Radiațiile antenelor de pe Casa Presei - justificare pentru sporul de condiții de muncă vătămătoare la Consiliul Concurenței

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 20 decembrie 2019, 16:27 Economie | Telecom


Casa Presei
Foto: AGERPRES
Nivelul radiațiilor emise de antenele de pe Casa Presei este principalul motiv pentru care angajații Consiliului Concurenței primesc spor pentru condiții de muncă vătămătoare, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență. Și angajații agenției de presă Agerpres, care lucrează în aceeași clădire, primesc acest așa numit 'spor de antenă'. Sporul de condiții vătămătoare, care include și expunerea la radiații electromagnetice, îl au prin lege angajații din sectorul bugetar. Culmea este că autoritatea națională care monitorizează nivelurile radiațiilor telecom asigură că acestea sunt de sute și mii de ori mai mici decât limitele legale.

 • "Nivelul radiațiilor emise de antenele de pe Casa Presei este principalul motiv pentru care angajații Consiliului Concurenței primesc spor pentru condiții de muncă vătămătoare. Acest spor îl primesc toți cei aproximativ 250 de angajați din sediul central (cu excepția celor din alte județe și a demnitarilor)", a precizat vineri pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Acest spor de condiții vătămătoare, pe care unii bugetari îl numesc 'spor de antenă', îl au spre exemplu și angajații Agenției naționale de presă - Agerpres, care lucrează în aceleași corpuri de clădiri de la Casa Presei. Dar nu sunt singurii. Sporul este reglementat de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care se aplică personalului din autorități și instituții publice, respectiv Parlamentul, Administrația Prezidențială, autoritatea judecătorească, Guvernul, Ministerele etc.

 • Potrivit reglementărilor în vigoare, condițiile de muncă vătămătoare reprezintă acele "condiții de muncă unde sunt înregistrate depășiri ale noxelor fizice, chimice, fizico-chimice sau biologice, care determină suprasolicitarea unor funcții sau sisteme ale organismului".

Sporul pentru condiții vătămătoare, include expunerea la radiațiile electromagnetice, fără a se rezuma doar la acesta, după cum reiese din imaginea de mai jos care reglementează situația salariaților din instituțiile publice de cultură.


Click pentru a deschide


Dispozițiile legii 153/2017 nu se aplică personalului din Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Ce sporuri maxime pentru condiții vătămătoare sunt la Consiliul Concurenței și Camera Deputaților: Între 2.200 lei și 3.020 de lei brut


Potrivit acestei legi (Art. 33), toate autoritățile ar trebui să publice pe paginile proprii de internet și situația valorii brute a sporurilor. La Consiliul Concurenței și Camera Deputaților sunt publicate spre exemplu, astfel de situații, la nivelul lunii septembrie 2019.


Click pentru a deschide


Astfel, la Consiliul Concurenței (vezi tot documentul), sporurile de condiții vătămătoare la nivelul lunii septembrie 2019 erau cuprinse între 316 lei brut (în cazul unui șofer al cărui salariu brut era de 2.897 de lei) și 2.262 de lei brut (în cazul unui director general al cărui salariu brut primit era de 15.076 de lei).

La Camera Deputaților (vezi tot documentul), un muncitor necalificat angajat la Parlament putea primi un spor de condiți vătămătoare de 350 lei brut (în condițiile în care salariul brut al acestuia era de 2.553 de lei), în timp ce un secretar general primea un spor de condiții de muncă vătămătoare de maxim 3.029 de lei brut (în condițiile în care salariul brut al acestuia era de 20.194 de lei)


Click pentru a deschide


ANCOM: Nu există instituție publică în care să fi identificat niveluri ale câmpului electromagnetic care să depășească nivelurile legale


Pe de altă parte, când vine vorba de cât de periculoase ar fi radiațiile antenelor telecom pentru populație, ANCOM, autoritatea națională care monitorizează nivelurile câmpurilor electromagnetice susține că nu există niciun pericol.

