Amintim că după cazul Caracal, Guvernul a impus prin Ordonanță de Urgență obligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay, motivul invocat de autorități fiind identificarea și pedepsirea celor care fac farse la 112, dar și reducerea timpilor de intervenție.
Avocatul Poporului a atacat Ordonanța de Urgență la Curtea Constituțională subliniind că argumentele din OUG nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată.
- "Ordonanța de urgență (n.a privind vanzarea prepay doar cu buletinul) este în vigoare. Termenul de implementare este însă prea scurt și un alt motiv pentru care dorim extinderea acestui termen este și pentru o armonizare cât mai corectă cu operatorii astfel încât acest act normativ să fie implementat cu succes. Detaliile tehnice privind modul de implementare a acestei Ordonanțe care vizează colectarea datelor prepay rămân încă în discuție", a precizat vineri pentru HotNews.ro deputatul PNL, Pavel Popescu, membru în Comisia IT din Camera Deputaților.
Ce termene sunt prevăzute acum în Ordonanța de Urgență cu privire la cartelele prepay
Cartelele preplătite nu se vor mai putea vinde decât cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cei care dețin deja astfel de cartele și nu vor să-și dea datele personale nu vor mai beneficia de servicii de la 1 septembrie 2020, se arată în Ordonanța de urgență care modifică sistemul 112 și care a fost publicată în luna septembrie 2019 în Monitorul Oficial. Datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei, și vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare.
Daca vor pentru un apel isi pot lua cartele din alta parte sau pot clona cartelele celor care le au cu buletinul.
Ar trebui prezentat buletinul la orice cumpărătură de pătrunjel de exmplu.
Faci o manevra gresita / intentionata si ,,persoana oaspete" cade / e aruncata in apa si se ineaca.
Sau:
Te duci la un mal si dai o gaura barcii care se scufunda si fugi cu buletinul in buzunar. (Cu o greutate de vreo 5 kg de fier fixata pe barca se scufunda de tot).
Deci este absolut normal ca vor buletinul tau.
Este si o chestie de psihologie. Ei stiu ca o persoana este mult mai responsabila cu ce face cu o barca atunci cand a lasat buletinul !.
Ca e oarecum abuziv, asa e, dar Barca costa vreo 2000 de lei.
Ce ai prefera ? sa lasi o garantie de 10 bancnote de 200 de lei sau sa lasi buletinul ? Eu prefer sa las buletinul.
Uneori este de dorit cel care suna la urgenta sa fie anonim. In acest caz ai o oarecare protectie.
Si asta este doar un caz.
Evident anonim in cazul buletinului este doar la prima vedere. Serviciile pot obtine mai multe informatii despre tine prin alte metode. Dar chiar si asa este mai bine cartela sa nu fie nominala in cazul de mai sus.
Ca si cum ai spun ca nu iti faci analize medicale toata viata de teama traficantilor de organe.
2.
3.
4.
5.
6.
...
In Realitate , nu exista o diferenta semnificativa intre numarul " apelurilor abuzive " facute de pe telefoane cu cartele preplatite si numarul " apelurilor abuzive " facute de pe telefoanele cu abonament .
Adica s-a dovedit - din nou - ca celebrul vorbete Arahat a mintit grosolan ...
Tot pe hotnews.ro am citit ca in comisia din Senat , la examinarea OUG respective , a fost eliminata obligativitatea inregistrarii cumparatorului de cartela prepay .
A facut sesizare si Avocatul poporului .
E de vazut ce iese ...
Da sunt baieti buni incrimineaza consumul de minute fara sts..
De exemplu, ce fac dacă sunt într-un oraș străin și văd pe cineva căzând pe stradă? Dacă sun la 112, operatorii vor ști că mă cheamă X și sunt din orașul Y, dar nu și unde anume cer ajutor.
Din punctul meu de vedere, ar trebui îmbunătățită localizarea.
Unu, o potențială victimă are șanse mai mari să fie salvată, dacă echipajele știu UNDE să intervină.
Și doi, cineva care face glume se va gândi mai bine înainte să dea apeluri false, dacă știe că în câteva minute Poliția va bate la ușa lui.
Ideea cu localizarea apelului pe baza identificării celui care sună avea sens doar în epoca telefoanelor fixe, acum este perimată.
Inițiatorul n-o fi auzit în viața lui de telefoane mobile, probabil un individ de genul tembelului în alb din 10 august 2018, care se mira cum de are lumea imagini de pe telefonul spart chiar de el, sau pur și simplu nu-i pasă de enormitățile pe care le debitează.
Cred ca l-ati descris perfect : " un tembel caruia nu-i pasa de enormitatile pe care le debiteaza " .
Nuanta ar fi ca nu-i pasa de cei carora le adreseaza enormitatile - vorbetele a vazut ca i-au tinut toate minciunile debitate , cel putin pana acum …
Ipochimenul indeplineste fara sa clipeasca ordinul primit ; probabil ca-l au la mana cu ceva , ca nu poate fi atat de idiot incat sa creada aberatiile pe care le scoate pe gura ...