3,97 milioane de lei. Aceasta a fost amenda propusă inițial de echipa de investigație a Consiliului Concurenței pentru Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane de fibră optică din București, a precizat pentru HotNews.ro Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan, care deține firma Interlan Internet Exchange, cea care a reclamat nereguli la autoritatea de concurență. După ce au fost audiate toate părțile, iar Netcity a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurenţiale, amenda finală a scăzut la 2,1 milioane de lei.

Eric Baleanu, Asociatia InterlanFoto: INTERLAN
  • "Decizia Consiliului Concurenței încă nu ne-a fost comunicată, deci nu pot să vă spun cât de justă sau nu este aceasta. Raportat strict la conținutul comunicatului de presă, măsura sancționarii cu amenda a Netcity Telecom este una normală și previzibilă, având în vedere poziția de monopol pe care Netcity o deține în București, constatată chiar de către CC în urma unei investigații sectoriale finalizate în anul 2016. Mai mult decât atât, în luna decembrie a anului trecut, printr-o adresă transmisă CC, Netcity Telecom și-a recunoscut faptele pentru care a fost investigată.
  • Ceea ce ne surprinde puțin este faptul că față de nivelul propus inițial al amenzii, de 3,97 milioane de lei, în comunicatul de presă al CC se face vorbire de o valoare a acesteia redusă cu aproape 45%, adica mult mai mult decat reducerea despre care vorbește comunicatul. Suma de 3,97 milioane de lei este cea propusă de raportorul investigației și apare în raportul comisiei care ne-a fost prezentat în decembrie la audieri", a declarat Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan, întrebat ce părere are despre sancțiunea autorității.

Asociația Interlan reprezintă furnizorii mici de internet și cablu TV din București.

Consiliul Concurenței a anunțat duminică, 2 februarie 2020, că a sancționat Netcity Telecom cu amendă în valoare de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de poziție dominantă, în condițiile în care firma a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurenţiale și a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%, potrivit comunicatului de presă al autorității de concurență.

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Consiliului Concurenței au precizat că la amenda de 2,18 milioane de lei s-a ajuns după audierea tuturor părților și după ce Netcity Telecom a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurenţiale.

De ce a făcut Interlan plângere anul trecut la Consiliul Concurenței?

  • "Am decis să facem această plângere deoarece dosarele pe care le aveam în instanță fie băteau pasul pe loc, fie se îndreptau spre soluții de respingere a cererilor noastre, iar în tot acest timp Netcity Telecom continua să ne perceapă tarife abuzive, cu mult mai mari decât cele stabilite de către ANCOM prin Avizul conform DER/928 emis la 30 mai 2013. Am apreciat că astfel, prin plângerea făcută la CC putem urgenta adoptarea unor măsuri favorabile nouă și stoparea abuzurilor Netcity Telecom, decizie care, iată, s-a dovedit a fi corectă. În plus, începând de acum, avem un nou temei legal al solicitărilor noastre în instanță pentru repararea prejudiciului cauzat de Netcity Telecom.
  • Pierderile au fost înregistrate la nivelul Interlan Internet Exchange SRL, societatea care are drept asociat unic Asociatia INTERLAN și prin care ne putem derula activitățile de natură economică, inclusiv contractele încheiate cu Netcity Telecom. Prejudiciul înregistrat de societatea comercială Interlan IEX începând cu luna iunie 2013 și până la apariția Deciziei nr.40/2019 a Prețedintelui ANCOM depășește 650.000 euro, o sumă destul de mare raportată la veniturile pe care noi le înregistrăm pentru acest tip de servicii", a spus președintele Asociației Interlan.

Asociația Interlan acuză Arbitrul telecom că 'a căzut la pace' cu Netcity Telecom în privința tarifelor

Pe de altă parte, președintele Asociației Interlan, care reprezintă furnizorii mici de internet și cablu TV din București, consideră că situația este departe de a fi rezolvată, și acuză ANCOM că ar fi lăsat la valori mari tarifele maxime pe care are voie să le practice Netcity Telecom în București.

  • "În primul rând, avem de luptat cu ANCOM care, în mod absolut de neînțeles, a dat în luna ianuarie 2019 o Decizie prin care își contrazice propriul Aviz conform, "căzând la pace" cu Netcity Telecom în privința tarifelor. În pasul numărul doi, intenționăm să facem presiuni asupra ANCOM până când tarifele de închiriere tubete de la București vor ajunge să aibă valori reale și efectiv orientate spre costuri, așa cum sunt cele de la Sibiu.
  • Este inadmisibil ca într-un oraș mic, de talia Sibiului, cu mult mai puțini furnizori de rețele de comunicații decât în București, să ai tarife de închiriere tubete de doar 25 euro/km/luna fără TVA, iar în București să le stabilești de 3 ori mai mari în condițiile în care numărul de furnizori care pot acoperi simultan același segment de canalizație este mult mai mare, densitatea canalizației fiind mult mai mare iar costurile aferente de instalare și operare a acesteia raportat la lungimea efectivă închiriată fiind mult mai mici.", a mai spus Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan.

UPDATE (19:15) Reacția ANCOM la acuzațiile Asociației Interlan

În replică la acuzațiile președintelui Ascoiației Interlan, ANCOM a transmis miercuri un drept la replică în care subliniază că tarifele impuse Netcity în ianuarie 2019 au fost fundamentate pe costuri, decizia fiind consultată public și adoptată în urma unei ședințe la care au participat reprezentanții industriei telecom. În privința comparației cu tarifele din Sibiu, autoritatea de reglementare în comunicații subliniază printre altele că rețeaua din acest oraș este construită de Primăria din Sibiu, în timp ce rețeaua Netcity din București este realizată din fondurile unei firme private.

ANCOM a impus anul trecut reducerea tarifelor Netcity Telecom, o decizie criticată atunci de operatorul rețelei subterane de fibră optică

Tarifele la care face referire președintele Asociației Interlan sunt cele decise în luna ianuarie a anului trecut. NetCity Telecom va trebui să-și reducă tarifele și să ofere condiții nediscriminatorii de acces pentru operatori la rețeaua subterană de fibră optică Netcity din București în maxim 60 de zile, în caz contrar riscând plata unei amenzi de 30.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere, potrivit unei decizii adoptate in ianuarie 2019 a arbitrului telecom (ANCOM).

Compania a susținut atunci că decizia este "o intervenție severă, neadaptată, de natură a afecta investițiile în infrastructură, bugetul local și confortul cetățenilor" și spune că va căuta soluțiile necesare pentru restabilirea unui cadru de operare echitabil. De cealaltă parte, ANCOM a susținut că decizia se va reflecta în preţuri mai atractive şi servicii competitive pentru bucureşteni.