​Guvernul va prelungi cu trei luni, până la 31 martie 2020, termenul până la care operatorii de telefonie mobilă sunt obligați să vândă noile cartele SIM preplătite numai după ce obțin de la utilizatori date personale precum nume, prenume, adresă, CNP etc. Modificarea va fi făcută luni, prin Ordonanță de Urgență, a anunțat ministrul Lucian Bode, în ultima ședință de Guvern din 2019. Acesta a motivat urgența prin faptul că termenul de 1 ianuarie 2020 ar fi imposibil de aplicat, în condițiile în care actul care a introdus această obligație este atacat la Curtea Constituțională.

Cartele SIMFoto: http://pngimg.com

HotNews.ro a anunțat în premieră, încă din data de 20 decembrie 2019, că Guvernul pregătește această Ordonanță de urgență.

Amintim că după cazul Caracal, Guvernul a impus prin Ordonanță de Urgențăobligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay, motivul invocat de autorități fiind identificarea și pedepsirea celor care fac farse la 112, dar și reducerea timpilor de intervenție.

Avocatul Poporului a atacat Ordonanța de Urgență la Curtea Constituțională subliniind că argumentele din OUG nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată.

  • "Ordonanța de urgență (n.a privind vanzarea prepay doar cu buletinul) este în vigoare. Termenul de implementare este însă prea scurt și un alt motiv pentru care dorim extinderea acestui termen este și pentru o armonizare cât mai corectă cu operatorii astfel încât acest act normativ să fie implementat cu succes. Detaliile tehnice privind modul de implementare a acestei Ordonanțe care vizează colectarea datelor prepay rămân încă în discuție", a precizat vineri pentru HotNews.ro deputatul PNL, Pavel Popescu, membru în Comisia IT din Camera Deputaților.

Ce termene sunt prevăzute acum în Ordonanța de Urgență cu privire la cartelele prepay

Cartelele preplătite nu se vor mai putea vinde decât cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cei care dețin deja astfel de cartele și nu vor să-și dea datele personale nu vor mai beneficia de servicii de la 1 septembrie 2020, se arată în Ordonanța de urgență care modifică sistemul 112 și care a fost publicată în luna septembrie 2019 în Monitorul Oficial. Datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei, și vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare.