Accesul la site-ul justitiarul.ro a fost blocat din nou de autorități printr-o decizie luată în data de 30 aprilie, după ce site-ul fusese deblocat parțial în 29 aprilie, la cererea ministrului de Interne, Marcel Vela, condiția fiind să fie șterse informațiile false. Grupul de Comunicare Strategică arată acum că pe site au fost păstrate și postate informații false referitoare la COVID-19. Pe lângă noi articole de tip fake news, GCS arată că jurnalistul Marius Albin Marinescu a repostat pe site unul dintre articolele care a atras închiderea inițială a site-ului, promovând aceleași informații pe care s-a angajat că le va elimina.

Justitiarul.ro, blocat pentru fake newsFoto: Hotnews

În urma unei analize a Grupului de Comunicare Strategică, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat în data de 30 aprilie 2020 către ANCOM să emită o nouă decizie de blocare a accesului la site-ul justitiarul.ro, pe motiv că „pe site-ul amintit au fost păstrate și postate informații false referitoare la COVID – 19”.

În susținerea acestei solicitări, Grupul de Comunicare Strategică a dat ca exemplu următoarele articole:

  • - articolul cu titlul ”Cartea „Manifest” despre ieșirea din robie, viața sau Covid-19 (http://www.justitiarul.ro/cartea-manifest-despre-iesirea-din-robie-viata-sau-covid- 19/ ), semnat de autorul Mihnea CODRESCU. Conform susținerilor GCS, „Deși lucrarea analizată în articol nu are nicio legăură cu noul tip de coronavirus sau cu criza generată de această pandemie, prin introducerea în titlu a sintagmei ieșirea din robie, viața sau Covid-19, autorul instigă la nerespectarea măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus pentru a ieși din robie.”, fiind redată în acest sens „concluzia articolului, frazele cu care autorul închide articolul:
    …..Singurul lucru care contează atunci când un popor este agresat de o forță superioară, fie și de propriul Stat, este să facă la timp schimbările potrivite pe plan orizontal, organic, de la om la om, în primul rând la nivel ideologic. Norocul nostru în această luptă feroce lansată împotriva tuturor popoarelor creştine este poziționarea tot mai asumată a unor mari popoare și a liderilor acestora din Europa de Est, care nu vor să-și vadă civilizațiile contopite în cazanul încins al diversității anonime. Vedem clar opoziția tot mai hotărâtă a grupului Vișegrád (V4) și a Rusiei împotriva hegemoniei care se pregătește dinspre Apus. Atuurile noastre principale în această luptă anunțată este faptul că am știut să ne păstrăm bazele creştine și că adevărații noştri frați, ortodocșii, au reușit până în prezent să demonstreze cosmopoliților că puterea nu este încă unipolară!
    Ne aflăm într-un moment fundamental, în care destinul strigă să alegem pentru națiunea, credința și neamul nostru în acord cu tradiția și valorile strămoșești; iar acest lucru ar trebui să ne pună serios pe gânduri până nu este prea târziu, altfel România o să plătească un tribut ireversibil!”;
  • - articolul cu titlul „De ce nu se fac necropsii în pandemia Covid-19?”, care, potrivit analizei GCS, „reia tema amplificării cu bună știință a autorităților a pericolului reprezentat de noul tip de coronavirus, cu scopul de a justifica limitarea drepturilor civile și de a amplifica profitul corporațiilor din domeniul medical.” fiind redat în acest sens următorul fragment din articol: „Nu se dorește a se preciza cauza reală a morții, deoarece nu se diferențiază între cei care au murit din cauza coronavirusului și cei care au murit din cauza altei patologii, dar au fost pozitivi la testare. În acest mod se exagerează gravitatea pandemiei, se justifică, pe de o parte, limitarea drepturilor civile (și implicit criza economico-socială indusă), iar pe de alta parte, se amplifică profitul corporațiilor din domeniul medical.”;
  • - articolul cu titlul „Lupta cu tirania, am câștigat o bătălie! (http://www.justitiarul.ro/lupta cu-tirania-am-castigat-o-batalie/), publicat la data de 30 aprilie 2020, cu privire la care GCS a reținut că în cuprinsul acestuia „jurnalistul Marius Albin MARINESCU repostează, preluând un link al unui site din Republica Moldova […], unul dintre articolele care a atras închiderea inițială a site-ului, dovedind nu doar că nu dorește să nu mai propage informațiile false, ci chiar promovând din nou aceleași informații pe care s-a angajat că le va elimina. Acest fapt dovedește reaua-credință a persoanei și arată dincolo de orice dubiu că solicitarea sa a avut scopul de a induce în eroare autoritățile”.

Având în vedere propunerea GCS înaintată MAI constând în transmiterea către ANCOM a solicitării de a emite „o nouă decizie de blocare a site-ului www.justițiarul.ro, având în vedere nu doar faptul că materialele referitoare la COVID – 19 nu sunt filtrate de administratorul siteului, […] dar pe acest site sunt găzduite materiale (exemplificate mai sus) special concepute pentru a manipula opinia publică, dar și informațiile care au atras închiderea inițială sunt reluate de administratorul site-ului menționat.”, ANCOM a emis în 30 aprilie 2020 o nouă decizie de blocare a accesului la acest site, care acum este suspendat.

În ce condiții fusese redeschis accesul la site-ul justitiarul.ro

Accesul la site-ul justitiarul.ro a fost redeschis în data de 29 aprilie, la solicitarea ministrului de Interne, Marce Vela, cu condiția să fie șterse informațiile false. La acea dată, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că ”redeschiderea site-ului a fost solicitată de jurnalistul Marius Albin Marinescu, care și-a manifestat intenția de a elimina articolele ce conțineau informații false”.

Grupul de Comunicare Strategică a analizat cererea transmisă și a fost de acord cu redeschiderea site-ului, cu condiția ca administratorul să respecte următoarele condiții de transparență și etică jurnalistică:

  • - eliminarea articolelor ce conțineau informații false referitoare la COVID - 19;
  • - filtrarea, pe viitor, de către administratorul site-ului a materialelor referitoare la acest subiect și publicarea doar a acelor materiale care conțin informații din surse oficiale și credibile;
  • - asumarea publică a identității site-ului www.justitiarul.ro, cu indicarea adresei de contact și a persoanelor/persoanei care administrează conținutul site-ului;

”Decizia Grupului de Comunicare Strategică este bazată pe faptul că obiectivul nu este acela de a suprima publicații (aceasta fiind soluția în cazul în care nu este asumată o identitate a publicației sau se refuză rectificarea materialelor), ci doar acela de a preveni campanii de dezinformare”, mai arată comunicatul.

Ministerul Afacerilor Interne a solicitat pe 23 aprilie, în urma analizei Grupului de Comunicare Strategică, blocarea accesului utilizatorilor de internet la site-urile romania-veche.ro și justitiarul.ro din cauza informațiilor false pe tema pandemiei de coronavirus.