Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Lucian Bode, se vor întâlni din nou marți, 14 ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Telekom România, potrivit unui comunicat al Guvernului. O întâlnire similară a avut loc luna trecută, la scurt timp după ce PNL a venit la guvernare. Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Lucian Bode, a spus recent într-un interviu HotNews.ro că au avut loc discuții privind o eventuală vânzare a acțiunilor DT/OTE la Telekom România, și că statul român, acționar minoritar, analizează în prezent cu mare atenție ce se întâmplă.

Intalnire intre Guvernul PNL si TelekomFoto: Guvernul Romaniei

Întâlnirea premierului Ludovic Orban cu reprezentanții Telekom va avea loc marți, 14 ianuarie, la ora 12:00, la Palatul Victoria, a anunțat luni seara Guvernul. La întâlnire vor participa și ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, Lucian Bode, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, se mai arată în comunicatul Executivului.

Ce opțiuni analizează acum statul român, acționar minoritar în Telekom România?

  • "O eventuală tranzacție este de interes strategic pentru România. În momentul de față analizăm cu foarte mare atenție ceea ce se întâmplă în piață și lucrăm efectiv la calibrarea poziționării noastre în funcție de cele mai recente evoluții.
  • În relația cu reprezentații OTE, statul român a făcut demersuri în sensul protejării intereselor sale în cazul unei tranzacții, inclusiv din perspectiva securității naționale și a includerii în Acordul Acționarilor a unui drept de preemțiune în eventualitatea unei tranzacții. O eventuala tranzacție va respecta atât interesele statului român, cât și reglementările privind piața liberă.", a mai declarat pentru HotNews.ro ministrul Lucian Bode.

Pentru detalii citește: INTERVIU Ministrul Lucian Bode, despre o eventuală vânzare a Telekom România: Au avut loc discuții prospective între diverse părți interesate

  • Context: Ce informații au apărut până acum despre posibila vânzare a acțiunilor DT/OTE la Telekom România

Din informațiile HotNews.ro, grupul elen OTE, controlat Deutsche Telekom cu 46% din acțiuni, este în proces avansat de vânzare a acțiunilor pe care le deține la grupul de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote). Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au spus chiar că DT ar fi bătut palma cu Orange pentru achiziția operațiunilor fixe al Telekom.

Am scris în premieră că fostul ministru al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a creat un grup interministerial din care fac parte reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE care are ca obiect analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom/OTE a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România, o tranzacție care ar fi de interes strategic pentru statul român.

Singurul oficial care a confirmat public până acum că este posibilă o astfel de tranzacție a fost Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, care a declarat că: 'cei care vând ne-au informat despre această posibilitate' și că 'statul ar trebui să-și evalueze foarte bine participația'.

După schimbarea conducerii politice în România, la finalul anului trecut, grupurile Deutsche Telekom și Orange au avut discuții cu noua Guvernare PNL.

Astfel, în data de 4 decembrie 2019, liderul PNL, premierul Ludovic Orban, și ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, s-au întâlnit la București cu Srini Gopalan, membru în boardul Deutsche Telekom (DT), responsabil de afacerile din Europa ale grupului german, care controlează indirect Telekom România.

În 12 decembrie 2019, premierul Ludovic Orban s-a întâlnit la Palatul Victoria cu unul din șefii operațiunilor Orange pentru Europa, Jean-Marc Vignolles, și cu Liudmila Climoc, directorul general al Orange România.