GRAFICE Românii, pe primul loc în UE la utilizarea de SIM-uri fără roaming, în ciuda eliminării acestor tarife

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 17 decembrie 2019, 14:36 Economie | Telecom


SIM-uri fara roaming
Foto: Comisia Europeana
Utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE a crescut de zece ori față de anul precedent introducerii în iunie 2017 a roamingului la tarifele de pe piața națională, așa numitul Regulament UE "Roaming la tarife ca acasă", arată cele mai recente date ale Comisiei Europene. Traficul de voce și date a crescut și în România, dar este de remarcat că în primul trimestru din acest an, ne situam pe primul loc în UE la numărul de utilizatori care foloseau SIM-uri fără roaming, 48% din totalul utilizatorilor, în creștere de la 21% în trimestrul trei din 2017.

Comisia Europeană a publicat, la sfârșitul lunii trecute
, prima revizuire completă a pieței serviciilor de roaming, care arată că eliminarea în iunie 2017 a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE. Utilizarea datelor în roaming în UE și în Spațiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim în perioada vacanței de vară a anului 2018 (al treilea trimestru) - utilizarea datelor mobile în străinătate a fost de 12 ori mai mare în comparație cu perioada precedentă eliminării tuturor costurilor de roaming cu amănuntul.


Click pentru a deschide


În aceeași perioadă, volumul apelurilor telefonice efectuate în roaming a fost de aproape trei ori mai mare.


Click pentru a deschide


Toate statele membre UE au înregistrat o creștere considerablă a consumului de voce și date în roaming în primul an de introducere a Regulamentului "Roam like at home". Astfel, traficul de voce în roaming a crescut semnificativ (între 3 și 5 ori) în Bulgaria, Croația, Polonia și România, arată datele Comisiei Europene.


Click pentru a deschide


Creșterea traficului de internet în roaming a fost și mai mare, de până la 9 ori în țări precum Bulgaria, Croația, Cehia și Polonia, în timp ce în alte țări operatorii au înregistrat o creștere a traficului de date de 5 ori (în Austria, Cipru, Grecia, Italia, Letonia, Slovenia și Spania).


Click pentru a deschide


Pe de altă parte, România se remarcă prin ocuparea primei poziții în clasamentul țărilor UE cu cei mai mulți utilizatori care dețineau SIM-uri fără roaming în primul trimestru din acest an (48% din totalul utilizatorilor de telefonie mobilă), în creștere de la 21% în trimestrul trei din 2017.


Click pentru a deschide


De menționat că în cazuri excepționale, pentru a evita creșterea prețurilor la nivel local, Regulamentul UE permite ca operatorii care furnizează servicii la prețuri mici pe piețele naționale să obțină derogări pentru a introduce supra-taxe la serviciile de roaming.

În primii 2 ani de aplicare a Regulamentului, în 4 țări UE (Estonia, Finlanda, Lituania și Polonia) au existat operatori de telefonie mobilă care au obținut astfel de derogări pentru aplicarea unor supra-taxe la serviciile de roaming. Ulterior și în România, cel mai mic operator de telefonie mobilă (n.a RCS&RDS) a obținut o astfel de derogare, arată raportul Comisiei.

Operatorii din aceste țări au obținut derogări pentru că traficul de date făcut de clienții lor în roaming era mai mare decât traficul de date recepționat în propriile rețele de către utilizatorii unor rețele din afara țării, se precizează în raportul Executivului European.

În România, volumul de trafic de voce și date suprataxat a scăzut pentru prima dată în primul trimestru al acestui an, se mai arată în raportul Comisiei.

 • Cum explică Arbitrul telecom numărul mare de utilizatori care folosesc SIM-uri fără roaming

HotNews.ro a solicitat explicații Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) cu privire la poziția fruntașă a țării noastre în privința utilizării de SIM-uri fără roaming. Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, susține că o explicație este faptul că sunt mulți români care nu călătoresc în afara țării și preferă să dea mai puțini bani pe SIM-uri pe care le folosesc doar în țară.

