​Mai mulți români și-au montat acasă ilegal amplificatoare de semnal 2G/3G/4G, echipamente radio care cresc nivelul semnalului recepţionat de telefonul mobil, pe fondul izolării sociale și a intensificării utilizării comunicațiilor electronice, a anunțat vineri autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Fără acordul operatorilor de telefonie, echipamentele provocau interferențe de semnal la telefonia mobilă și au generat reclamații. În urma verificărilor, 20 de persoane fizice au primit pentru moment doar avertismente, după ce au scos din folosință echipamentele. Dacă vor repeta fapta riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Amplificatoare de semnal GSMFoto: ANCOM

Amplificatoarele de semnal GSM (denumite și repetoare de semnal) sunt echipamente radio menite să preia semnalul emis de staţiile de bază 2G/3G/4G ale furnizorilor de servicii de comunicații de telefonie mobilă pentru a-l amplifica în interiorul clădirilor, oferind o putere îmbunătățită a semnalului radio recepţionat de telefonul mobil.

Autoritatea de reglementare în comunicații a atenționat vineri că în contextul pandemiei de COVID-19 și pe fondul distanțării sociale și a intensificării utilizării serviciilor de comunicații electronice, amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G, echipamente radio care cresc nivelul semnalului recepţionat de telefonul mobil, ar putea să fie tot mai utilizate.

Astfel de echipamente radio pot fi puse în funcțiune doar cu acordul operatorilor de telefonie mobilă și trebuie să aibă aplicate marcajul CE.

  • Cum ar trebui utilizate amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G pentru a nu afecta comunicațiile din jur

Serviciul de telefonie mobilă funcționează prin propagarea undelor radio care poate fi afectată de diferite obstacole (clădiri, tuneluri, dealuri, păduri, lacuri sau condiții meteo), iar calitatea serviciului depinde de tipul telefoanelor mobile folosite, de numărul de apeluri inițiate în același timp de mai multe persoane etc.

Potrivit ANCOM, înainte de a decide achiziționarea și punerea în funcțiune a unui amplificator de semnal, utilizatorii ar trebui să știe următoarele:

  • Punerea în funcțiune a amplificatoarelor fără marcaj CE poate produce interferențe prejudiciabile care afectează buna funcționare a serviciilor de telefonie mobilă, atât celorlalți utilizatori din aria de acoperire, cât și furnizorilor respectivi.
  • Instalarea unui astfel de dispozitiv poate fi făcută numai cu acordul operatorului de telefonie mobilă al cărui semnal se dorește amplificat! Punerea în funcţiune a acestor amplificatoare implică utilizarea spectrului de frecvențe radio și nu se poate efectua decât de către sau cu acordul operatorului care deține licența de utilizare a spectrului radio.
  • Amplificatorul de semnal 2G/3G/4G, ca toate echipamentele radio care funcționează utilizând spectrul de frecvențe radio, trebuie să aibă aplicat marcajul CE. În caz contrar, echipamentul respectiv este neconform și nu poate fi pus în funcțiune.

În cazuri extreme, interferențele prejudiciabile cauzate de echipamentele radio neconforme pot afecta apelarea numărului de urgență 112.

  • 20 de persoane fizice din București și Timiș, avertizate pentru folosirea ilegală de amplificatoare GSM

În comunicatul transmis vineri, ANCOM spune că de la începutul anului și până în prezent a scos din funcțiune "20 de amplificatoare de semnal 2G/3G/4G, care provocau interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice de telefonie mobilă, descoperite în urma sesizărilor venite din partea furnizorilor acestor servicii, dar și din partea utilizatorilor. Dintre acestea, cele mai multe au fost descoperite în București şi în judeţul Timiș."

Contactați de HotNews.ro, oficialii ANCOM au precizat că este vorba de 20 de persoane fizice, care au primit momentan doar avertismente, după ce au scos din folosință echipamentele.

În cazul în care cei care dețin echipamente radio neconforme continuă să le folosească, încalcă astfel prevederile Hotărârii de Guvern 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, cu modificările şi completările ulterioare, riscând sancțiuni cuprinse între 500 şi 5.000 lei.