Interviu HotNews.ro

Viviane Reding: Este inacceptabil ca operatorii de telefonie mobila sa faca profit de 20 de ori mai mare de pe urma serviciului de date in roaming

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Marţi, 19 februarie 2008, 18:47 Economie | Telecom


Viviane Reding
Foto: Comisia Europeana
Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, vine in martie in Romania sa discute cu autoritatile romane despre serviciul 112 si Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), al carei statut o ingrijoreaza. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, comisarul european anunta intentia Comisiei de a recomanda - pana in vara lui 2008 - autoritatilor nationale ale statelor membre o modalitate unitara de stabilire a tarifelor de interconectare in retelele mobile, care va duce si la o reducere a pretului serviciilor de transmisie de date si SMS in roaming. Profitul operatorilor mobili este de 3 pana la 20 de ori mai mare de pe urma clientilor care folosesc serviciul de roaming fata de cei care nu il folosesc, atrage atentia Reding.

Informatia pe scurt:

* Romania trebuie sa rezolve problemele privind serviciul 112, portabilitatea numerelor si sa aiba o strategie broadband.
* Statutul ANRCTI provoaca ingrijorari comisarului Reding.
* Comisia va recomanda o metoda unitara de stabilire a tarifelor de terminare a apelurilor  in retelele mobile (n.r. pretul cerut de operatorii de telefonie mobila pentru apelurile care se termina in reteaua lor) pana in vara lui 2008.


Rep: Cum evaluati piata telecomunicatiilor din Romania?
Viviane Reding: Cu cei 21,6 milioane de locuitori, cu 2000 de operatori telecom in 2007 si cu un venit anual de aproape 3,8 miliarde de euro, Romania este o piata importanta a Uniunii Europene. Prezenta unui numar mare de operatori alternativi precum OTE, RCS&RDS, UPC, Vodafone sau Orange a imbunatatit si stimulat competitia in domeniu. In plus, este de remarcat cresterea rapida a ratei de penetrare a telefoniei mobile.

Totusi, Romania are inca una dintre cele mai mai scazute rate de penetrare a liniilor fixe si broadband din UE 27. In acest domeniu autoritatile nationale competente, impreuna cu Comisia Europeana, trebuie sa actioneze pentru a imbunatati conditiile unei concurente efective. In ciuda unui cadrul de reglementare relativ dezvoltat in Romania, exista inca dificultati in implementarea normelor europene pentru ca operatorii sa beneficieze din plin de liberalizarea pietei.

In Romania inca mai exista probleme in privinta accesului noilor intrati in infrastructura deja existenta prin produse de gros, cum ar fi accesul neconditionat la bucla locala, accesul de tip bit-stream sau selectarea si preselectarea transportatorului. Asta impiedica noii operatori telecom sa concureze cu operatorii de retea deja existenti. Inexistenta portabilitatii numerelor, imposibilitatea de localizare a apelantului numarului 112 sau lipsa unei strategii broadband sunt alte probleme pe care Romania trebuie sa le rezolve.

Eu sunt intotdeauna disponibila a avea un dialog strans cu guvernul roman si autoritatile romane de reglementare in telecomunicatii, pentru a oferi sprijinul UE, acolo unde este posibil.

Comisia cere rezultate concrete in timp util pentru 112

Rep: Comisia Europeana a avertizat Romania - fie prin procedura de infringement sau nu - pentru disfunctionalitati privind numarul 112 si legea ANRCTI. Masurile luate pana acum de autoritatile romane si raspunsul acestora au fost considerate satisfacatoare de catre CE?

Viviane Reding: Urmarim cu atentie implementarea numarului de urgenta european in toate statele membre, inclusiv in Romania. Un serviciu de urgenta pe deplin functional este foarte important pentru siguranta tuturor cetatenilor europeni. (...) Potrivit regulilor europene privind sectorul telecomunicatiilor, operatorii trebuie sa ofere informatii privind localizarea apelantului serviciilor de urgenta. Cum informatiile privind locatia apelantului nu sunt inca disponibile in retelele mobile din Romania, Comisia Europeana a trimis o scrisoare de notificare formala Romaniei in noiembrie anul trecut. Recent, serviciile Comisiei au fost informate despre masurile luate sau avute in vedere de catre autoritatile romane. Noul plan de actiune al Guvernului de la Bucuresti realizat in ianuarie este un pas inainte. Totusi, Comisia Europeana asteapta acum rezultate concrete in timp util, iar specialistii mei sunt in stransa legatura cu autoritatile romane pentru a monitoriza progresele care sunt facute.

"Sunt preocupata de schimbarile aduse statutului ANRCTI"

Rep: O alta problema semnalata de Comisia Europeana este legata de ANRCTI, care, a subliniat Bruxelles-ul, trebuie sa fie o autoritate independenta. Legea ANRCTI a fost retrimisa de presedintele Traian Basescu Parlamentului, pe motive de neconstitutionalitate. Care este evaluarea Comisiei pe aceasta tema?

