Programul de guvernare PNL, capitolul Comunicații: Înființarea unei Autorități pentru Digitalizarea României și licitație 5G cu respectarea condițiilor Memorandumului cu SUA

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 24 octombrie 2019, 17:00 Economie | Telecom


Tehnologia 5G
Foto: EAI
Viitorul Guvern PNL vrea să înființeze o Autoritate pentru Digitalizarea României (ADR), în subordinea Guvernului și a Prim Ministrului, cu rolul de a realiza și de a asigura implementarea Strategiilor și a Politicilor publice în domeniul digitalizării. Aceste competențe sunt în prezent în sarcina Ministerului Comunicațiilor, care va fi însă comasat cu Ministerul Transporturilor în noua formulă guvernamentală. O altă măsură din programul noului Guvern este lansarea licitației pentru licențele 5G, respectând condițiile memorandumului cu SUA pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii 5G.

De notat că în prezent mai există și Agenția pentru Agenda Digitală (AADR), care gestionează mai multe sisteme de e-guvernare și care se află în coordonarea Ministerului Comunicațiilor.

Ce prevede Programul de Guvernare al PNL la capitolul Comunicații:

În vederea eficientizării actului public în sectorul IT precum și a consolidării coordonării în scopul dezvoltării societății informaționale, Guvernul susține următoarele măsuri de reorganizare menite a simplifica procesele și a concentra resursele statului în mod judicios:
 • Înființarea Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), în subordinea Guvernului și a Prim Ministruluicu rolul de a realiza și de a asigura implementarea Strategiilor și a Politicilor publice în domeniul digitalizării.
Partidul Național Liberal va urma în programul său de guvernare Strategia Digitală a Comisiei Europene, publicată în 21.11.2018, respectiv:

a. Securitatea Cibernetică
În contextul transformării digitale, securitatea cibernetică nu mai reprezintă doar o opțiune, ci o obligație pentru noi toți: cetățeni, companii, organizații, state. Guvernul va implementa toate deciziile UE cu privire la strategiile de securitate cibernetică, continuând astfel promovarea României pe scena celor care și-au creat deja un nume în domeniu.

b. Inteligența Artificială
În contextul transformării digitale dar și a deciziei UE în ansamblul său (sectorul public și privat) de a crește investițiile pentru Inteligența Artificială la cel puțin 20 de miliarde de euro până în 2020 apoi 20 de miliarde de euro/an în următorul deceniu, Guvernul va susține un program de investiții în ecosistemul IT&C pentru startup-urile și companiile ce pot juca un rol decisiv în acest domeniu.

c. Competențele digitale (Digital Skills)
În 2016, Comisia Europeană a lansat un plan pentru a ajuta cetățenii europeni să-și îmbunătățească competențele necesare pentru evoluția pieței forței de muncă: o nouă agendă pentru competențe în Europa. Comisia a emis o recomandare pentru statele membre privind parcursuri de actualizare a competențelor: noi oportunități pentru adulți pentru a favoriza dobândirea unor niveluri minime de competențe numerice, digitale și de alfabetizare. Guvernul va prioritiza astfel, un program național de alfabetizare digitală, destinat tuturor cetățenilor.

 • România Digitală - priorități în 2020
a. Înființarea și operaționalizarea Autorității pentru Digitalizarea României.
b. Creșterea interoperabilității ministerelor cât și interconectarea sistemelor de autentificare, pe diverse nivele de încredere astfel încât să poată fi reutilizată orice modalitate de conectare.
c. Continuarea programelor aflate în desfășurare (Cloud guvernamental, e-Sanătate, e-Guvernare, e-Educație, RO-Net, RO-Net 2, etc.);
d. Lansarea licitației pentru licențele 5G, respectând condițiile memorandumului pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii 5G, semnat în 20.08.2019, la Washington D.C.
e. Aducerea la zi a strategiei de securitate cibernetică a României;
f. Pregătirea și implementarea unei platforme electronice „Diaspora” cu scopul unei mai bune comunicări cu cetățenii români din străinătate și atragerii lor acasă;
g. Inițierea unui proiect de Lege pentru impunerea obligației tuturor instituțiilor administrației centrale să accepte generalizat depunerea online a tuturor formularelor, cererilor și declarațiilor.

POȘTA ROMÂNĂ

Pentru redresarea acestei companii cu capital majoritar de stat si recastigarea pozitiei pe piata sunt avute in vedere, in principal, urmatoarele directii de actiune:
1. Accelerarea procesului de capitalizare si implementarea obiectivelor post-capitalizare a companiei.
2. Analizarea strategiilor si proiectelor demarate de companie, a profitabilitatii produselor, dar si a contractelor, precum si regandirea politicilor comerciale ale companiei.
3. Descentralizarea activitatii companiei pe toate palierele și crearea premiselor transformării structurilor de tip regional în centre de profit.
4. Dezvoltarea unui program investitional echilibrat, pe baza unei prioritizari care sa corespunda necesitatilor companiei. Achizitiile/investitiile sa se centreze pe tehnica IT/servicii de printare/utilaje postale si pe dotarea corespunzatoare cu autovehicule.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1990 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  este public acel memorandum? (Joi, 24 octombrie 2019, 17:04)

  cucuveaua mov [utilizator]

  Puneti in dezbatere publica licitatia?
  sau ramanem tot noaptea ca hotii?
  • +1 (3 voturi)    
   secret (Joi, 24 octombrie 2019, 17:35)

   cipri__ [anonim] i-a raspuns lui cucuveaua mov

   totul e secret, o mare rusine cum trateaza huawei, care are cele mai performante echipamente la cele mai bune preturi. Nu renunta tari mari, precum germania, anglia, etc.. la huawei, dar isi permite romania????
   iohannis nu a fost primit pe gratis de casa alba, asta o fi pretul?
   • 0 (2 voturi)    
    Disperare mare pe la chinezi?? (Joi, 24 octombrie 2019, 20:49)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui cipri__

    Va zis Huawei ca tb sa va gasiti noi joburi??:)))
  • +1 (3 voturi)    
   neah (Joi, 24 octombrie 2019, 18:18)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

   Mentalitate si comportament de slugi. Germania si alte tari n-au o problema sa lucreze cu Huawei, dar ne-am gasit noi miezul.
 • 0 (4 voturi)    
  5G (Joi, 24 octombrie 2019, 17:13)

  Casargoz [utilizator]

  respectând condițiile memorandumului cu SUA pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii 5G. = Huawei pas :)
 • -2 (2 voturi)    
  STOP 5G (Joi, 24 octombrie 2019, 20:08)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  5G egal cancer!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by