​Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat luni pentru HotNews.ro că "nu au existat condiții contractuale sau comerciale cu operatori economici", pentru preluarea în administrare, dezvoltare și găzduire web a portalului programului de creditare IMM Invest, "având în vedere că dezvoltarea s-a realizat pe o nouă platformă, diferită de cea dezvoltată inițial". Noul portal a fost dezvoltat de STS, iar securitatea cibernetică a site-ului a fost testată împreună cu SRI. Amintim că portalul inițial, care a picat chiar în ziua lansării, a fost pus la dispoziție gratuit, pe perioada stării de urgență, de firma S&T România.

Oficialii STSFoto: Hotnews

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a răspuns luni solicitării HotNews.ro de a preciza modul în care a preluat în administrare, dezvoltare și găzduire site-ul programului de creditare IMM Invest, imminvest.ro, măsură comunicată la începutul săptămânii trecute.

HotNews.ro a adresat această solicitare în condițiile în care anterior, după scandalul nefuncționării site-ului în chiar ziua lansării, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a comunicat faptul că "S&T România a pus la dispoziția FNGCIMM, cu titlu de utilizare gratuită, pe toata durata stării de urgență instituită, așa cum a fost prelungită (...) și pe o perioadă suplimentară de 1 lună dupa încetarea stării de urgență, a unei soluții de tip Portal (www. https://www.imminvest.ro)."

  • Ce spune STS despre noul portal IMM Invest și despre prelucrarea datelor personale

În precizările transmise luni, 4 mai, către HotNews.ro STS spune că a operaționalizat http://www.imminvest.ro la solicitarea Ministerului de Finanțe.

  • "Astfel, specialiștii STS au reproiectat și dezvoltat un nou portal care să corespundă cerințelor operaționale și de securitate stabilite de către reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Pentru prevenirea unor eventuale vulnerabilități, specialiștii STS împreună cu cei ai Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații au testat portalul din punct de vedere al securității cibernetice.
  • Totodată, în acest moment, portalul IMM Invest este administrat din punct de vedere tehnic de către specialiștii instituției noastre și este găzduit pe infrastructura STS.
  • Facem precizarea că nu au existat condiții contractuale sau comerciale cu operatori economici, având în vedere că dezvoltarea s-a realizat pe o nouă platformă, diferită de cea dezvoltată inițial.
  • Subliniem faptul că Serviciul de Telecomunicații Speciale nu prelucrează datele cu caracter personal ale utilizatorilor, acestea fiind prelucrate doar de către reprezentanții FNGCIMM, strict pentru scopurile în care au fost colectate. Administrarea tehnică presupune acordarea asistenței de specialitate la cererea FNGCIMM, iar găzduirea presupune utilizarea infrastructurii hardware și software a STS pentru a susține funcționarea în parametri optimi a aplicației.", au declarat luni, 4 mai, pentru HotNews.ro oficialii STS.

În comunicatul transmis marți, 28 aprilie, STS preciza că site-ul www.imminvest.ro a fost reproiectat pentru a permite accesarea simultană a unui număr ridicat de utilizatori.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunțat luni, 4 mai, că a terminat deja de prelucrat cererile de înscriere în programul IMM Invest România înregistrate până pe 4 mai, un număr de 20.139 de solicitări din partea firmelor fiind trimise deja la băncile partenere, spre a fi analizate pentru creditare.