Premierul Ludovic Orban a declarat joi că "există o dezbatere foarte serioasă în societatea românească privitoare la utilizarea de aplicații și dacă vor exista, acestea nu vor fi folosite decât cu acordul expres al cetățeanului". Mai mult, acesta a spus că se analizează 'dacă va mai fi necesar' (n.a să se facă o astfel de aplicație), ținând cont că se apropie sfârșitul prelungirii stării de urgență. Orban a spus acestea întrebat în ce stadiu este aplicația STS de monitorizare a persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină, aplicație anunțată de premier luna trecută.

Ludovic OrbanFoto: Captura Facebook

"Trebuie să vă spun că există o dezbatere foarte serioasă în societatea românească privitoare la utilizarea de aplicații și, dacă vor exista, ele vor fi numai aplicații pe care sa și le instaleze cetățeanul dacă dorește el. Oricum ne îndreptăm spre finalul prelungirii stării de urgență, urmează să se facă analize privitoare la contextul epidemiologic și vom vedea dacă mai este necesar. Dar repet: și dacă vor exista astfel de aplicații, pentru că am înțeles că sunt 19 țări care folosesc astfel de aplicații, ele nu vor fi folosite decât cu acordul expres al cetățeanului", a declarat joi, 23 aprilie, premierul Ludovic Orban, întrebat despre stadiul aplicației STS de monitorizare a persoanelor aflate în carantină sau în izolare.

  • Ce a anunțat anterior Guvernul despre despre aplicația STS de monitorizare a persoanelor aflate în carantină

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat marţi, 24 martie 2020, că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pregăteşte o aplicaţie care să permită monitorizarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină, dar şi că orice infracţiune va fi sancţionată cu pedeapsa maximă prevăzută de lege, potrivit Agerpres.

Precizările au fost făcute după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare vor fi introduse măsuri de supraveghere electronică.

  • "Împreună cu STS punem la punct o aplicaţie care să ne permită monitorizarea mişcărilor persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi în carantină, astfel încât să putem şti, instalând aplicaţia, dacă se deplasează în afara domiciliului sau nu. Ştiţi foarte bine că în Ordonanţa 2 am luat o măsură care nu a fost prezentată foarte clar. Deci, noi am luat măsura ca cine încalcă izolarea la domiciliu automat să intre în carantină instituţionalizată, iar dacă o persoană care este în carantină instituţionalizată încalcă normele de carantină instituţionalizată să mai primească încă 14 zile de carantină instituţionalizată. Evident că funcţionarea unui astfel de soft - care deja am văzut că există în alte ţări şi pe care încercăm să-l realizăm - va uşura foarte mult misiunea autorităţilor locale, Poliţiei, Jandarmeriei, Direcţiilor de Sănătate Publică. Ne va uşura foarte mult supravegherea respectării izolării la domiciliu", a arătat Orban, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.

În acest sens, premierul a menţionat că foarte multe dintre persoanele care s-au întors din străinătate trebuie să fie verificate în privinţa respectării normelor de izolare la domiciliu. El a subliniat că orice infracţiune va fi pedepsită cu pedepse maxime prevăzute de lege.

  • "Foarte mulţi dintre cei care s-au întors trebuie să fie verificaţi dacă respectă izolarea, pentru că unii dintre ei, după cum s-a văzut şi la televizor şi după ceea ce au identificat poliţia şi jandarmeria, n-au respectat izolarea la domiciliu. Aici trebuie aplicată cu severitate maximă măsura de respectare a izolării la domiciliu şi, atenţie, faptul că îi băgăm în carantină, dacă nu respectă izolarea la domiciliu sau le mai dăm 14 zile de carantină, nu-i exonerează de răspunderea contravenţională şi penală. Şi aici vreau să dau un semnal foarte clar: nu avem nevoie de reglementări speciale în ceea ce priveşte Codul penal. În starea de urgenţă, orice infracţiune poate fi pedepsită cu maximul pedepsei şi cu încă doi ani până la doi ani de zile, în plus faţă de maximul pedepsei. Vom apela la măsuri severe. Oricine comite o infracţiune, indiferent ce infracţiune va comite, vom solicita instrumentarea rapidă a dosarului şi aplicarea pedepsei maxime care este prevăzută de lege în cadrul situaţiei de urgenţă", a spus Orban.