciu web, împreună cu toate datele de identificare a persoanei, de la Direcția pentru Evidența Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
 • 3. Urmăriţi: gestionează baza de date a Poliției Române pentru evidența informatică a persoanelor date în urmărire în România şi a persoanelor date în urmarire în România, despre care există speciicația că sunt urmarite şi la nivel european/internațional. (..)
 • Soluția trebuie să dețină mecanisme de interconectare cu sistemele menționate mai sus. De asemenea, trebuie să prezinte capabilități extinse de preluare a unui volum mare de imagini din baze de date relaționale, de înrolare a acestora pentru prima dată și crearea repository distincte pentru fiecare bază de date."

Contractul are o valoare estimată de peste 4,7 milioane de lei (fără TVA), este finanțat cu fonduri UE nerambursabile și fonduri bugetare și va trebui implementat în 250 de zile. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 1 octombrie 2019 și tot atunci va avea loc și ședința de deschidere a ofertelor.

 • Poliția a încercat să creeze un sistem similar de recunoaștere facială în 2016: Printre ofertanți s-a numărat și Ymens Teamnet, parte a grupului fondat de Sebastian Ghita

Sistemul Imagetrak
Foto: Institutul de Criminalistica
Nu este prima dată când Poliția Română încearcă să creeze acest sistem IT de recunoaștere facială. În septembrie 2016, Poliția a lansat o licitație pentru implementarea unui sistem informatic numit NBIS (National Biometric Identification System), contract cu o valoare estimata cu TVA de peste 5,1 milioane lei (peste 1,1 milioane de euro).

Era vorba în fapt despre un sistem IT de recunoaștere facială a persoanelor, destinat activităților criminalistice de achiziție, comparare și verificare a imaginilor digitale faciale ale suspecților, condamnaților, persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute și cadavrelor cu identitate necunoscută într-o bază de date cu fotografii faciale organizată la nivelul Politiei Romane. Soluția IT trebuia să permită identificarea persoanelor din imagini, chiar daca acestea poartă cagulă sau burka.


La licitație s-au înscris 4 ofertanți, printre care și Ymens Teamnet, parte a grupului fondat de Sebastian Ghiță, a fost contestată de o firmă care ulterior și-a retras plângerea și în final a fost anulată în noiembrie 2016.

De notat că, într-un comunicat din februarie 2018, Poliția prezenta bilanțul Institutului Național de Criminalistică în care menționa că: "NBIS a devenit operațional în data de 1 septembrie 2016":

"Sistemul răspunde cerințelor de interes judiciar ale structurilor operative ale Poliției Române, prin implementarea și furnizarea datelor de identificare ale persoanelor condamnate (date despre amprente papilare, profil ADN, fotografii de semnalmente etc.), necesare examinării și identificării criminalistice a persoanelor, autorilor de infracțiuni, cadavrelor/persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute, victimelor dezastrelor naturale etc..", se preciza în comunicatul din luna februarie 2018 al Poliției Române.

 • Tehnologia de recunoaștere facială este utilizată în prezent de SRI

SRI - Serviciul Roman de Informatii
Foto: SRI
Tehnologia de recunoaștere facială este folosită deja de Serviciul Român de Informații (SRI), în cadrul controversatului sistem SII Analytics.

SRI, acuzat de câteva ONG-uri că dezvoltă un sistem IT prin care ar vrea să copieze baze de date ale mai multor instituții publice pentru a dezvolta un adevarat sistem Big Brother, a precizat în mai multe rânduri că noul sistem nu face decat sa creasca semnificativ viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente.

 • HotNews.ro a descoperit în premieră că SII Analytics nu era decât o dezvoltare a unui sistem IT dezvoltat deja, în urma căruia SRI a copiat baze de date ale unor ministere si institutii-cheie ale statului roman: MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Justiției, Dezvoltarii/APIA, ale BNR, ONRC si CNAS.

SRI a venit atunci cu precizări legate de modul cum va funcționa acest sistem IT, care trebuia să conțină și un modul de recunoaștere facială:

"SII ANALYTICS creeaza 'poduri intre insule' si ne ajuta sa analizam o cantitate uriasa de date, analiza care nu poate fi facuta de un utilizator uman intr-un timp rezonabil din punct de vedere operativ.
Aplicatiile practice sunt multiple. De exemplu:
Cautare rapida: o persoana doreste sa obtina un permis de port-arma. O simpla interogare a sistemului SII ANALYTICS ii va spune beneficiarului daca nu cumva persoana are antecedente penale. In prezent, acest lucru este posibil doar dupa ce sunt consultate mai multe baze de date de catre mai multi angajati ai institutiilor statului.
Face recognition: pentru prevenirea unui atentat terorist, ofiterii SRI pot introduce in sistem o fotografie de-a unei persoane suspecte despre care nu exista nicio informatie si pot obtine intr-un timp foarte scurt date de identificare, posibile relationari cu grupari teroriste si alte informatii vitale
", preciza atunci SRI.