 • "Conform reglementărilor europene, operatorii mobili pot să ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) fără acces la servicii în roaming. De altfel, nici la nivel național nu există prevederi legale care să oblige operatorii să furnizeze anumite servicii.
 • Datele publicate recent într-un raport al Comisiei pentru Parlamentul European și Consiliu privind revizuirea pieței de roaming reflectă o creștere spectaculoasă a SIM-urilor fără roaming achiziționate de utilizatorii români în ultimul an.
 • O explicație a acestei situații ar fi faptul că sunt mulți utilizatori care nu călătoresc în afara României și preferă să achiziționeze planurile tarifare cu un preț mai mic, care le satisfac nevoile de comunicare la nivel național.", a declarat pentru HotNews.ro Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Acesta a subliniat că odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului european Roam like at home, în iunie 2017, convorbirile în roaming au început să fie tarifate ca și cum ar fi convorbiri la nivel național, cu mențiunea că "Regulamentul se aplică numai pentru călătorii ocazionale în afara țării de unde a fost achiziționat serviciul de comunicații și în limitele unei utilizări rezonabile a serviciului."

 • "În cazul în care au un serviciu de voce mobilă fără roaming și doresc să utilizeze echipamentul respectiv în roaming, utilizatorii au câteva posibilități. Cei care au cartele preplătite pot să achiziționeze o extra-opțiune pentru acces la roaming sau pot să dezactiveze opțiunea națională și, dacă au activ serviciul de roaming, să utilizeze creditul disponibil în cont, la tarife standard (în Spațiul Economic European, tarifele naționale). În aceste cazuri, beneficiile neutilizate din oferta națională se pierd.
 • Cel puțin un operator pune la dispoziția utilizatorilor și oferte cu roaming care pot fi activate simultan cu cea națională existentă în cont, în acest caz fiind disponibile în roaming beneficiile cumulate din cele două opțiuni.
 • Condițiile de activare și reactivare a opțiunilor sunt stabilite de fiecare furnizor, nefiind supuse reglementărilor europene referitoare la furnizarea serviciilor de roaming.
 • În cazul abonamentelor fără acces la serviciul de roaming, utilizatorii pot solicita furnizorului renegocierea contractului și modificarea planului tarifar. O altă variantă la care pot apela utilizatorii în cazul în care nu doresc modificarea planului tarifar fără roaming constă în achiziționarea și utilizarea pe perioada deplasării în străinătate a unei cartele preplătite care să includă serviciul de roaming", a mai precizat vicepreședintele ANCOM.

Pentru mai multe detalii citește aici integral studiul Comisiei Europene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3240 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Roaming my ass (Marţi, 17 decembrie 2019, 15:21)

  mfmig2000 [utilizator]

  Pai normal ca nu sunt date si trafic in Roaming la operatorii din Romania ca au inventat o gorita cum ca nu toate cartelele au acces la Roaming.
  De fapt vinovatii sunt Orannge, Vodafone si Telekom fiindca inca vand cartele care nu au acces la roaming.
 • +6 (6 voturi)    
  nenea de la ANCOM e un idiot (Marţi, 17 decembrie 2019, 15:31)

  omul.rau [utilizator]

  Romanii nu au roaming pentru ca operatorii cer niste preturi aberante.

  Exemplu: Vodafone cere 30 euro/ luna numai pentru roaming. Banuiesc ca inainte sa pleci poti sa cumperi optiunea doar pentru 30 zile si tot asa la fiecare deplasare. Adica o tampenie.
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 decembrie 2019, 15:37)

  [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Nesimtire (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:42)

   placintacubranza [utilizator] i-a raspuns lui

   Operatorii sunt nesimtiti, au scos roaming de la cartele toate extraoptiunile sub 10-12 euro, inclusiv la cele active la intrarea in vigoare a reglementarii europene. Asta desi aceleasi extraoptiuni de 5-10 euro, cu aceleasi beneficii aveau roaming activ pre-reglementare. Este un abuz, o nesimtire si probabil o intelegere tip cartel tinand cont ca cei 3 mari operatori au fix aceiasi abordare care goleste de continut reglementarea europeana.
 • +2 (2 voturi)    
  mama lor de Digi (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:09)

  jorj_bv [utilizator]

  M-am trezit pe aeroport ca nu imi mergea telefonul, iar apoi dai sunat stai zece minute in asteptare la call center, si apoi oricum am platit 1-2 centi per minut/MB.
 • +1 (1 vot)    
  Si mai e o problema (Marţi, 17 decembrie 2019, 16:25)

  zugurudumba [utilizator]

  Daca stai peste trei luni cumulat in afara tarii si esti pe cartela, Vodafone, cel putin, iti dezactiveaza cartela si pierzi numarul. La abonament nu se intampla asta.

  Nu stiu cum e la alti operatori.
 • 0 (0 voturi)    
  Roaming (Miercuri, 18 decembrie 2019, 18:49)

  GICOMANU [utilizator]

  Daca ANCOM doarme si seful este numit politic asta se intampla .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by