Administrația Trump a interzis vineri folosirea de fonduri federale pentru achiziționarea de noi echipamente Huawei și ZTE și propune înlocuirea echipamentelor produse de aceste grupuri chinezești și care sunt instalate deja în Statele Unite, relatează AFP.

Procesor 5G de la HuaweiFoto: Hotnews

"În eforturile continue pentru a prezerva securitatea și integritatea rețelelor de comunicații ale țării, agenția federală de reglementare a comunicațiilor interzice folosirea Fondului său pentru servicii universale (USF), în valoare de 8,5 miliarde de dolari pe an, pentru achiziționarea de echipamente și servicii de la societăți care constituie o amenințare pentru securitatea națională", a precizat FCC, într-un comunicat.

Într-un alt proiect de reglementare, FCC "propune să ceară companiilor care primesc fonduri de la USF (...) să retragă și să înlocuiască echipamentele și serviciile existente ale companiilor" care au primit subvenții, adaugă agenția.

Huawei a denunțat acțiuni nejustificate care vor avea consecințe negative asupra conectivității americanilor din zonele rurale din Statele Unite.

FCC invită la oferirea de sugestii pentru maniera de a finanța retragerea și înlocuirea echipamentelor în discuție.

Agenția va solicita informații pentru a determina proporția echipamentelor Huawei și ZTE folosite în rețelele acestor companii și pentru a evalua costurile asociate cu înlocuirea echipamentelor.

Departamentul Comerțului a plasat în mai pe lista neagră gigantul chinez al telecomunicațiilor, Huawei, suspectat de spionaj industrial.

Pentru moment, companiile americane care furnizează către Huawei componente care nu compromit securitatea națională a SUA beneficiază de licențe provizorii până în 16 februarie pentru a continua comerțul cu firma chineză.

Decizia FCC riscă să complice și mai mult sarcina negociatorilor americani și chinezi care încearcă să finalizeze un acord pentru a pune capăt războiului comercial dintre Statele Unite și China.

În centrul rivalității tehnologice se află amplasarea rețelelor 5G, unde Huawei este lider mondial în materie de echipamente.

"O cortină de fier tehnologică" riscă "să afecteze viitorul umanității", a avertizat vineri președintele chinez Xi Jinping.

Tehnologia 5G, care propune un debit de 100 de ori mai rapid decât rețelele actuale 4G, este prezentată ca fiind determinantă prin noi aplicații precum obiecte conectate, mașini fără șofer, automatizare sporită, telemedicină etc.