Viviane Reding: Sunt preocupata de schimbarile aduse statutului legal al ANRCTI si de efectele acestor schimbari asupra independentei institutiei, acum, cand legea ANRCTI este dezbatuta de Parlamentul Romaniei. Cred cu tarie ca independenta institutiilor nationale de reglementare a sectorului telecom sunt cheia unei reglementari bune, eficiente si corecte si cel mai bun instrument pentru asigurarea unei concurente eficiente si concrete in beneficiul consumatorului. Prin urmare, independenta autoritatilor nationale de reglementare este o prioritate a agendei mele politice si legislative. Comisia  deschis un dialog constructiv cu autoritatile romane pe aceasta tema si sper ca Romania sa tina cont de ingrijorarile Comisiei.

Personal, voi vizita Romania la mijlocul lunii martie pentru a discuta cu ministri romani cu competente in domeniu si cu autoritatile de reglementare statutul si respectarea reglementarilor europene atat in ceea ce priveste 112, cat si independenta ANRCTI.

Un SMS dat in roaming costa de 6 ori mai mult decat unul dat in tara

Rep: Le-ati cerut operatorilor mobili reducerea tarifelor de roaming pentru transmisia de date pana la 1 iulie, altfel Comisia va reglementa si aceasta piata. Care sunt limitele tarifelor pe care CE intentioneaza sa le impuna? Va exista un eurotarif, ca si in cazul apelurilor in roaming?

Viviane Reding: Consider ca este inacceptabil ca operatorii de telefonie mobila sa faca profit de 3 pana la 20 de ori mai mare de pe urma clientilor care folosesc serviciul de roaming fata de cei locali. Prin urmare este necesara o piata europeana competitiva privind serviciile de date, o piata in care calatorii de business care descarca fisiere in afara tarii lor sa nu primeasca "facturi soc" de sute de euro. Pretul mediu al descarcarii unui megabyte via telefonul mobil este - atunci cand te afli in strainatate - 5,24 de euro si ajunge chiar la 11 euro in Polonia si Luxemburg. Asta inseamna ca un consumator ar plati in medie 15 euro pentru download-area unui cantec, in romaing, 10 euro pentru o prezentare in power point si intre 1 si 2 euro pentru un singur articol de ziar. In comparatie cu tarifele interne, acestea sunt mai mult decat incorecte.

Mai deranjant este insa pretul pentru trimiterea de SMS, care costa in medie 29 de eurocenti in Europa, ceea ce inseamna de 6 ori mai mult decat costul trimiterii unui SMS in tara. In Spania, consumatorii trebuie sa plateasca mai mult de 50 de eurocenti pe un SMS. Cum mesajele text sunt un serviciu pe care il foloseste toata lumea si cum costurile marginale ale operatorilor asociate trimiterii unui SMS sunt foarte mici, UE nu va mai tolera aceasta discrepanta mult timp.

De aceea le-am cerut operatorilor de telefonie mobila la Barcelona sa reduca substantial preturile la transmisia de date in roaming pana la vara. Le-am cerut mai ales sa scada substantial preturile la SMS, dar si taxele de interconectare, responsabile pentru o parte substantiala a pretului mare al transmisiei de date in roaming.

Rep: Si totusi, daca nu va exista aceasta reducere, veti impune niste limite la nivel european?

Viviane Reding: Sper ca de aceasta data, in contrast cu experienta avuta in ceea ce priveste apelurile in roaming, industria sa arate ca este capabila sa raspunda preocuparilor consumatorilor si sa demonstreze ca este o industrie competitiva. Totusi, daca operatorii de telefonie mobila nu vor actiona din proprie initiativa, Comisia Europeana va trebui sa intervina din nou. Ca sa fim pregatiti, am dat instructiuni serviciilor mele sa lucreze la un text de reglementare care ar putea fi propus in aceasta vara.

Reglementare unitara a tarifelor de interconectare la telefonia mobila pana in vara

Rep: Ati subliniat ca tarifele de interconectare trebuie sa fie reduse "mai agresiv". Sunt acestea noua dumneavoastra tinta, intentionati sa le reglementati si pe ele la nivel european?

Viviane Reding: Tarifele de terminare pentru serviciile de telefonie mobila sunt reglementate de autoritatile nationale. Totusi, exista o mare discrepanta intre metodele de reglementare ale statelor membre, ceea ce duce la diferente semnificative privind preturile pentru serviciile de terminare a apelurilor. Mai mult, tarifele de terminare in retelele de telefonie mobila sunt foarte mari in unele state membre, spre dezavantajul utilizatorilor finali, al consumatorilor. De aceea intentionam ca, pana in vara lui 2008, sa emitem o recomandare care sa asigure o reglementare eficienta si unitara din partea tuturor autoritatilor nationale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1493 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  O singura intrebare am pt doamna Reding (Marţi, 19 februarie 2008, 22:23)

  ALex [anonim]

  Am inteles grija CE pentru rata de penetrare a telecomunicatiilor in banda larga in Romania - are perfecta dreptate ca este foarte scazuta.

