​Licitația pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării noii tehnologii 5G va fi organizată abia în ultimul trimestru din acest an, conform planului de acțiuni pentru 2020 adoptat și anunțat marți, 3 martie, de Arbitrul telecom (ANCOM). Organizarea acestei licitații a eșuat anul trecut în lipsa implementării Memorandumului 5G semnat între România și SUA, precum și a aprobării de către Guvern a taxelor de licențe. La acel moment, conducerea ANCOM și-a exprimat însă încrederea că procedura va fi finalizată în prima jumătate a anului 2020.

Conducerea ANCOMFoto: Hotnews

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat marți, 3 martie 2020, că a adoptat planul de acțiuni pentru 2020, surpriza fiind o nouă amânare pentru licitația 5G.

  • "În cursul acestui an, ANCOM îşi propune să definitiveze documentația de licitaţie până la sfârşitul trimestrului III și să organizeze procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă în ultimul trimestru al anului.", a anunțat autoritatea.

Cum a eșuat licitația 5G în 2019

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat oficial la sfârșitul lunii octombrie 2019 amânarea licitației pentru vânzarea frecvențelor prin care se vor furniza servicii 5G. "Guvernul României și al SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important și benefic, care ține de securitate și parteneriate strategice. Pentru a putea fi aplicat, trebuia modificată legislația primară, lucru care nu s-a întâmplat. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile astfel încât să poată veni cu oferte care să stea în picioare din punct de vedere economic.", a spus atunci Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

  • Cele trei condiții necesare pentru ca licitația 5G să poată avea loc

Sorin Grindeanu a prezentat atunci, în cadrul unei conferințe de presă, care au fost cele trei aspecte majore care au dus la situația de a amâna licitația 5G programată inițial pentru 2019.

  • "Calendarul pentru licitație a fost public, s-a terminat acea perioadă de consultare publică în care operatorii ne-au transmis observații, lucruri care țin de acoperire și de partea tehnica. Cert este ca referitor la acel calendar, tot ceea ce a ținut strict de instituția noastră ne-am ținut de respectarea acestuia, dar factori care nu țin doar de noi ne-au dus în situația în care ne aflăm astăzi.
  • Așa cum știți, în urmă cu mai bine de două luni, Guvernul României și al SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important și benefic, care ține de securitate și parteneriate strategice. Acel Memorandum nu ține loc de lege. Pentr a putea fi aplicat, trebuiau pași de modificare a legislației primare în România. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile astfel încât să poată veni cu oferte care să stea în picioare din punct de vedere economic. În momentul în care acest Memorandum nu a fost transpus, ne aflăm în situația de nu putea sa comunicăm operatorilor anumite restricții.
  • Al doilea punct este că până la sfârșitul anului (n.a 2019) Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerințe de securitate a rețelelor. Este un lucru de care trebuie să ținem cont.
  • Al treilea punct important este legat și de situația cu care ne confruntăm și anume ca viitorul Guvern care întocmește bugetul pe anul 2020 să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestor taxe. Vorbim de acea Hotărâre de Guvern absolut necesară și care a fost dată mereu la orice licitație.", a declarat în data de 31 octombrie 2019, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Grindeanu și-a exprimat atunci convingerea că licitația 5G ar putea fi organizată în prima jumătate a anului 2020

Acesta a spus că în urma consultării cu industria au fost preluate o parte din observațiile legate de acoperirea cerută inițal în caietul de sarcini și au fost reformulate anumite cerințe. Noul document este acum din nou în consultare publică.

  • "Cred că la sfârșitul săptămânii vitoare, pe 7 noiembrie 2019, se încheie perioada de reconsultare și credem că pe un calendar cât se poate de realist, îndeplinindu-se condițiile amintite anterior - respectiv setul de măsuri de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA și HG-ul pentru prețurile de licență și momentul când vor fi plătite - am convingerea ca licitația se se va putea organiza în prima jumătate a anului 2020.", a spus la acel moment Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Întrebat dacă a văzut Memorandumul cu SUA și știe ce conține, în contextul în care acest document nu fusese publicat la acel moment, în ciuda asigurărilor date de președinele Iohannis, Sorin Grindeanu a spus:

  • "Știu că e supus unui regim strict secret. Normal că l-am vazut. Nu am voie să spun lucruri din acel Memorandum, dar nu sunt enunțate nume de firme. Nu eu am secretizat Memorandumul. Odată cu semnarea acestui Memorandum, noi am transmis atât catre Administrația Prezidențială, Guvern cât și către Ministerul Comunicațiilor adrese prin care am cerut transpunerea acelui Memorandum în legislația primară. Din păcate și această perioadă de agitație politică a dus la situatia de a nu fi transpus în legislație. E un lucru bun ca transpunerea acestui Memorandum e cuprins în noul Program de Guvernare al PNL", a precizat Grindeanu.

De ce amânarea licitației nu este văzută ca un eșec: România se află în primele 5 țări din UE care au lansat deja servicii 5G comerciale

Întrebați de media, la acel moment, dacă văd un eșec în amânarea acestei licitații 5G, oficialii ANCOM au spus că nu pot fi privite așa lucrurile.

  • "Operatorii de comunicații vor trebui să facă planuri de investiții de multe miliarde de euro pe o perioada de 15 ani și trebuie să știe dacă sunt restricții legate de echipamentele pe care le vor folosi. Rămânem însă în primul val al țărilor care au făcut o strategie pentru 5G, și mai mult s-a făcut o rearanjare a spectrului radio astfel încat doi operatori din România au lansat deja servicii 5G comerciale. România se află în primele 5 țări din Europa care au lansat servicii 5G comerciale - Austria și Marea Britanie au lansat servicii 5G în luna mai, iar în iunie - România, Italia și Spania au făcut același lucru", a spus în 31 octombrie 2019 Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Pentru detalii citește: Arbitrul telecom anunță oficial amânarea cu șase luni a licitației 5G: Transpunerea Memorandumului cu SUA este benefică și absolut necesară

După ce Sorin Grindeanu a spus către media că Memorandumul 5G semnat între România și SUA ar avea un regim strict secret, documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, condus la acea vreme de Alexandru Petrescu.