UE a publicat miercuri o serie de recomandări stricte privind construcția rețelelor 5G în Europa, pentru a preveni orice risc legat de securitate, fără a interzice însă gigantul chinez Huawei, suspectat de Statele Unite de spionaj, scrie AFP.

Procesor 5G de la HuaweiFoto: Hotnews

Aceste recomandări, elaborate de statele membre ale UE și de executivul european, preconizează "aplicarea de restricții pertinente pentru furnizorii considerați ca prezentând un risc ridicat", fără a numi însă nicio companie.

Publicarea acestui ghid de măsuri fără caracter de constrângere vine la o zi după ce guvernul britanic a dat parțial undă verde participării Huawei la rețeaua sa 5G.

O decizie considerată dezamăgitoare de Washington, care face presiuni asupra aliaților săi pentru a exclude Huawei.

În comunicatul UE, se recomandă ca pentru "atenuarea riscurilor pentru securitate" să se recurgă la "excluderi necesare (...) pentru active critice și sensibile (...) precum funcțiile de gestionare și orchestrare a rețelei".

Statelor membre li se recomandă să vegheze ca fiecare dintre operatorii lor să dispună de mai mulți furnizori pentru a "evita dependența de companii considerate de risc mare".

UE afirmă că "nu vizează niciun furnizor sau țară în particular".