Apple și Google au anunțat miercuri lansarea unei tehnologii prin care poți fi notificat pe telefonul mobil dacă ai fost în apropiere ori în contact cu persoane confirmate pozitiv cu boala COVID-19, păstrând confidențialitatea datelor. Scopul este ca noua tehnologie să fie folosită de agențiile de sănătate publică pentru crearea propriilor aplicații care să ducă la încetinirea răspândirii bolii cu un virus care poate fi răspândit asimptomatic. Vezi în articol cum va funcționa noua tehnologie.

Aplicatia Google-AppleFoto: Hotnews

Cum funcționează? Soluția folosește tehnologia Bluetooth pentru a transmite de la un telefon la altul un cod de numere prin care are loc practic urmărirea contactelor.

Click pentru a deschide

În privința protecției datelor personale, Apple și Google spun că:

- fiecare utilizator va putea decide dacă să opteze sau nu la notificările de expunere;

- sistemul nu colectează și nu utilizează locația de pe dispozitiv și nu împărtășește identitatea utilizatorilor telefoanelor mobile către alți utilizatori, indiferent că folosesc telefoane bazate pe sistemul de operare Android al Google ori iOS al Apple.

- În plus, dacă o persoană este diagnosticată cu COVID-19, este decizia acesteia dacă va vrea sau nu să raporteze sau nu asta în aplicația de sănătate publică.

Click pentru a deschide

Dacă acea persoană a raportat în aplicația de sănătate publică faptul că este infectată de COVID-19, cei care au instalată soluția vor fi notificați că au intrat în contact cu o astfel de persoană pentru a lua măsurile de protecție.

Cei doi giganți IT au dat asigurări că sistemul va fi folosit doar pentru urmărirea contactelor de către agențiile publice de sănătate pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19 și că imediat ce nu va mai fi nevoie de acest sistem va fi dezactivat.