20 de români, avertizați după ce și-au montat ilegal acasă amplificatoare de semnal GSM pe fondul izolării sociale din cauza pandemiei de COVID-19

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 8 mai 2020, 14:36 Economie | Telecom


Amplificatoare de semnal GSM
Foto: ANCOM
​Mai mulți români și-au montat acasă ilegal amplificatoare de semnal 2G/3G/4G, echipamente radio care cresc nivelul semnalului recepţionat de telefonul mobil, pe fondul izolării sociale și a intensificării utilizării comunicațiilor electronice, a anunțat vineri autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Fără acordul operatorilor de telefonie, echipamentele provocau interferențe de semnal la telefonia mobilă și au generat reclamații. În urma verificărilor, 20 de persoane fizice au primit pentru moment doar avertismente, după ce au scos din folosință echipamentele. Dacă vor repeta fapta riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Amplificatoarele de semnal GSM (denumite și repetoare de semnal) sunt echipamente radio menite să preia semnalul emis de staţiile de bază 2G/3G/4G ale furnizorilor de servicii de comunicații de telefonie mobilă pentru a-l amplifica în interiorul clădirilor, oferind o putere îmbunătățită a semnalului radio recepţionat de telefonul mobil.

Autoritatea de reglementare în comunicații a atenționat vineri că în contextul pandemiei de COVID-19 și pe fondul distanțării sociale și a intensificării utilizării serviciilor de comunicații electronice, amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G, echipamente radio care cresc nivelul semnalului recepţionat de telefonul mobil, ar putea să fie tot mai utilizate.

Astfel de echipamente radio pot fi puse în funcțiune doar cu acordul operatorilor de telefonie mobilă și trebuie să aibă aplicate marcajul CE.

 • Cum ar trebui utilizate amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G pentru a nu afecta comunicațiile din jur

Serviciul de telefonie mobilă funcționează prin propagarea undelor radio care poate fi afectată de diferite obstacole (clădiri, tuneluri, dealuri, păduri, lacuri sau condiții meteo), iar calitatea serviciului depinde de tipul telefoanelor mobile folosite, de numărul de apeluri inițiate în același timp de mai multe persoane etc.

Potrivit ANCOM, înainte de a decide achiziționarea și punerea în funcțiune a unui amplificator de semnal, utilizatorii ar trebui să știe următoarele:
 • Punerea în funcțiune a amplificatoarelor fără marcaj CE poate produce interferențe prejudiciabile care afectează buna funcționare a serviciilor de telefonie mobilă, atât celorlalți utilizatori din aria de acoperire, cât și furnizorilor respectivi.
 • Instalarea unui astfel de dispozitiv poate fi făcută numai cu acordul operatorului de telefonie mobilă al cărui semnal se dorește amplificat! Punerea în funcţiune a acestor amplificatoare implică utilizarea spectrului de frecvențe radio și nu se poate efectua decât de către sau cu acordul operatorului care deține licența de utilizare a spectrului radio.
 • Amplificatorul de semnal 2G/3G/4G, ca toate echipamentele radio care funcționează utilizând spectrul de frecvențe radio, trebuie să aibă aplicat marcajul CE. În caz contrar, echipamentul respectiv este neconform și nu poate fi pus în funcțiune.
În cazuri extreme, interferențele prejudiciabile cauzate de echipamentele radio neconforme pot afecta apelarea numărului de urgență 112.

 • 20 de persoane fizice din București și Timiș, avertizate pentru folosirea ilegală de amplificatoare GSM

În comunicatul transmis vineri, ANCOM spune că de la începutul anului și până în prezent a scos din funcțiune "20 de amplificatoare de semnal 2G/3G/4G, care provocau interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice de telefonie mobilă, descoperite în urma sesizărilor venite din partea furnizorilor acestor servicii, dar și din partea utilizatorilor. Dintre acestea, cele mai multe au fost descoperite în București şi în judeţul Timiș."

Contactați de HotNews.ro, oficialii ANCOM au precizat că este vorba de 20 de persoane fizice, care au primit momentan doar avertismente, după ce au scos din folosință echipamentele.

În cazul în care cei care dețin echipamente radio neconforme continuă să le folosească, încalcă astfel prevederile Hotărârii de Guvern 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, cu modificările şi completările ulterioare, riscând sancțiuni cuprinse între 500 şi 5.000 lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21748 vizualizari

 • -3 (17 voturi)    
  Amplificator (Vineri, 8 mai 2020, 15:06)

  feroviarul123 [utilizator]

  Deci sunt fraieri care și-au luat chinezării când de fapt tot ce trebuie sa faci este să-ți pui o antena cu câștig mare.
  • +6 (10 voturi)    
   Nu ai dreptate (Vineri, 8 mai 2020, 17:56)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   Limita EIRP de semnal este data de puterea emitatorului in dBm la care se adauga castigul antenei in dBi. Daca cumperi un emitator in mod legal la care e montata o antena si schimbi antena cu una cu castig mai mare s-ar putea sa iesi in afara legii doar pentru faptul ca ai depasit EIRP.

