​Grupul german Deutsche Telekom ar analiza posibilitatea unei fuziuni cu grupul francez Orange, a scris miercuri ziarul german de business Handelsblatt, citând directori apropiați situației, potrivit Reuters. Un purtător de cuvânt al Orange a declarat că 'nu există idei sau discuții în desfășurare' cu privire la o astfel de inițiativă, în timp de DT nu a dorit să comenteze. Cele două grupuri au operațiuni și în România, unde negocierile privind preluarea Telekom România de către Orange ar fi avansate, potrivit surselor HotNews.ro.

Deutsche Telekom logoFoto: Deutsche Telekom

Deutsche Telekom este cel mai mare operator de telecomunicații din Europa cu o capitalizare de piață de aproximativ 72 miliarde euro, în timp ce grupul Orange ar valora aproximativ 40 miliarde de euro, scrie Reuters.

Pe de altă parte, scrie Reuters, Guvernul Germaniei deține un pachet semnificativ de acțiuni la Deutsche Telekom, și la fel și Guvernul Franței la Orange, ceea ce înseamnă că un astfel de acord ar avea implicații politice. Cum Deutsche Telekom are o capitalizare mai mare decât a Orange, un astfel de acord între cele două grupuri ar însemna o preluare a Orange de către Deutsche Telekom, un lucru posibil greu de acceptat de Franța.

  • Ce au declarat în această lună responsabilii Orange pe Europa, întrebați despre posibila achiziție a Telekom România

"Suntem operatorul nr. 1 de servicii convergente (n.a fix-mobile) în Europa. (..) În România, în mod istoric, am fost numai operator de servicii de comunicații mobile. Am avut un acord cu Telekom privind capacitatea de a oferi și servicii fixe. Acum, dacă în România, ca și în alte țari din Europa, putem accelera capacitatea de a furniza servicii avansate de internet fix broadband către clienți vom lucra din greu să facem acest lucru posibil și apoi, dacă un astfel de acord ar urma să fie încheiat ar necesita în mod evident discuții cu ceilalți acționari.", a declarat în data de 5 noiembrie, la București, Ramon Fernandez, director general adjunct pentru Europa, în cadrul grupului Orange, întrebat despre posibila achiziție a Telekom România.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM (arbitrul telecom) a spus recent, întrebat despre informațiile privind posibila vânzare a telekom România, că 'cei care vând ne-au informat despre această posibilitate' și că 'statul ar trebui să-și evalueze foarte bine participația'.

"Cei care vând ne-au informat despre această posibilă tranzacție. Sunt discuții pe care în mod normal le ai, fie că sunt formale sau informale, nu este niciun secret, că ați scris toți despre această posibilă achiziție. Posibilă, pentru că nu avem de unde să știm.", a spus Grindeanu.

În luna septembrie din acest an, un purtător de cuvânt al Grupului Orange a transmis ca reacție la articolul HotNews.ro privind un posibil acord cu DT/OTE pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România:

  • "Ambiția Grupului Orange continuă să se concentreze pe poziția de operator-lider de comunicații fixe și mobile în Europa și evaluăm oportunitățile existente în țările în care activăm pentru a avansa această strategie. Ca de obicei, vom informa părțile interesate în legătură cu deciziile corporative relevante, dar, ca principiu, nu comentăm în privința speculațiilor referitoare la piețele locale de fuziuni și achiziții."

Grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune, au precizat luni, 23 septembrie, pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie premierului Dăncilă să creeze și să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă ședință în acest sens.

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a transmis în data de 22 iulie 2019 o propunere către Guvern privind constituirea unui grup de lucru interministerial, în directa coordonare a premierului Dăncilă, care să aibă ca obiect analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom/OTE a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România, o tranzacție care ar fi de interes strategic pentru statul român, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

  • Surse din industrie: DT ar fi agreat vânzarea către Orange a operațiunilor fixe de la Telekom România, dar totul ar fi blocat la Guvern

O sursă din industrie a precizat pentru HotNews.ro că, în urmă cu câteva săptămâni, Orange a făcut cu certitudine o ofertă pentru preluarea infrastructurii fixe a Telekom România.

Amintim că Telekom România este compusă din fostele firme Romtelecom și Cosmote.

Orange, liderul pieței de comunicații mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicații a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, așa cum va fi și Vodafone care a preluat UPC.

Fostul Romtelecom este controlat de grupul elen OTE care deține 54% din acțiuni, iar statul român, prin intermediul Ministerului Comunicațiilor, este acționar minoritar cu - 46% din acțiuni. Grupul elen OTE este controlat la rândul său de Deutsche Telekom (40% din acțiunile OTE).