Poliția Română va avea sistem IT de recunoaștere facială: Contractul a fost atribuit unei firme pentru 4,7 milioane de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 12 mai 2020, 7:50 Economie | Telecom


Sistem de recunoastere faciala
Foto: Politia Romana
​Inspectoratul General al Poliției Române a stabilit în această lună firma câștigătoare a licitației pentru dezvoltarea unui sistem IT de recunoaștere facială, contract estimat inițial la o valoare de 4.779.008 lei (fără TVA). Poliția a atribuit acest contract, în data de 8 mai, către firma Dataware Consulting, pentru suma finală de 4.779.000 lei (fără TVA), arată datele din Sistemul electronic de achiziții publice. Poliția a dat anterior asigurări că sistemul IT nu va monitoriza în timp real spațiile publice și private și nu va capta înregistrări video, ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unor fapte penale.

Contractul atribuit către firma Dataware Consulting presupune achiziționarea unei soluții informatice pentru recunoaștere facială + training, în cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere facială (NBIS) și interconectarea acestuia cu autoritățile de aplicare a legii din UE prin intermediul sTESTA”, astfel:

1.Soluția informatică pentru recunoaștere facială va fi formată din următoarele componente: a) Software pentru identificare și recunoaștere facială cu minim 2.000.000 de entități, b) Licențiere a sistemelor de operare de tip server, c) Soluție de baze de date și soluție de replicare baze de date, d) Soluție de virtualizare, e) Un cluster servere pentru operații mission critical, f) Servere blade, g) Soluție de stocare.
2. Training pentru recunoaștere facială (250 persoane);
3. Training pentru soluția de virtualizare (10 persoane);
4. Training pentru sistemele de operare ofertate (10 persoane).

Pentru acest contract, în valoare estimată inițial la de 4.779.008 lei (fără TVA), Poliția a primit 5 oferte de la următoarele firme:
 • 1. Dataware Consulting SRL
 • 2. Tech Source Consulting (lider), Cymbiot Solutions (subcontractant - 6%) și Avatar Software (subcontractant - 14%).
 • 3. Starc4sys SRL
 • 4. RECO 3.26
 • 5. Idemia Identity&Security France

Tehnologia de recunoaștere facială, în curs de maturizare, ridică temeri în UE cu privire la modul abuziv în care ar putea fi folosită și Comisia Europeană intenționează să impună limite stricte în modul în care această tehnologie este utilizată, astfel încât cetățenii europeni să aibă drepturi bine definite cu privire la modul în care datele lor personale sunt utilizate.

Poliția Română: Sistemul nu va monitoriza în timp real spațiile publice și private și nu va capta înregistrări video


De altfel, în cadrul procedurii de licitație, lansate în august 2019, Poliția a primit foarte multe întrebări legate tocmai de modul cum va folosi acest sistem și de garanțiile pe care le va oferi pentru respectarea legii și a drepturilor la viață privată.


La solicitarea HotNews.ro, Poliția Română a răspuns în luna septembrie 2019 mai multor întrebări legate de acest sistem IT.

Printre altele, Răzvan Rădoi, comisar în cadrul Poliției Române, a precizat că sistemul IT de recunoaștere facială, pe care Poliția Română vrea să-l operaționalizeze în următoarea perioadă, "nu va realiza o monitorizare în timp real (live) a spațiilor private și/sau publice și nu va capta/stoca înregistrări video întrucât nu are capabilități tehnice în acest sens, ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unei fapte penale."

 • "În configurația solicitată în documentația de achiziție, software-ul pentru recunoaștere facială utilizează pentru comparare/căutare exclusiv imagini (fotografii) digitale faciale ale persoanelor ce fac obiectul identificării de către organele judiciare în cadrul atribuțiilor proprii de investigare a faptelor penale.
 • Imaginile faciale ce vor fi utilizate pot fi însă cadre extrase din înregistrări video care ilustrează aspecte ce prezintă interes pentru investigarea faptelor penale și care sunt obținute de către organele judiciare conform atribuțiilor proprii.
 • În consecință, sistemul nu va realiza o monitorizare în timp real (live) a spațiilor private și/sau publice și nu va capta/stoca înregistrări video întrucât nu are capabilități tehnice în acest sens ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unei fapte penale.", a declarat pentru HotNews.ro Răzvan Rădoi, comisar în cadrul Poliției Române.

