România este prima țară în care grupul francez Orange lansează o rețea 5G și servicii comerciale, a anunțat marți Ramon Fernandez, Delegate CEO Finance, Performance and Europe la nivelul Grupului Orange. Am ales România pentru că este un fel de Sillicon Valley în Europa Centrală și de Est, cu un sector IT&C care reprezintă aproape 6% din PIB-ul țării și pentru că avem spectru radio dublu decât rivalii din piață ceea ce ne permite lansarea acestor servicii, a spus oficialul grupului francez. Serviciile sunt disponibile în prezent în București, Cluj-Napoca și Iași.

Liudmila Climoc, CEO Orange RomaniaFoto: Hotnews

Pentru lansarea serviciilor 5G în România, Orange a încheiat un parteneriat exclusiv cu Samsung pentru vânzarea pe piața locală a unui terminal 5G avansat, Samsung S10 5G, a spus oficialul grupului francez.

Liudmila Climoc, directorul general al Orage România, a spus că serviciile vor fi disponibile pentru început în București, Cluj-Napoca și Iași.

VIDEO Yves Martin, directorul de marketing al Orange România, despre oferta comercială 5G:

Oferta 5G a celor de la Orange presupune: trafic de internet nelimitat, 9.33 GB în roaming SEE pe mobil, apeluri de voce şi SMS-uri nelimitate naţional şi în roaming SEE. La acestea se adaugă acces la conţinut de calitate prin serviciul de muzică Deezer şi pachetul de TV mobil Family HD Go, întreg pachetul fiind disponibil pentru 25 de euro pe lună. În plus, telefonul flagship Samsung Galaxy S10 5G, primul telefon Samsung 5G lansat în România, este disponibil exclusiv la Orange, în rate lunare de 47 euro.

Mari Noelle Jego Laveissiere - deputy CEO si Director de Tehnologie al grupului Orange a precizat că actuala rețea 5G nu este una construită de la 0, ci are la bază rețeaua 4G. Întrebată ce furnizori de echipamente 5G au fost folosiți la dezvoltarea rețelei, oficialul Orange a spus că operatorul lucrează cu mai mulți furnizori printre care: Huawei, ZTE, Nokia, Ericsson și Samsung. În România, rețeaua core 4G este construită cu echipamente Ericsson, a spus aceasta.

VIDEO Mari Noelle Jego Laveissiere - deputy CEO al grupului Orange, despre furnizorii folosiți în rețeaua 5G din România:

Orange este al treilea operator după Vodafone și DIGI/RCS&RDS care lansează servicii 5G în România.