Statul ar putea câștiga 110 milioane de euro din prelungirea valabilității, până la 31 decembrie 2031, a unor licențe folosite acum de marii operatori mobili

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 23 decembrie 2019, 16:41 Economie | Telecom


Licente telecom
Foto: ANCOM
​Orange, Vodafone, Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) și RCS&RDS ar putea plăti cumulat 110 milioane de euro pentru prelungirea până la data de 31 decembrie 2031 a drepturilor de utilizare asupra unor licențe pe care le-au câștigat în urma a două proceduri de selecție comparativă desfăşurate în anii 2004 și 2006, potrivit unui proiect supus luni dezbaterii publice de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Este vorba de banda de 2100 MHz, în care licențele Orange și Vodafone expiră în martie 2020, iar licențele Telekom și RCS&RDS expiră în ianuarie 2022.

Autoritatea a propus ca taxa de licență pentru prelungirea drepturilor de utilizare să fie proporțională cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications.

Situaţia actuală a benzii de 2100 MHz

În prezent, în banda de 2100 MHz sunt în vigoare patru licențe de utilizare a frecvențelor radio deţinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications ce au fost emise în urma a două proceduri de selecție comparativă desfăşurate în anii 2004 și 2006. Prețul fiecărei licențe astfel acordate a fost stabilit, la momentul acordării iniţiale, la suma de 35 milioane USD pentru o perioadă de 15 ani.

Orange, Telekom și Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Licenţele deţinute de Orange şi Vodafone expiră în luna martie 2020, iar cele deţinute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications expiră în luna ianuarie 2022, fiecare dintre cei patru operatori deţinând un portofoliu similar de frecvenţe în această bandă.

Prețul prelungirii drepturilor de utilizare în banda de 2100 MHz

Cuantumul taxei de licenţă ce urmează a fi perceput pentru prelungirea valabilităţii drepturilor de utilizare este bazat pe indexarea prețului istoric de 35 milioane USD.

Astfel, ANCOM propune ca Orange şi Vodafone, care pot beneficia de prelungirea licenţelor începând din aprilie 2020, să achite o taxă de licenţă egală cu echivalentul în lei a 30 milioane Euro fiecare, iar RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, ale căror licenţe vor putea fi prelungite începând din ianuarie 2022, să achite echivalentul în lei a 25 milioane Euro.

Exercitarea opțiunii de extindere a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio se realizează prin achitarea valorii taxei de licență către bugetul de stat.

Procesul de consultare publică

Proiectul de hotărâre a Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru prelungirea unor licenţe de utilizare a frecventelor radio poate fi consultat AICI.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1471 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Sa se relicitize (Luni, 23 decembrie 2019, 17:19)

  Joe@Black [utilizator]

  Sa se reliciteze, poate sunt alti doritori care vor oferi mai mult decat stabileste Statul...
  Lasa piata sa dicteze, nu stabili tu, Statul, pretul netransparent!
  Foarte urat, a fost Orange si Telekom la discutii si ti-au promis vreo ceva, Ludovic?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by