Pentru detalii citește: Poliția Română, despre viitorul sistem IT de recunoaștere facială: Nu va monitoriza în timp real spațiile publice și private și nu va capta înregistrări video


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8088 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Cum vine cu masca? (Marţi, 12 mai 2020, 7:58)

  BEDE [utilizator]

  Deci, dacă masca pe care trebuie să o purtăm acoperă nasul și gura, cum se va mai putea face recunoașterea facială? Numai după ochi? Că părul se poate aranja ușor altfel...
  • +8 (10 voturi)    
   Si ochii! (Marţi, 12 mai 2020, 8:14)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Si ochii reprezinta o poarta de intrare pentru virus, multi or sa poarte vizor.
   Care o fi el transparent, dar tot ingreuneaza recunoasterea!
  • +3 (9 voturi)    
   :) (Marţi, 12 mai 2020, 8:26)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   China a implementat de vreo doua luni recunoastere faciala cu masca. In timp real.
   Si daca folosesti FLIR, masca e invizibila.
   https://uk.reuters.com/article/us-health-coronavirus-facial-recognition/even-mask-wearers-can-be-idd-china-facial-recognition-firm-says-idUKKBN20W0WL
  • +2 (4 voturi)    
   ... (Marţi, 12 mai 2020, 10:22)

   AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   daca ai laptop/telefon/tableta cu recunoastere faciala/ deblocare - testeaza. Al meu ma recunoaste si daca imi las barba, chiar si noaptea si cu masca. Masca introduce doar o incertitudine...sistemul nu mai este sigur 98%, va fi "doar" 94% ca esti tu.
  • +2 (2 voturi)    
   In prima faza (Marţi, 12 mai 2020, 19:43)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Sistemul trebuie sa fie capabil sa recunoasca care-i fata si care e ceafa. Deci, masca ajuta. Unde e masca, acolo e fata. Nu e suficient?
 • +10 (10 voturi)    
  ...de sezon... (Marţi, 12 mai 2020, 8:00)

  baligosul [utilizator]

  Acum cît sîntem cu frica de CoVid-19, legea ne va obliga să purtăm măști...Oare cu mască pe nas dar și cu o șăpcuță pe cap, vor mai putea fi recunoscuți hoții ?
 • +9 (11 voturi)    
  Investigatia Penala Are Loc DUPA (Marţi, 12 mai 2020, 8:12)

  un domn [utilizator]

  ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unei fapte penale."

  Asadar se vor stoca Imagini !
 • +10 (12 voturi)    
  Nu stim sa scriem un proces verbal dar avem AI (Marţi, 12 mai 2020, 8:18)

  RobertM70 [utilizator]

  Ar fi intereant sa-l foloseasca pentru furturile de lemn din paduri :)
  • -2 (6 voturi)    
   Mulți popi (Marţi, 12 mai 2020, 8:55)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui RobertM70

   Vor fi răspopiți
 • +9 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 mai 2020, 8:22)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  :) (Marţi, 12 mai 2020, 8:28)

  Casargoz [utilizator]

  A pierdut Opris licitatia :))))))))))))))))
 • -1 (7 voturi)    
  Trebuia de mult (Marţi, 12 mai 2020, 8:34)

  bcsb [utilizator]

  Sistemul e ok, trebuia de multi ani implementat, important e sa-si dovedeseca si la noi eficienta. Cat despre stocarea datelor, sa nu ne mai stresam ca astia macar ne filmeaza oficial, cu acte in regula :))
  Hotii oricum nu pot fi recunoscuti dupa fata, ei poarta cagula. Dar e bine sa se stie ca exista, poate ii mai sperie putin.
 • +3 (5 voturi)    
  Rcunoaștere facială (Marţi, 12 mai 2020, 8:57)

  ratonel [utilizator]