 • "Încă din anul 2012 ANCOM pune la dispoziția populației informatii cu privire la nivelul de expunere la campuri electromagnetice, aceste informatii fiind disponibile pe siteul ANCOM la adresa https://www.ancom.ro/masuratori-mobile_5075. Punctele de măsură au fost alese în vecinătatea instituțiilor de învățământ, a spitalelor, a instituțiilor publice, a zonelor aglomerate (ex. gară, piață etc.), sau a zonelor publice în vecinătatea cărora există aglomerații din punct de vedere al surselor de câmp electromagnetic.
 • De asemenea, ANCOM a realizat măsurători la cerere pentru mai multe instituții publice, rezultatele măsuratorilor punând în evidență niveluri ale câmpurilor electromagnetice de sute de ori sau mii de ori mai mici decat nivelurile de referință stabilite în Ordinul Ministrului Sănătății Publice nr. 1193/2006.
 • Prin urmare nu există instituție publică în care ANCOM să fi identificat niveluri ale câmpului electromagnetic care să depășească nivelurile de referință stabilite.", a declarat pentru HotNews.ro Cristin Popa, directorul executiv de monitorizare și control din ANCOM.

Cine intră pe site-ul autorității poate vedea astfel de măsurători făcute cu echipamente mobile pe parcursul ultimilor ani.


Click pentru a deschide


Una dintre acestea, realizate în luna iulie 2019 în zona Casei Presei arată un nivel al radiațiilor de 3.903 ori mai mic decât nivelul de referință.

Modificarea propusă de Guvernul Orban în privința "sporului pentru condiții vătămătoare" va reduce veniturile multor bugetari


Amintim că Guvernul PNL condus de Ludovic Orban își va angaja răspunderea luni, 23 decembrie, asupra unui proiect de lege
prin care sunt eliminate anumite prevederi ale controversatei OUG 114/2018. Guvernul propune inclusiv modificarea modului de calcul al sporului pentru condiții vătămătoare.

Dacă până acum acest spor se acorda în procent de 15% din salariul brut primit de bugetari la ministerele ori instituțiile publice unde lucrau, Guvernul propune acum ca acest spor de condiţii vătămătoare să fie în cuantum de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată.

În condițiile în care salariul de bază minim brut pe ţară va fi anul viitor de 2.230 de lei, practic, toți bugetarii vor avea același spor de 557 de lei brut.

Până acum, toți bugetarii primeau 15% din nivelul salariului pe care îl aveau. Cu cât aveau un salariu mai mare, cu atât creștea și suma pe care o primeau. Pe noile modificări, toți ar urma să primească 557 de lei și acest nivel va reprezenta o creștere doar în cazul celor care aveau salarii brute sub 3.700 de lei. Pentru restul bugetarilor măsura va duce la scăderea veniturilor.

Președintele Bogdan Chirițoiu a declarat recent pentru HotNews.ro că modificarea propusă de Guvernul Orban va reduce veniturile angajaților din Consiliul Concurenței.


Vineri, salariații din administrația publică s-au declarat nemulțumiți de asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind "sporul pentru condiții vătămătoare" și pe Legea bugetului și au amenințat cu proteste.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5036 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Exact (Vineri, 20 decembrie 2019, 16:33)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Putori bugetare, nesimtite su cu sporuri uriase pentru incompetenta lor.
  • -10 (12 voturi)    
   Nu e chiar asa (Vineri, 20 decembrie 2019, 17:13)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Antelenele acelea chiar emit radiatii care pot genera cancer. La mine la serviciu au decedat multe persoane tinere de cancer, si banuim ca tot antenele de pe cladire sunt de vina. Pana acum nu s-a stabilit o corelatie directa, insa oamenii cred ca aceasta ar fi explicatia.
   Bine ar fi sa nu ai nicio antena pe varful cladirii.
 • +8 (10 voturi)    
  pai (Vineri, 20 decembrie 2019, 16:35)

  martel55 [utilizator]