   In plus, telefoanele mobile merg pe o banda cu licenta. Pe aceste oricine opereaza are nevoie ca persoana de licenta. Evident, tu nu detii o licenta, stii de ce? Pentru ca producatorul telefonului GARANTEAZA faptul ca tu ca utilizator final nu poti aduce modificari elementelor ce tin de partea de transmisie. De aceea telefoanele cu antena cu surub au disparut iar tu ca utilizator nu mai poti modifica nimic in telefon.

   EXCEPTIE1: o antena cu castig mare poate fi montata fara probleme STRICT pe un receptor radio (cat timp echipamentul nu transmite). Pentru receptie nu exista EIRP (euivalent isotropic RADIATED power, pentru ca nu transmiti nimic) si nici nu ti se cere nici o licenta.

   EXCEPTIE2: oricine, chiar fara licenta poate opera orice transmitator in orice banda, pe orice putere pentru a chema ajutor in caz de urgenta.
 • -19 (33 voturi)    
  Cat mai multe antene (Vineri, 8 mai 2020, 15:10)

  Victtor [utilizator]

  Sa isi puna cat mai multe amplificatoare pentru a se praji mai bine in case.
  Au nevoie de semnal puternic pentru ca pierd filmele de pe Youtube.
  • +1 (7 voturi)    
   Nu (Vineri, 8 mai 2020, 21:06)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Insa este in mod sigur necesar ca operatorul sa mai upgradeze un pic reteaua.
 • +6 (12 voturi)    
  operatorii sa mai extinda reteaua (Vineri, 8 mai 2020, 16:03)

  MG [utilizator]

  operatorii sa mai extinda reteaua si sa faca ordine in pretul per unitate, ca este o harababura nereglementata.
  Cu 5 euro iei 50GB cu 2 euro primesti banana
 • -28 (34 voturi)    
  Dar (Vineri, 8 mai 2020, 16:31)

  briciu [utilizator]

  Oare cu antenele 5G cum va fi pt ca adevarul e ca sunt foarte nocive pt sanatatea umana !!??
  • +10 (16 voturi)    
   Antene 5G (Vineri, 8 mai 2020, 18:00)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   Este fie un simplu "buzzword" fie un termen tehnic care se invata la facultate-colegiu cu termen redus, seral, la Damaroaia. O antena este pur si simplu o antena. Chiar si tu ca fiinta, cuplat la un cablu coaxial pe care e transmis sau receptat semnal esti si tu o antena. Sa iti dau doua definitii:

   1. Antena este orice element de circuit care adapteaza lin valoarea impedantei de la valoarea din cablul de conectare la cea a mediului de transmisie.

   2. Antena este un filtru in polarizare, frecventa, impedanta si spatialitate.

   (Definitiile sunt traduse dupa ureche intrucat nu am studiat niciodata transmisiuni in limba romana ci in engleza si ceha, asadar nu cunosc termenii romanesti.)

   Nu exista asadar "antene 5G" ci "relee 5G" sau "echipamente de transmisie 5G". Antena 5G este o simpla bucata de metal si izolator.
   • +1 (1 vot)    
    atunci (Sâmbătă, 9 mai 2020, 12:38)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

    de ce se monteaza echipamente noi pt 5G si nu le folosesc pe cele existente de 4G? chiar tu ai scris ca e un filtru de frecventa si pe 5G sint alte frecvente.
    • +1 (3 voturi)    
     Pentru ca o antena (Sâmbătă, 9 mai 2020, 14:07)

     Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui spy

     EXACT pentru ca e un filtru, nu are aceeasi calitate pentru toate lungimile de unda. De aceea o antena de 1.2 cm este bunicica pentru 5 GHz si cu ea nu vei putea transmite 100 MHz. In plus, sistemele 5G se bazeaza pe beamforming unde ai nevoie de un camp de antene (antene virtuale) si MU-MIMO. Acestea nu pot fi realizate cu antenele existente. Cand ai de-a face cu radiatie nu te intereseaza dpdv uman decat trei parametri (de fapt doi): densitate (putere / suprafata - de aici doi parametri dar e de fapt unul) si frecventa. O radiatie X este la aceeasi densitate de putere la fel de nociva, indiferent de ce echipament o produce.
     • +1 (3 voturi)    
      qed (Duminică, 10 mai 2020, 13:24)

      spy [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

      atunci exista "antene 5G"
      • +1 (1 vot)    
       Nu, nu exista (Duminică, 10 mai 2020, 19:10)

       Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui spy

       Exista antene calibrate pentru anumite frecvente si scopuri. Daca insa vrei tu neaparat sa le denumesti "5G" esti liber sa o faci. Poti sa le denumesti chiar si "vrabii". Cand in introducerea articolului despre care vei scrie vei include si definitia, totul este ok. Definitia ta insa nu este una acceptata general in literatura de specialitate dar asta nu inseamna ca nu o poti introduce tu.

