Orange și Vodafone ar trebui să achite împreună 60 de milioane de euro către bugetul de stat, până la data de 20 martie 2020, pentru prelungirea unor drepturi de utilizare asupra unor licențe de comunicații, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat pe ordinea de zi a ședinței de marți, 10 martie. RCS&RDS și Telekom Mobile Communications (fostul Cosmote) ar urma să vireze alte 50 de milioane de euro către bugetul de stat până la 30 noiembrie 2021.

Licente telecomFoto: ANCOM

Guvernul PNL condus de Ludovic Orban are pe agenda ședinței de marți, 10 martie, un proiect de Hotărâre de Guvern privind taxele de licență pe care ar trebui să le plătească Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS pentru prelungirea unor drepturi de utilizare a unor frecvențe radio pe care le folosesc deja în furnizarea serviciilor de comunicații.

Este vorba de banda de 2100 MHz, în care licențele Orange și Vodafone expiră în martie 2020, iar licențele Telekom și RCS&RDS expiră în ianuarie 2022.

Arbitrul telecom, condus de Sorin Grindeanu, a supus dezbaterii publice în decembrie 2019 aceste taxe de licență, care au rămas neschimbate, însă abia acum au ajuns pe masa Guvernului pentru a fi aprobate și transpuse în legislație.

Conform proiectului de HG, Orange și Vodafone (ale căror licențe expiră la 31 martie 2020) ar trebui să plătească împreună 60 de milioane de euro până la data de 20 martie 2020 pentru a putea folosi în continuare aceste frecvențe, în timp ce RCS&RDS și Telekom România ar trebui să achite alte 50 de milioane de euro până la data de 30 noiembrie 2021.

Neplata acestor taxe de licență în termenele menționate va conduce la alocarea frecvențelor radio pe bază de procedură de selecție, se arată în proiectul de HG.

Taxele de licență pentru Orange, Vodafone, Telekom și RCS-RDS a fost supuse dezbaterii publice în decembrie 2019

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a propus ca taxa de licență pentru prelungirea drepturilor de utilizare să fie proporțională cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications.

Situaţia actuală a benzii de 2100 MHz

În prezent, în banda de 2100 MHz sunt în vigoare patru licențe de utilizare a frecvențelor radio deţinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications ce au fost emise în urma a două proceduri de selecție comparativă desfăşurate în anii 2004 și 2006. Prețul fiecărei licențe astfel acordate a fost stabilit, la momentul acordării iniţiale, la suma de 35 milioane USD pentru o perioadă de 15 ani.

Orange, Telekom și Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Licenţele deţinute de Orange şi Vodafone expiră în luna martie 2020, iar cele deţinute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications expiră în luna ianuarie 2022, fiecare dintre cei patru operatori deţinând un portofoliu similar de frecvenţe în această bandă.