​​Autoritățile au decis marți, 5 mai, blocarea accesului utilizatorilor la conținutul site-ului ortodox.info.ro, prin care 'este continuată campania de dezinformare privind COVID-19 începută pe site-ul la care accesul a fost deja blocat, respectiv ortodoxinfo.ro'. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică noul site continuă seria de articole din categoria teoriei conspiraţiei, cu titluri alarmiste și informații false. Un exemplu este articolul: 'Nu vă fie frică de amenzi, sunt ilegale. Sunt doar pentru intimidare!, în care populația este încurajată să circule fără declarația pe proprie răspundere și este lansată ipoteza implementării pe ascuns a tehnologiei 5G.

Articol ortodox.info.roFoto: Hotnews

După o analiză a Grupului de Comunicare Strategică, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a solicitat marți, 5 mai, Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) să emită o decizie de blocare a accesului utilizatorilor la site-ul ortodox.info.ro, deoarece prin intermediul acestui site "este continuată campania de dezinformare privind evoluția infecției cu noul tip de coronavirus, campanie începută pe site-ul la care accesul a fost deja blocat - ortodoxinfo.ro."

ANCOM a emis marți, 5 mai, decizia de blocare a noului site ortodox.info.ro "având în vedere constatarea GCS potrivit căreia "noul site: https://ortodox.info.ro/ continuă activitatea de dezinformare a populației, prin articole cu titluri alarmiste, conținut neadevărat și imagini scoase din context, iar în articolele postate pe site sunt reluate informații găzduite și pe vechiul site și pentru care a fost solicitată închiderea site-ului ortodoxinfo.ro, acest lucru dovedind în mod clar reaua credință a administratorului site-ului".

În decizia de blocare a site-ului sunt prezentate mai multe exemple de articole, precum:

  • - articolul cu titlul "Nu vă fie frică de AMENZI, sunt ilegale. Sunt doar pentru intimidare! După perioada de urgență ele vor fi anulate!", publicat în data de 25.04.2020, prin intermediul căruia, potrivit aprecierilor GCS, 'se promovează ideea că cele peste 200.000 de amenzi au fost aplicate ilegal și vor fi anulate după ieșirea din starea de urgență. populația este încurajată să circule fără declarația e proprie răspundere necesară părăsirii domiciliului, întrucât în situația în care vor fi amendați vor avea câștig de cauză, chiar în instanță'. Totodată, în cadrul aceluiași articol, 'autorul articolului lansează ipoteza că numărul de amenzi aplicate în România, mult mai mare decât în alte state europene, are ca singur scop crearea unei stări de temere în rândul cetățenilor, pentru a îi determina să rămână în case și a le distrage atenția, între timp implementându-se tehnologia 5G și fiind pregătit un vaccin obligatoriu pentru toată populația, care să conțină un nano-cip ce interacționează cu tehnologia menționată, fiind invocată existența unei intenții de manipulare la nivel mondial .'

Potrivit verihcărilor efectuate de către GCS, pe site-ul ortodox.info.ro nu sunt disponibile nici informaţii privind datele de contact ale administratorului.

Furnizorii de internet sunt obligați acum să blocheze accesul la acest site, în caz contrar riscând amenzi între 10.000 lei și 70.000 de lei.