       Repet: antena este un ansamblu de metal si dielectric. Nu are software, nu emite de la sine si poti dormi cu ea sub perna exact la fel cum dormi si cu o antena TV de tip Yaggi-Uda, doar ca nu e comod.

       Daca vrei sa denumesti antenele dupa scop, este o definitie perfect valabila. Antena radio, antena TV, antena GSM 2G, antena GSM 5G, etc. Dar asta nu face nici antena si nici radiatia ei mai periculoasa sau mai putin periculoasa. In plus, cam orice antena TV iti permite sa prinzi si posturile de radio. Deci putem defini "antena radio-TV". Iar daca foloseti o antena "horn" foarte mare, o poti denumi "antena GSM-radio-TV".
      • +1 (3 voturi)    
       Continui (Duminică, 10 mai 2020, 19:43)

       Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui spy

       Poti la un releu 5G conecta o antena "4G" cu conditia ca releul sa fie pe frecventele tipice retelelor 4G (aprox 900 Mhz, 1800 Mhz, 2100 MHz) si fara sa beneficiezi de MU-MIMO si orice altceva face tehnologia 5G mai buna decat 4G. Antena va functiona perfect. Ceea ce nu inteleg atunci este: daca schimbi releul dar il tii pe parametrii 4G (ca sa fie compatibil cu antena), de ce ai mai schimba releul in primul rand?!?

       Deci nu exista "antena 5G", este asa cum spuneam un "buzzword".

       Fireste, textele pe care ti le-am scris ca raspuns nu ti se adreseaza tie. Le-am dat ca pe o explicatie interesanta pe care sa o citeasca oricine. Tu vei continua sa pui qed ca exista antena 5G. Si este perfect ok si asa. Nu ma sperie persoanele cu idei fixe. Cele de care ma tem sunt persoanele cu idei putine.
       • 0 (2 voturi)    
        mda (Luni, 11 mai 2020, 9:42)

        spy [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

        cele 5G contin de fapt un bloc de citeva zeci de antene cu care poti face phase array, beam forming imi pare o denumire nepotrivita deoarece faci de fapt niste maxime faza unde se afla receptorul, nu lasere cum scriau unii. la 4G a fost destul de putin raspindit altfel se puteau folosi cele existente pt ca e si o suprapunere a benzilor de frecventa 4G-5G. tu te incurci in denumiri, normal ca nu antena e periculoasa ci cimpul EM
        • 0 (4 voturi)    
         OK (Luni, 11 mai 2020, 10:45)

         Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui spy

         Cum difera un phased-array fata de beamforming? Exact cum spuneai, beamforming este procesul pe partea de transmisie (prin crearea unei interferente constructive) si asadar obtinerea unui castig mai mare la transmisie.

         Exista o diferenta intre antena de emisie si antena de receptie? Nu. Deci exact acelasi procedeu (insa de data asta pe partea de received signal processing) poti crea un castig mare EXACT in acelasi mod, prin combinarea semnalelor din diferitele elemente ale antenna array.

         Si cu ce anume este mai periculos campul EM in cazul unui phased array fata de o antena obisnuita, in conditiile aceluiasi EIRP si aceleiasi frecvente?

         PS: Intrebare? Poti crea un antenna array din mai multe dispozitive independente dar interconectabile radio, fiecare dotat cu o singura antena? Raspunsul e da. Tot prin procesare de semnal, de data asta distribuita. De unde stiu? Pentru ca eu am inventat acea tehnologie pe care am si patent.
  • +6 (14 voturi)    
   Va fi ca si cu 4G (Vineri, 8 mai 2020, 18:05)

   Alfabetix [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   Tehnologia avanseaza, am avut 3, 4, vom avea 5, poate si 6. Ce atata soc si groaza?!
   • +7 (9 voturi)    
    Nu te contrazic in nici un fel (Vineri, 8 mai 2020, 21:05)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

    Insa 5G aduce ceva ce generatiile anterioare nu aduceau: benzile de inalta frecventa (24–29 GHz si 37–43 GHz) catre utilizatorul final. Anterior, frecventele inalte erau folosite de conexiuni de mare viteza punct la punct (antene parabolice de mare castig, cu fascicul asadar ingust - castigul unei antene pasive este invers proportional cu deschiderea fasciculului - singura metoda de amplificare pasiva a unui semnal e transmiterea sa pe mai putini steradiani). Pana acum milimeter waves nu au fost folosite catre utilizatorul final (sa inunde asadar o arie de acoperire).

