Romanii ar putea beneficia de acces gratuit la linii telefonice pentru servicii sociale, de genul celor pentru copii disparuti, pentru persoane care se confrunta cu dificultati de ordin personal si au nevoie de sprijin moral sau pentru cei care se gandesc sa se sinucida, sunand la numere folosite pentru aceleasi servicii in toata Uniunea Europeana. Anuntul a fost facut, marti, de Autoritatea de Reglementare in Comunicatii, care a supus spre consultare publica un proiect de decizie in acest sens.

Numerele nationale scurte pentru servicii armonizate cu caracter social vor avea lungimea de 6 cifre, fiind de forma generala 116(xyz), unde xyz identifica un anumit serviciu. Numerele au o identitate paneuropeana, fiind utilizate pentru aceleasi servicii in toate statele membre ale Uniunii Europene.

In prezent, o anexa a unei decizii a Comisiei Europene defineste trei numere scurte pentru servicii armonizate cu caracter social, iar acestea vor fi disponibile pentru alocare si in Romania: 116000 – pentru serviciul „linie telefonica de urgenta pentru copii disparuti”, disponibil non-stop; 116111 – pentru serviciul „linii de asistenta telefonica pentru copii”; 116123 – pentru serviciul „linii de asistenta telefonica care ofera sprijin emotional” – destinat persoanelor care se confrunta cu dificultati de ordin personal si au nevoie de sprijin moral sau se gandesc la suicid.

Pentru evitarea unor confuzii cu numarul unic pentru apeluri de urgenta 112, numarul 116112 nu va fi alocat. Apelurile catre numerele de forma 116(xyz) vor fi gratuite. Oficialii ANRCTI au anuntat ca imediat ce va intra in vigoare decizia, Autoritatea va publica pe propria pagina de internet numerele de forma 116(xyz) deschise pentru alocare, precizand si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca serviciul furnizat prin intermediul acestor numere, asa cum sunt reglementate in anexa la decizia Comisiei Europene (2007/116/CE).

Romania este obligata sa faca posibila implementarea acestor numere

In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania nu este obligata sa implementeze efectiv serviciile furnizate prin aceste numere, dar oficialii ANRCTI au precizat pentru HotNews.ro ca "Romania trebuie sa faca posibila implementarea si accesibilitatea acestor servicii la nivel national". Implementarea va putea fi facuta numai de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice, care pot intra in parteneriat cu Organizatii Non-Guvernamentale (ONG-uri). Costurile vor fi suportate de apelat sau de partile partenere.

"Desi Romania, in calitate de stat membru, nu este obligata sa implementeze efectiv serviciile furnizate prin aceste numere, ANRCTI incurajeaza furnizorii de servicii de comunicatii electronice sa contribuie la implementarea si accesibilitatea acestor servicii la nivel national, din toate retelele, si va lua masurile necesare in vederea promovarii utilizarii acestor numere", se arata in comunicatul autoritatii.

Romtelecom si Vodafone, interesate de astfel de servicii

Operatorul de telefonie fixa Romtelecom, companie care gestioneaza, in prezent, mai multe linii de tip Telverde, ar fi unul dintre posibilii furnizori interesati.

"De principu, ne-ar interesa sa avem un numar de tip scurt pentru servicii cu caracter social, dar decizia va depinde de varianta finala a conditiilor de acordare a acestor numere. Romtelecom gestioneaza si in prezent mai multe linii de tip Telverde dedicate unor cauze sociale. De exemplu, de 6 ani oferim gratuit in reteaua Romtelecom, numarul 0800 8 200 200, pentru cazuri legate de protectia copilului, impreuna cu Asociatia Telefonul Copilului. Este un proiect de responsabilitate sociale si costurile sunt suportate de Romtelecom", a precizat Cristina Popescu, Director Relatii Publice Romtelecom.

Chiar daca Vodafone nu are in portofoliu astfel de servicii, operatorul pare interesat de asigurarea infrastructurii necesare in eventualitatea in care vor exista ONG-uri sau firme care sa furnizeze aceste servicii.

"In acest moment, Vodafone Romania nu are in oferta sa servicii speciale pentru anumite categorii de persoane, similare cu cele descrise in comunicatul ANRCTI. In masura in care in Romania vor exista ONG-uri sau firme care vor dori sa furnizeze aceste tipuri de servicii, Vodafone Romania va asigura infrastructura necesara functionarii acestor numere speciale", au precizat oficialii Vodafone Romania.

Proiectul deciziei privind alocarea si utilizarea unor numere nationale scurte pentru servicii armonizate la nivel european poate fi consultat pe pagina de internet a ANRCTI. Cei interesati pot formula si transmite informatii pana la data de 13 martie 2008.