​​Veniturile grupului de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote) au depășit 243,5 milioane de euro în trimestrul trei din acest an, în creștere cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită exclusiv creșterii veniturilor din sectorul en-gros, se arată în raportul grupului elen OTE. Amintim că Telekom a crescut de două ori în acest an prețurile, însă pe zona de retail. În aceeași perioadă de referință, scăderea numărului de clienți și de angajați a continuat.

Telekom RomaniaFoto: OTE

Evoluția numărului de clienți: Scăderi pe toate liniile - TV, internet fix, telefonie fixă și mobilă

Singura creștere a numărului de clienți a fost pe segmentul serviciilor convergente fix-mobil - 822.647 de clienti (+ 23,5%). Pe principalele servicii situația este următoarea:

  • Telefonie fixă: 2.092.944 utilizatori (-0,9%)
  • Internet fix de mare viteză: 1.068.664 utilizatori (-7,2%)
  • TV: 1.353.456 utilizatori (-6,9%)
  • Telefonie mobilă: 4.224.544 utilizatori (-9%)

"Performanţa financiară aferentă acestui trimestru reflectă faptul că programele de transformare iniţiate de companie generează rezultate, ducând Telekom Romania mai aproape de atingerea obiectivului de a-şi redefini modelul operaţional pentru a deveni o companie simplificată şi digitală. EBITDA ajustată înainte de IFRS 16 a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, ajungând la 36,1 milioane euro, ceea ce reprezintă un avans de 21,1% faţă de trimestrul anterior. Din cauza efectelor punctuale din T3 2018, comparaţia de la an la an arată o scădere de 12,4%, determinată în special de impactul financiar excepţional al unei tranzacţii imobiliare semnificative care a avut loc anul trecut. Acest rezultat a fost înregistrat în ciuda competiţiei puternice de pe piaţă.", se arată în comunicatul Telekom România.

În raportul grupului german Deutsche Telekom (care este acționar majoritar la OTE, cu 46% din acțiuni) se precizează că în Europa numărul de angajați a scăzut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, parțial din cauza vânzării Telekom Albania, dar și din cauza reducerii numărului de angajați în România și Ungaria.

  • DT/OTE este în proces avansat de vânzare a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM (arbitrul telecom) a spus recent, întrebat despre informațiile privind posibila vânzare a telekom România, că 'cei care vând ne-au informat despre această posibilitate' și că 'statul ar trebui să-și evalueze foarte bine participația'.

"Cei care vând ne-au informat despre această posibilă tranzacție. Sunt discuții pe care în mod normal le ai, fie că sunt formale sau informale, nu este niciun secret, că ați scris toți despre această posibilă achiziție. Posibilă, pentru că nu avem de unde să știm.", a spus Grindeanu.

În luna septembrie din acest an, un purtător de cuvânt al Grupului Orange a transmis ca reacție la articolul HotNews.ro privind un posibil acord cu DT/OTE pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România:

  • "Ambiția Grupului Orange continuă să se concentreze pe poziția de operator-lider de comunicații fixe și mobile în Europa și evaluăm oportunitățile existente în țările în care activăm pentru a avansa această strategie. Ca de obicei, vom informa părțile interesate în legătură cu deciziile corporative relevante, dar, ca principiu, nu comentăm în privința speculațiilor referitoare la piețele locale de fuziuni și achiziții."

Grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune, au precizat în data de 23 septembrie, pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

Reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE s-au întâlnit miercuri, 25 septembrie, în cadrul primei ședinte a grupului interministerial convocat de Ministrul Comuncațiilor, Alexandru Petrescu, pentru analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom/OTE a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România, o tranzacție care ar fi de interes strategic pentru statul român. HotNews.ro a scris în exclusivitate despre stabilirea acestei întâlniri.

Ministrul Petrescu și-a motivat convocarea acestui grup prin faptul că DT/OTE se află în proces avansat de vânzare a acțiunilor deținute la companiile din România, dar mai multe surse din industrie au declarat pentru HotNews.ro că DT/OTE ar fi agreat deja vânzarea operațiunilor fixe din România (n.a fostul Romtelecom) către Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile.

Altfel spus, grupul elen OTE (controlat de germanii de la Deutsche Telekom - care dețin 46% din acțiuni) ar fi agreat să-și vândă pachetul majoritar de 54,01% din acțiuni deținut la Telekom România Communications (fostul Romtelecom) către Orange.

De aici problema se complică, deoarece statul român, prin Ministerul Comunicațiilor, este acționar minoritar la fostul Romtelecom cu 45,99% din acțiuni.

Mai mult, Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) deține 30% din acțiunile Telekom România Mobile Communications (fostul Cosmote). Asta înseamnă că, în mod indirect, statul român este acționar și la fostul Cosmote.

Discuțiile DT/OTE sunt avansate pentru vânzarea operațiunilor fixe (Romtelecom), nu și a celor mobile (Cosmote).

  • Ce au discutat prin urmare miercuri, 25 septembrie, reprezentanții din Guvern și Servicii pe tema acestei posible tranzacții Orange-Telekom România?

Surse apropiate discuțiilor au precizat pentru HotNews.ro că în cadrul acestei prime ședințe s-a ridicat problema dreptului de preemțiune pe care l-ar avea statul.

  • 'Statul român are drept de preemțiune timp de un an de zile, în cazul în care DT/OTE ar decide să-și vândă pachetul majoritar de acțiuni deținut la fostul Romtelecom', susțin sursele.

Autoritățile analizează acum toată această situație și opțiunile pe care le are statul ca acționar minoritar.