Contractul a fost atribuit pentru 25,02 milioane de euro către asocierea formată din firmele Siveco Romania (lider al asocierii) si Nova Tech Integrated Solutions SRL (asociat), avand ca subcontractanti pe Romsoft International si BAE Systems.

În luna mai 2019, SRI a anunțat finalizarea implementării acestui sistem.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2768 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  spre binele nostru (Joi, 19 septembrie 2019, 17:49)

  carmen_i [utilizator]

  Si uite-asa ne luam rams bun de la viata privata. Statul va putea sa vada unde te duci, pe cine suni, va avea amprentele tale si iti va putea recunoaste figura pe orice filmare facuta de camerele de supraveghere.

  Daca n-am sti ce-i poate pielea statului roman, am spune ca e pentru binele nostru.
 • +1 (3 voturi)    
  Cat mai multe camere (Joi, 19 septembrie 2019, 20:00)

  Victtor [utilizator]

  Asa se explica invazia de camere de luat vederi peste tot.
  Exista un interes pentru strangerea de informatii si controlul persoanelor.
  Cei care refuza sa vada aceste certitudini sunt direct implicati in fenomen. Prea putini sunt cei care nu au intelectul suficient de dezvoltat pentru a intelege realitate.
 • 0 (2 voturi)    
  Mr Robot (Vineri, 20 septembrie 2019, 9:26)

  Ragnar [utilizator]

  Prostimea nici macar nu realizeqza cat de grava este intruziunea statului in viata privata.Nu va mai exista absolut deloc viata privata daca-i lasam sa implementeze aceste miZerii.Vom fi doar niste avatarea care pot fi vanate ca niste pokemoni.
 • +1 (1 vot)    
  asta, alea, plus cartele prepay...... (Vineri, 20 septembrie 2019, 10:41)

  Jaro [utilizator]

  Copy/Paste:
  Ma minunez de cat de multi cretini sunt in jurul meu, Iq deficitar iar neuronii clar sunt in scurt circuit, vai de steaua voastra, diferente mari intre animalele de turma si voi nu prea sunt.
  Daca v-ati pune capul la contributie si ati incerca sa vedeti in spectru larg si nu limitat probabil ati intelege muuuult mai multe.
  Sa va ajut eu cu un info venit din interiorul unei institutii de " profil " din Ro.
  Inregistrarea cartelelor PrePay are ca scop: crearea unei baze de date cu amprente vocale.
  Cei ce au avut abonamente macar o data nu mai sunt targetati acum, indiferent ca folosesc un abonament sau un PrePay deoarece au fost inregistrati deja.
  Problema este cu cei ce nu au avut niciodata un abonament nefiind identificabili.
  Avand amprenta vocala inregistrata persoana respectiva poate fi identificata in timp real in 3 secunde inclusiv cand ar folosi un telefon public!!!!
  Nu sunt SF'uri, doar realitati, problema este ca sunt mult prea multi idioti care habar nu au pe ce lume traiesc, multi manipulati retardati care s-ar arunca si in cap daca li s-ar spune ca asa este bine.
  Cum sa te opui unui stat, doar este STATUL, cretinilor, statul cand ia o decizie trebuie sa fie in benificiul cetateanului, nu sa actioneze impotriva lui, iar statele in ziua de azi in proportie de 80% abuzeaza si subjuga masele de oameni, iar in cazul unui astfel de stat trebuie sa i te opui si sa-i contesti deciziile nu sa i le aprobi orbeste, dobitoci retardati si frustrati ce sunteti, vai de sufletele voastre lesinate.
  Cazul caracal a fost folosit pentru a trece o astfel de lege, cand exista suspiciuni ca o decizie ar putea intampina rezistenta intotdeauna se vor folosi tehnici de manipulare: media sau alte surse!
  Prin urmare viitorul suna bine, tine doar de noi daca ne impotrivim si cum anume.
  Astia trebuie sa inteleaga ca nu sunt stapanii nimanui, viseaza umed, nimic mai mult!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by