Peste 100 de operatori de rețele din România, furnizori de servicii de acces la internet, de servicii de conținut, platforme de socializare, instituții guvernamentale ori financiar bancare fac schimb de trafic între rețelele lor prin intermediul platformei InterLAN, la un nivel de trafic zilnic total de până la 235 Gbps, iar luna trecută s-a înregistrat o creștere de aproximativ 10%, a declarat pentru HotNews.ro Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan. Cea mai mare creștere de aproximativ 50% în unele cazuri s-a observat în rândul furnizorilor de servicii de conținut: Facebook, Netflix, Google, Microsoft, Blizzard Entertainment etc, spune acesta.

Trafic in platforma InterlanFoto: INTERLAN
  • "Platforma InterLAN Internet Exchange este o infrastructură națională în care sunt conectați peste 100 de operatori de rețele din România, furnizori de servicii de acces la internet, furnizori de servicii de conținut, platforme de socializare, rețele educaționale, instituții guvernamentale, instituții financiar-bancare etc.
  • Toate aceste entități fac schimb de trafic între rețelele lor prin intermediul platformei InterLAN, la un nivel de trafic zilnic total de până la 235 Gbps. În luna martie s-a constatat o creștere medie cu aproximativ 10% a nivelurilor de trafic efectuate între operatori, cea mai mare creștere de aproximativ până la 50% în unele cazuri fiind observată în rândul furnizorilor de servicii de conținut: Facebook, Netflix, Google, Microsoft, Akamai Technologies, Cloudflare, Verizon Media, M247 Europe, Blizzard Entertainment, Valve Corporation, Limelight.", a precizat vineri pentru HotNews.ro Eric Andrei Băleanu, președintele Asociației Interlan.

Acesta susține că sunt așteptate alte creșteri în perioada următoare.

  • "În contextul stării de urgență determinată de apariția coronavirusului COVID-19 ne așteptăm la o creștere susținută a traficului de date și internet între operatori în următoarea lună, fiind asigurate capacități suficiente de interconectare în acest moment pentru preluarea acestui trafic suplimentar. În momentul de față, în platforma InterLAN Internet Exchange, operatorii conectați însumează o capacitate conectată totală de 1,5 Tbps, rețeaua fiind formată dintr-un inel metropolitan de 40 Gbps în București, legături de 10 Gbps cu principalele orașe din țară (Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Suceava și Timișoara) și o legătură europeană de 100 Gbps în Frankfurt, Germania.", a declarat Eric Băleanu.

Izolarea populației la domiciliu, munca și învățatul de acasă, în contextul pandemiei de coronavirus, au dus la creșteri de peste 20% la internetul mobil și de până la 90% la internetul fix, arată datele furnizate la solicitarea HotNews.ro de Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS, cei patru mari operatori locali de comunicații. Atenție! S-a schimbat inclusiv modul în care folosim aceste servicii: vorbim mai mult la telefon la prânz decât seara, iar în unele rețele traficul de voce și date nu mai are valori ridicate dimineața și seara, ci a devenit liniar pe tot parcursul zilei.