Premierul Ludovic Orban a declarat joi că site-ul pentru credite cu dobândă subvenționată, www.imminvest.ro, va fi operațional cât de curând posibil, după ce site-ul a devenit inaccesibil în urmă cu o săptâmână, chiar în ziua lansării. "În urma problemelor care au apărut, se construiește o aplicație care să fie bine certificată și 100% funcțională. Că va fi vineri, luni sau marți (n.a funcțională) nu pot să vă spun acum. Acest lucru îl va anunța ministrul Finantelor când va fi 100% convins, și cu sprijinul partenerilor care colaborează la acest proiect, că platforma este funcțională.", a spus Orban.

Imminvest.ro, nefunctionalFoto: Hotnews

Premierul a ținut să liniștească IMM-urile interesate de acest program, subliniind că înscrierea în acest proiect nu este pe principiul 'primul venit, primul servit'.

"Am văzut foarte multe informații greșite. Aici nu se merge pe principiul primul venit primul servit, cum a fost la ajutorul de minimis. Aici este pur și simplu o înscriere în aplicație. Fondul de Garantare analizează, procesează aplicația fiecărei firme, urmând ca ulterior băncile implicate în acest proiect să ia deciziile legate de acordarea creditelor pentru capital de lucru sau pentru investiții.

Va fi cât de curând funcțional nu trebuie să existe niciun fel de îngrijorare din partea mediului de afaceri, din partea IMM-urilor. Toate firmele care se vor califica vor beneficia de facilitățile care sunt prevăzute. Noi am crescut plafonul inițial de la 5 miliarde la un plafon de 15 miliarde. A existat interes din partea sistemului bancar, bancile au subscris pentru un capital mai mare de 20 de miliarde, deci există practic o determinare din partea bancilor de a se implica în finanțarea companiilor în cadrul IMM Invest, ca atare sa aiba incredere ca programul va fi functional si accesul cat mai facil posibil.", a declarat joi premierul Ludovic Orban.

  • Cum s-a blocat site-ul imminvest.ro în chiar ziua lansării

În mod normal, vineri 17 aprilie, de la ora 10:00, ar fi trebuit să fie posibil ca IMM-urile să se înscrie pe site-ul guvernamental imminvest.ro pentru obținea de credite cu dobândă subvenționată, doar că site-ul nu a funcționat. Fondul de Garantare, într-un comunicat, vedea un posibil atac cibernetic, iar Florin Cîțu avea suspiciuni despre cine ar fi în spate.

Ulterior, Dumitru Nancu, director general FNGCIMM a precizat că atacul cibernetic este doar o suspiciune care se bazează pe faptul că pe site-ul dedicat liniilor de credite cu dobândă subvenționată pentru IMM-uri a avut 397.000 de accesări.

De asemenea, Serviciul de Telecomunicații Speciale a confirmat, vineri seara, pentru StartupCafe.ro, că preia pe infrastructura sa site-ul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru înscrierea firmelor în programul de creditare IMM Invest România.