​Grupul de Comunicare Strategică a solicitat marți, 7 aprilie, blocarea accesului la site-ul web cohortaurbana.ro pe motiv că ar fi distribuit constant „informații false și alarmiste despre noul Coronavirus într-o notă conspiraționistă și invocând ca argument lupta dintre marile puteri ale lumii" (..) precum și informații care au ca scop promovarea ideii că virusul COVID-19 a fost „creat în laborator pentru a fi folosit ca armă biologică”.

Cohortaurbana.ro, blocat pentru Fake newsFoto: Hotnews

Ministerul Afacerilor Interne, în considerarea analizei și propunerii înaintate de Grupul de Comunicare Strategică, constituit în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, a solicitat marți, 7 aprilie, ca Arbitrul telecom (ANCOM) să emită o decizie de blocare a accesului utilizatorilor la site-ul cohortaurbana.ro, potrivit unui document consultat de HotNews.ro.

Arbitrul telecom a emis în aceeași zi decizia de blocare a accesului la acest site.

Click pentru a deschide

"Având în vedere că, potrivit celor menționate în analiza realizată de către Grupul de Comunicare Strategică, prin intermediul site-ului https://cohortaurbana.ro/, se distribuie constant „informații false și alarmiste despre noul Coronavirus, într-o notă conspiraționistă și invocând ca argument lupta dintre marile puteri ale lumii, fără să citeze surse oficiale care au stat la baza documentării”, precum și informații care au ca scop promovarea ideii că virusul COVID-19 a fost „creat în laborator pentru a fi folosit ca armă biologică”, respectiv că acest virus „este o armă biologică îndreptată în principal împotriva Chinei și Iranului, dar care a revenit împotriva creatorilor săi„ astfel cum rezultă din articolele:

„Rusia este îngrijorată de proximitatea laboratoarelor biologice americane lângă granițele sale”, publicat la data de 30 martie a.c ,

„SARS, Bioterorism și mass-media”, publicat în 28 martie a.c.;

„Cine se află în spatele pandemiei de Covid-19 puii.(puii vin acasă pentru friptură)”, publicat la data de 28 martie 2020

Având în vedere că, din informațiile disponibile public, site-ul www.cohortaurbana.ro are asociat IP-ul 89.42.216.72 și este găzduit de către societatea Romarg S.R.L., cu sediul în str. Puskas Tivadar, nr. 62, localitatea Sfântu Gheorghe, județul Covasna, cod unic de înregistrare 6529540,

Președintele Autorității emite prezenta decizie:

Art. 1. – Societatea ROMARG S.R.L., cu sediul în localitatea Sfântu Gheorghe, str. Puskas Tivadar, nr. 62, județul Covasna, cod unic de înregistrare 6529540, este obligată să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului disponibil prin intermediul site-ului www.cohortaurbana.ro.

Art. 2. – (1) Nerespectarea măsurii dispuse prin prezenta decizie constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 70.000 lei.

(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac de către persoanele împuternicite de ministrul afacerilor interne.

Art. 3. – Prezenta decizie poate fi atacată în contencios administrativ, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009, la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 zile de la comunicare, fără parcurgerea procedurii prealabile prevăzute la art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.

  • Cine deține site-ul cohortaurbana.ro

Click pentru a deschide

Potrivit datelor RoTLD, domeniul de internet cohortaurbana.ro aparține firmei Event Design Cristina Art SRL din Giurgiu, care este deținută de Cristina Asan (dezvoltator web conform datelor de pe rețelele de socializare).

Site-ul era găzduit de firma Romarg SRL, deținută de Radu Tofan, unul din principalii furnizori de servicii de găzduire și înregistrare domenii de internet din România.