Statul ar putea câștiga 110 milioane de euro din prelungirea valabilității, până la 31 decembrie 2031, a unor licențe folosite acum de marii operatori mobili
Autoritatea a propus ca taxa de licență pentru prelungirea drepturilor de utilizare să fie proporțională cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications.
Situaţia actuală a benzii de 2100 MHz
În prezent, în banda de 2100 MHz sunt în vigoare patru licențe de utilizare a frecvențelor radio deţinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications ce au fost emise în urma a două proceduri de selecție comparativă desfăşurate în anii 2004 și 2006. Prețul fiecărei licențe astfel acordate a fost stabilit, la momentul acordării iniţiale, la suma de 35 milioane USD pentru o perioadă de 15 ani.
Orange, Telekom și Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.
Licenţele deţinute de Orange şi Vodafone expiră în luna martie 2020, iar cele deţinute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications expiră în luna ianuarie 2022, fiecare dintre cei patru operatori deţinând un portofoliu similar de frecvenţe în această bandă.
Prețul prelungirii drepturilor de utilizare în banda de 2100 MHz
Cuantumul taxei de licenţă ce urmează a fi perceput pentru prelungirea valabilităţii drepturilor de utilizare este bazat pe indexarea prețului istoric de 35 milioane USD.
Astfel, ANCOM propune ca Orange şi Vodafone, care pot beneficia de prelungirea licenţelor începând din aprilie 2020, să achite o taxă de licenţă egală cu echivalentul în lei a 30 milioane Euro fiecare, iar RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, ale căror licenţe vor putea fi prelungite începând din ianuarie 2022, să achite echivalentul în lei a 25 milioane Euro.
Exercitarea opțiunii de extindere a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio se realizează prin achitarea valorii taxei de licență către bugetul de stat.
Procesul de consultare publică
Proiectul de hotărâre a Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru prelungirea unor licenţe de utilizare a frecventelor radio poate fi consultat AICI.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Lasa piata sa dicteze, nu stabili tu, Statul, pretul netransparent!
Foarte urat, a fost Orange si Telekom la discutii si ti-au promis vreo ceva, Ludovic?!