  E bine s0 stim cine sunt bandiții dar oare și ăștia vor umbla liber ca cei pe care îl știm bine dar sunt lăsți să comit0 ”fărădelelgi” mai de parte sub ochii noștrii ?! Și dacă sunt arestați (dacă sunt) sunt lăsați liber ori de judecători ori de CCR sau chiar de parlament ....
 • +6 (8 voturi)    
  Absurd! Nu mai bine se elimina intai birocratia? (Marţi, 12 mai 2020, 9:20)

  FanelJr [utilizator]

  Recunoasterea faciala este o tehnologie curtting edge/ state of the art, putine sunt compa nii care sunt cu adevarat inovatoare. Pana si giganti gen Apple da rateuri uneori.

  Nu mai spun ca e o gluma sa alegi o companie in mare parte pe baza pretului cel mai mic. Cei in domeniu care cunosc rad in hohote, mai ales pentru recunoasterea faciala.

  Nu mai bine Politia Romana se asigura ca a eliminat toate mizerile birocratice care tin de anii '50 mai intai?
  Exemplu simplu: eliberarea cazierului pentru a incepe scoala de soferi. De ce inca in 2020 e nevoie sa faci o cerere scrisa?

  Bani tocati degeaba...
  • 0 (0 voturi)    
   La sectile de post de la sate si comune (Joi, 14 mai 2020, 11:44)

   ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Nu aveti nici macar hartie igienica si apa potabila...
   Umblati cu masini ruginite si rupte, nu aveti echipament, sunteti vai steaua voastra....si visati la recunoastere faciala, sateliti si alte nebuniii
  • 0 (0 voturi)    
   Real nu absurd (Marţi, 25 mai 2021, 1:13)

   Ionel_Santa [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   A castigat cine trebuia :))
   Firma de fosti politisti
 • +6 (8 voturi)    
  si niste biserici (Marţi, 12 mai 2020, 9:32)

  spy [utilizator]

  acuma nu mai plinge nimeni cu "faceti spitale"? sau mai bine dati banii la IMM-urile afectate
  • +2 (4 voturi)    
   amu nu (Marţi, 12 mai 2020, 12:50)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui spy

   la milițieni și securiști, bani gîrlă...numa la articole cu popi se activează pensionarii speciali militari...milițienii vor recunoaștere facială, ei n-au prins un interlop sau traficant de persoane...o venit aici Europol, poliția din Anglia, Spania, Italia...abia atunci au prins și milițienii traficanți de femei și copii, vezi Țăndărei...văd că pe Hotnews poți să înjuri popi da n-ai voie să înjuri ficuși și securiști...hai să trăiți bine, la cît mai multe achiziții de pandemie
 • +1 (3 voturi)    
  nedumerire (Marţi, 12 mai 2020, 11:23)

  srpc [utilizator]

  din masa de cetateni disciplinati, cu masca pe figura, pe cine va putea recunoaste sistemul cu pricina? sau e obligatoriu s-o dai jos cand vrei sa comiti o infractiune? :))
 • -2 (4 voturi)    
  certificatul de imunitate (Marţi, 12 mai 2020, 11:27)

  TrickyWicky [utilizator]

  si marcarea izotopica nu poate exista fara baza asta de date
  • 0 (0 voturi)    
   contactless? (Sâmbătă, 16 mai 2020, 22:50)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   izotopi de ce? de corcoduse?
 • -1 (3 voturi)    
  useless (Marţi, 12 mai 2020, 12:02)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Avem măşti :) şi ochelari de soare,mai "indentifică" ceva
 • +1 (1 vot)    
  Trebuiesc dotat cu 8-- metru (Vineri, 15 mai 2020, 11:40)

  ggiiggii [utilizator]

  Sa masoare 8--le luate pe strada sunt prin intersectii...cap de creta


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by