  As dori insa sa o intreb daca are idee de rata de penetrare a closetelor cu apa curenta in casele utilizatorilor de astfel de echipamente in Romania. Asadar nu vorbesc de latrine, closete in curte sau altceva, ci de procentul de case care au closet cu rezervor (in special in mediul rural). Cand aceasta rata va fi peste 80%, atunci mai discutam de internet si banda larga, caci pana atunci va mai curge muuulta apa pe ... teava.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu sunt de accord (Miercuri, 20 februarie 2008, 12:35)

   romanul [anonim] i-a raspuns lui ALex

   Permite-mi sa te contrazic.
   Este mult mai important sa ai access la informatie pentru a putea sa te dezvolti si sa evoluezi mai repede, decat sa ai apa la buda.

   Intr-o alta ordine de idei, cum vrei sa-si puna oamenii WC daca ei nici macar nu stiu ca asa ceva este normal in toata lumea.
   Trebuie sa-i educam inainte de a le da WC-uri!
   • 0 (0 voturi)    
    Just - dar pentru asta nu le trebuie broadband (Joi, 21 februarie 2008, 0:03)

    ALex [anonim] i-a raspuns lui romanul

    Pentru ca cauta informatii pe net, pentru a descarca fisiere sau vizualiza un film Youtube nu au nevoie de broadband. Se pot face toate aceste lucruri si la 56kbps, si chiar si un Skype merge daca nu are si video. Nu cred ca le trebuie la Cucuieti 4Mbps tras pe fibra in fiecare casa.
 • 0 (0 voturi)    
  hai, pe bune (Marţi, 19 februarie 2008, 22:27)

  Dan Ionescu [anonim]

  Este jmen.
  La legatura la net, situatia prin europa (fr, it, be, uk, de) e cam asa: viteza indoielnica (adsl 2 foarte rar), limita de trafic, pretul in gama 35-39EUR.

  Si brusc s-a gandit cineva ca situatia "nasoala" din Ro (unde poti sa-ti tragi net decent, fara limita de trafic, in orice catun, pe cativa EUR), care ne plaseaza la coada clasamentului, trebuie "reglementata".

  Iar in ceea ce priveste telefonia, e vrajeala iar... Stiti reglementarea din vara, cu tarifele la roaming. Eh, limita (sanchi) stabilita de CE a fost puuutin peste tariful deja oferit de operatorii de telefonie mobila. Operatorii taxau roamingul cu 0.35-0.38$ pe minut si tanti Viviane a zis gata, sa se reduca tarifele la 0.40EUR. Merci!

  Solutia reducerii tarifelor ar fi numarul de licente (in US sunt peste 50 de operatori numai de GSM). Ma rog, in europa nu se poate sa avem mai multi operatori, nu, trebuie sa fie doar cativa dar sa vina tanti Viviane sa reglementeze. Piata libera, raportul cerere-oferta, astea nu mai exista.
  • 0 (0 voturi)    
   Tarife datorate reglementarilor (Miercuri, 20 februarie 2008, 10:25)

   micra [anonim] i-a raspuns lui Dan Ionescu

   Pentru roamingul din Tunisia, Egipt (Africa) Thailanda (Asia) am platit cam la fel ca pentru roamingul din UE.
   Nu stiu de unde ai tarifele de 0.35-0.38$, dar pentru mine vara trecuta era mai preferabil sa cumpar un telefon cu cartela in strainatate decat sa platesc roamingul Orange pentru UE care era pe undeva 1.20 Euro / minut daca sunam acasa si aprope 1 Euro pentru apelurile primite.
   Nu ti se pare ca a fost o reducere de la 120 eurocenti la 0.49 eurocenti datorita reglementarilor UE???
   Pe de alta parte am platit in USA 29$ pentru internet nelimitat prin cablu. Verifica ofertele celor de la Roadrunner (Time Warner's cable internet service)
   Deci cine are probleme cu toaleta sa-si rezolve problemele... eu multumesc UE pentru niste lucruri care nu s-ar fi intamplat in RO fara ei.
  • 0 (0 voturi)    
   Glumesti (Miercuri, 20 februarie 2008, 12:31)

   romanul [anonim] i-a raspuns lui Dan Ionescu

   Afla ca gresesti dl. Ionescu.
   In Franta abonamentele internet nu sunt limitate, iar in pachetul pe care il primesti pentru 29€/luna ai inclus si telefonul fix cu o groaza de minute gratuite pentru apeluri nationale si televiziunea prin cablu!

   In Austria platesc 20€/luna pentru internet UMTS/HSPDA (adica access mobil la internet cu rata de transfer ridicata) si care este limitat la 10GB/luna (care vorba vine iti ajung lejer in cazul in care folosesti internetul ca sa te cultivi si sa comunici si nu ca sa piratezi filme si jocuri, pe care oricum le poti cumpara din piata la preturi de nimic!)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by