Compania de stat Poșta Română a pierdut în premieră anul trecut poziția de lider la veniturile obținute din serviciile poștale, în fața unui operator privat. Fan Courier a obținut 21% din piața totală de servicii poștale din România, care a atins 3,2 miliarde de lei anul trecut, arată datele publicate marți de arbitrul telecom (ANCOM). Compania de stat Poșta Română (20%) și Urgent Cargus cu 13% se află pe următoarele locuri. De notat că anul trecut numărul de angajați în acest sector a rămas constant la aproximativ 35.000 de angajați, Poșta Română având aproximativ 24.800 de angajați.Autoritatea de reglementare în Comunicații (ANCOM) a afișat marți în premieră cotele de piață ale primilor trei furnizori de servicii poștale, prezentând evoluția veniturilor în perioada 2016-2018. Datele arată că Poșta Română a pierdut în premieră poziția de lider în această piață.
Valoarea totală a pieței serviciilor poștale realizată în anul 2018 a fost de 3,2 miliarde lei, cu 13% mai mult față de 2017.
Veniturile obţinute din trimiteri interne au crescut cu 10%, iar cele din trimiteri internaţionale cu 19%. În funcție de veniturile obţinute, principalii competitori de pe piața serviciilor poștale din România sunt Fan Courier, cu o cotă de piață de 21%, Compania Națională Poșta Română (20%) și Urgent Cargus cu 13% din totalul veniturilor.
- "Valoarea pieței serviciilor poștale a crescut cu 13% până la 3,2 miliarde de lei anul trecut, peste 580 de milioane de trimiteri poștale plecând spre destinatari din țară sau străinătate”, a declarat marți Eduard Lovin, vicepreședintele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM).
Odată cu veniturile
a crescut însă și numărul reclamațiilor. Peste 561.000 de reclamații au primit firmele anul trecut, în creștere cu 14%, dar numărul reclamațiilor considerate întemeiate a rămas constant, la 98.000, susține autoritatea.
"Deşi numărul total de reclamaţii primite de furnizorii de servicii poştale a crescut cu 14% în anul 2018 (561 mii reclamații), numărul celor considerate întemeiate a rămas constant, la 98 mii, reprezentând 17% din total.
Pentru 35.000 dintre acestea au fost acordate despăgubiri în valoare totală de 9,7 milioane de lei, iar valoarea medie a unei despăgubiri a ajuns la valoarea de 278 lei, în creştere cu 46%.", a anunțat marți arbitrul telecom (ANCOM).
Traficul poștal în 2018
Din totalul de 582 de milioane de trimiteri poștale (+5%), 536 milioane au fost trimiteri poștale interne (în creștere cu 3%), iar 46 milioane au fost trimiteri poștale internaționale, în creștere cu 32%, realizată exclusiv de traficul internațional intrat.
Aproximativ 3 din 4 trimiteri poștale au fost reprezentate de poșta de scrisori (448 de milioane), iar 1 din 6 au fost colete (94 de milioane), restul fiind trimiteri tip publicitate prin poștă (18 milioane), trimiteri expres (13,5 milioane), mandate poștale (7 milioane), respectiv corespondență și imprimate de peste 2 kg (1,6 milioane).
În 2018, numărul mediu de trimiteri poștale pe locuitor a fost de 30 (în creştere cu 6%), din care 5 au fost colete (în creştere cu 15%).
Raportul mai arată că există o preocupare din partea furnizorilor pentru automatizarea şi tehnologizarea propriilor reţele de distribuţie, prin punerea la dispoziţia utilizatorilor a unui număr tot mai mare de sisteme automate de livrare a trimiterilor poştale. Deşi încă redus, furnizorii au instalat în anul 2018, un număr de 60 de noi puncte de acces automate, numărul acestora dublându-se în anul 2018 faţă de anul 2017.
stirea miroase a fezandarea serviciului public de posta in vederea demantelarii ulterioare.
Apoi, mai există și alte diferențe. Poșta nu îți livrează acasă, în bătătură, ci trebuie să bați drumul la oficiul poștal. Majoritatea trimiterilor nu au tracking, la privați e obligatoriu. Etc.
al 11-lea individ la coada, in fata usii inchise de la posta...
voi astia care preaslaviti posta... aveti prea mult timp liber si nu stiti ce sa faceti cu el...
Prestează 20% din servicii și au 70% din angajați.
Pe când o modernizare și eficientizare?
Pe lângă deratizare...
Hai demanteleazo p-asta!
O alta patanie am avut cu Urgent cargus in decembrie trecut cand trebuia sa primesc un pachet prin amazon.de si care nici el nu a mai ajuns. Se oprise la depozitul Urgent cargus, partenerul DHL din Ro. De data asta nemtii mi-au returnat toate cheltuielile si mi-au cerut scuze.
Nu am mai trimis nimic si nu o sa mai trimit prin Posta romana sau Urgent cargus! prin
2. De cate ori pe saptamana crezi tu ca trece postasul iarna prin "cel mai indepartat catun al tarii"?.. :) Sunt sate in care nu trece saptamani in sir, sunt comune in care exista oficiu potal, dar este deschis 3 ore pe zi, 2 zile/saptamana.
3. "Fezandarea" o face de ani buni #ciumarosie.
Astept cu mare nerabdare acelasi lucri si pentru CFR Calatori, pentru a deschide piata concurentei adevarate, pentru bataia de joc si modul mizerabil in care isi trateaza calatorii.
Hai sa vedem si urmatorii indicatori: livrari pe categorii.
S-ar putea sa avem o surpriza sa vedem ca posta a livrat mai mult.