​Vodafone, Deutsche Telekom, Orange și alți cinci furnizori de telecomunicații au convenit să partajeze către Comisia Europeană datele de localizare a telefoanelor mobile ale utilizatorilor pentru a urmări răspândirea coronavirusului, a anunțat miercuri grupul de lobby GSMA, citat de Reuters. Comisia Europeană va folosi date anonimizate pentru a proteja confidențialitatea și datele privind localizarea telefoanelor mobile ale utilizatorilor vor fi agregate, nu individuale, a explicat un oficial UE.

Consiliere psihologica prin telefonFoto: pexels.com

În ultimele săptămâni s-au intensificat îngrijorările cu privire la utilizarea tehnologiei de către guverne pentru monitorizarea celor aflați în carantină și urmărirea infecțiilor, temerile vizând posibile încălcări ale dreptului la viață privată.

Acordul a fost semnat și de către Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia și A1 Telekom Austria, după ce oficialii acestor grupuri de comunicații s-au întâlnit luni cu Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

Comisia Europeană va folosi date anonimizate pentru a proteja confidențialitatea și agregarea datelor privind localizarea telefonului mobil pentru a coordona măsurile de urmărire a răspândirii virusului, a spus un oficial al UE, citat de Reuters.

Pentru a asigura în continuare preocupările legate de confidențialitate, datele vor fi șterse odată ce trece criza, a spus oficialul, adăugând că planul UE nu vizează centralizarea datelor mobile și nici o supraveghere în stil big brother.

În timp ce datele anonimizate nu intră în sfera de aplicare a legilor UE privind protecția datelor, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) a declarat că proiectul nu încalcă regulile de confidențialitate atât timp cât există garanții.