    Prin textul meu nu spun in nici un caz ca sunt nocive, etc. Dar spun ca anterior nu au mai fost folosite la scara larga si este prematura decizia cum ca sunt in totalitate sigure. Nu exista nici un motiv fizic cum ca nu ar fi (nu sunt radiatie ionizanta) dar e bine sa privim lucrurile cu realism, subliniind ceea ce este adevarat.
  • +12 (18 voturi)    
   sunt nocive (Vineri, 8 mai 2020, 18:27)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   Pentru ca din cauza lor sta toata lumea pe facebook in loc sa faca sport. In rest nu.
   • +2 (4 voturi)    
    trebuie sa stam pe net... (Vineri, 8 mai 2020, 21:08)

    MihaiP1981 [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

    ... pe youtube ne arata cum antenele 5g creeaza zombie !
    https://www.youtube.com/watch?v=OaQm87JSiLU

    :)
  • -2 (4 voturi)    
   Ulala, Adevarul, tu stii Adevarul!!! (Vineri, 8 mai 2020, 20:37)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   Habar n-ai ce e o Antena si implicit te caini, aiurea!!!
  • +3 (5 voturi)    
   Daca vrei sa stii ce e o antena (Vineri, 8 mai 2020, 21:18)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   Si cum functioneaza, recomand "biblia antenelor" sau "kamasutra antenelor" (pentru ca toate pozitiile sunt in carte): Constantine A. Ballanis - "Antenna Theory and Design" (cred ca cea mai actuala editie e a patra sau a cincea) - cam 3000 de pagini doar despre antene, de la dipol si pana la beamformere, campuri de antene, etc.
  • +3 (5 voturi)    
   incompetenta e nociva (Vineri, 8 mai 2020, 21:49)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   prostia e si mai periculoasa
  • +1 (1 vot)    
   @briciu (Sâmbătă, 9 mai 2020, 13:29)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   iti faci un coif din folie de aluminiu si ai rezolvat problema!
 • +4 (8 voturi)    
  sunt bune la covid? (Vineri, 8 mai 2020, 19:05)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Poate au fost puse sa ucida covizii din aer!
  • +2 (6 voturi)    
   Sunt bune la orice .. (Vineri, 8 mai 2020, 19:29)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   . chiar si la gatit. Dar sa nu pui mult ulei, ca ala e nociv.
 • +3 (3 voturi)    
  .... (Vineri, 8 mai 2020, 21:13)

  ak33 [utilizator]

  mda , sa cumparam de la operatori , care sunt aceleasi tipuri dar mult mai scumpe
  • +5 (5 voturi)    
   Propun (Vineri, 8 mai 2020, 22:00)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   Ca sa cumperi intotdeauna numai ce e mai ieftin. Si un avion facut in casa e mai bun ca unul facut la o fabrica de specialitate si care costa de multe ori mai mult. Si service-ul la masina - nu merita sa mergi la un service autorizat, poti oricand chema un vecin. Si Windows merge mai bine de pe torente si e mult mai ieftin.
 • +5 (5 voturi)    
  Nedumeriri. (Sâmbătă, 9 mai 2020, 11:30)

  Zagura [utilizator]

  Există sau nu în comerț (la ALTEX de ex.) astfel de amplificatoare de semnal cu marcaj CE ? Și dacă da, e necesară obținerea unui acord pentru montarea lor ? (să înțeleg că acordul respectiv diminuează sau elimină interferențele...). Pe de altă parte mă întreb de unde știe d-l Grindeanu că mi-am montat amplificator din moment ce raza lui de acoperire este limitată în apropierea locuinței ? Ne-am întors cumva la practica anilor ”80 ? (cel care nu știe și întreabă poate fi considerat prost o singură dată, cel care nu știe și nu întreabă rămâne prost pentru totdeauna)
  • +1 (1 vot)    
   Depinde (Sâmbătă, 9 mai 2020, 14:11)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Zagura

   Este posibil ca vanzatorul si producatorul sa fi trecut deja prin procesul de avizare. Asa se procedeaza in cazul telefoanelor mobile. Intra pe un Apple in Settings -> About si vei vedea toate avizele.

   Daca nu au facut-o atunci rezulta doar doua posibilitati:

   1. Sa ceri avizul tu.

   2. Sa poti cumpara echipamentul doar ca sa te uiti la el. Fara permis de conducere ai tot dreptul sa cumperi o masina. Ce nu poti sa faci este sa conduci pe drum public. In curtea unei uzine insa (daca nu e drum public), poti si cu incuviintarea sefului / custodelui. Si eu de exemplu pot cumpara o statie de emisie-receptie ca sa intru pe frecventele avioanelor. Pot si legal asculta cu ea toate conversatiile (sunt chiar publice) avioanelor cu turnul. Ce nu am voi sa fac este sa apas butonul de transmisie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by