​​Ministerul Apărării (MApN) a lansat marți o licitație deschisă pentru achiziția unui sistem informatic necesar monitorizarii și procesării informațiilor media pentru a reacționa la știrile false referitoare la Armată, arată datele din Sistemul electronic de achiziții publice. Sistemul va monitoriza și procesa 24 de posturi TV, radio și media online. Obiectivul general al achiziției este informarea în timp util a decidenților și peronalului MApN privind informații din mass-media referitoare la armata.

Fake News cu elicopterele Armatei și coronavirusFoto: MApN

Contractul publicat marți în SEAP și semnalat și de site-ul GeoDef.ro are o valoare estimată la peste 1,1 milioane de lei (fără TVA) și presupune achiziția de servere, a unei soluții informatice de monitorizare TV 24 posturi și laptopuri. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 10 iunie 2020.

Beneficiarul achiziției este Direcția Informare și Relații Publice din MApN. Potrivit datelor de pe site-ul propriu, Direcţia informare şi relaţii publice din MApN este structura specializată în conducerea, organizarea şi gestionarea domeniului informării şi relaţiilor publice în Ministerul Apărării Naţionale în timp de pace, în situaţii de criză şi la război.

În caietul de sarcini al licitației se menționează că obiectivul general al achiziției este "informare în timp util a decidenților și peronalului MApN privind informații din mass-media referitoare la armată sau de interes pentru respectivul personal."

Obiectivul specific al achiziției este: "monitorizare și procesare media (TV, radio și media online)".

  • Câteva detalii despre soluția informatică de monitorizare TV 24 posturi:

"Produsul "Echipament monitorizare TV 24 posturi" este destinat înregistrării simultane a minim 20 canale audio-video, comprimarea, stocarea/arhivarea înregistrărilor pe o perioadă de timp prestabilită precum și rularea aplicațiilor de rețea care necesită procesare în tim real (aplicație de sistem media logger, tip server audio-video; aplica'ie client media logger, tip player audio-video).

Serverul trebuie să asigure stocarea datelor/înregistrărilor timp de 20 de zile. Formatul acceptat de înregistrare Mp4 (h264) 1920x1080/2075kbps. Arhitectura hardware să asigure înregistrarea simultană a 20 de posturi video digitale, 4 posturi audio FM, 8 canale HDMI și streaming video.

Sistemul trebuie să permită accesul simultan la înregistrări a minim 15 utilizatori concurenți și posibilitatea instalării unui număr nelimitat de clienți tip Media Player pentru accesarea înregistrărilor audio-video.

Aplicația software trebuie să permită implementarea unui sistem care să aibă facilități specifice proceselor de tip "audio-video logging" pentru a asigura:

- înregistrarea directă, OnAir și OffAir a unor stream-uri audio-video multiple, de la orice sursă specifică difuzării și recepției programelor radio-TV (receptoare radio/TV digitale, internet și HDMI)

-comprimarea, stocarea și arhivarea înregistrărilor pe o perioada de timp prestabilită

- importul metadatelor asociate emisiunilor și programelor difuzate

- accesul securizat la înregistrările audio-video"

În documentația publică din SEAP nu sunt menționate posturile TV, radio ori publicațiile online care vor fi monitorizate de acest sistem informatic al Armatei.