  cand guvernul PSD a vrut sa dea lege (sau au si dat-o) prin care instalarea unor astfel de antene pe blocyrile d elocuinte sa se poata face chiar daca locatarii nu sunt de acord ni se spunea ca nu prezinta nici un pericol, acum aflam ca e exact pe dos?
 • +10 (10 voturi)    
  sunt tare curios (Vineri, 20 decembrie 2019, 16:45)

  mos ion roata [utilizator]

  de ce trebuie statul (adica noi) sa platim acest spor si nu cel ce foloseste antena. Radiatiile se concentreaza mai mult pe cei cu salarii mai mari si mai putin pe cei cu salarii mici.Un director se radiaza de 3000 de lei si femeia de servici de 300 de lei.Cred ca trebuie sa actionam asupra radiatiilor ca sa nu mai persecute bietii oameni cu salarii mari. Antene sunt peste tot dar numai in locurile cu bugetari fac rau,saracii bugetari!
 • +10 (10 voturi)    
  Bravos, natiune (Vineri, 20 decembrie 2019, 16:45)

  bigbrother [utilizator]

  Pai atunci sa dam in judecata statul roman ca a permis functionarea acestor antene si sa cerem daune toti romanii, ce, pe noi nu ne radiaza? Peste tot exista radiatii de la antene, chiar si la metrou avem acum wi-fi, ba mai mult, nu scapam nici macar in creierul muntilor de radiatiile astea.

  Bai nesimtitilor, nu vreti sporuri si pt router-ul wireless de acasa sau telefonul mobil care va radiaza? Pacat ca nu pot sa scriu aici cateva injuraturi, asa de sarbatori, ca v-as ura cateva despre radiatii, antene si gauri negre...
 • +6 (6 voturi)    
  .. (Vineri, 20 decembrie 2019, 17:03)

  Joe@Black [utilizator]

  a draku de nesimtiti cu salarii nesimtite! Indatoram viitorul copiilor pentru a plati niste lepre puturoase! Nu e de mirare ca tot mai multi romani pleaca scarbiti din tara asta!
 • +6 (6 voturi)    
  serios?! (Vineri, 20 decembrie 2019, 17:12)

  liviu_ [utilizator]

  hai sictir ma!
  nu mai stiti ce sporuri si alte aberatii sa mai gasiti!

  "ANCOM: Nu există instituție publică în care să fi identificat niveluri ale câmpului electromagnetic care să depășească nivelurile legale" -> deci mai nou nu mergem dupa stiinta, mergem dupa parerile unora si le dam bani!

  si mai radeam de cfristii francezi care fac greva ca li se taie sportul de carbune....
 • +7 (7 voturi)    
  Cei care au decis plata acestor sporuri (Vineri, 20 decembrie 2019, 17:35)

  hsl [utilizator]

  să returneze din patrimoniul personal toți banii cheltuiți până acum de stat iar pe viitor sporurile acestea să fie plătite de cei care exploatează acele antene și culeg beneficiile lor: firmele de comunicații.
 • +5 (5 voturi)    
  Sporul nu trebuie plătit automat. (Vineri, 20 decembrie 2019, 17:53)

  asavreau [utilizator]

  Dacă sunt condiții vătămătoare seful este obligat să ia măsuri să le înlăture.Plata unor sporuri se face dacă există un proces verbal de constatare,emis de către inspecția muncii.Fără,cine a dat sporul,este bun de plată.Va plăti din buzunarul lui toți banii plătiți în plus.Atenție,vin alegerile și populația nu este de acord cu aceste sporuri.Deci vor fi sigur anulate.Care partid are curajul să susțină asemenea idioțenii.
 • +2 (4 voturi)    
  america (Vineri, 20 decembrie 2019, 18:13)

  Georgiana1995 [utilizator]

  sa poarte coifuri din staniol,merge garantat,eu port in casa,sa nu ma afecteze reteaua 5G
  • +1 (1 vot)    
   Idei de afaceri. (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 17:29)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

   Să-i văd câți dintre cei care pretind că sunt radiații sunt dispuși să cumpere ca să se protejeze.Sigur sar la bătaie că le iei mălaiul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by