Licitație restrânsă de aproximativ 100 milioane de euro: STS vrea să-și extindă și să-și modernizeze rețelele de cupru și fibră optică în toată țara

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 26 mai 2020, 8:23 Economie | Telecom


Centru STS de preluare apeluri telefonice
Foto: AGERPRES
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a demarat o licitație restrânsă pentru încheierea unui acord cadru pe 7 ani pentru extinderea și modernizarea rețelelor de cupru și fibră optică pe întreg teritoriul național, valoarea estimată a contractului fiind de 99,4 milioane de euro (fără TVA), arată datele Sistemului electronic de achiziții publice. STS așteaptă la licitație între 10 și 20 de operatori de comunicații. Finanțarea contractelor se va face în special de la bugetul de stat, dar și din fonduri externe nerambursabile.

 • "Acordul cadru are ca obiect extinderea ariei geografice și modernizarea reţelelor de telecomunicații speciale, pe suport de cupru și fibră optică, aflate în administrarea STS, pe întreg teritoriul național, prin racordarea la acestea a diverse puncte de prezență proprii sau ale beneficiarilor STS, în scopul asigurării în aceste puncte de comunicaţii protejate, securizate, fiabile şi de calitate.
 • Investițiile (obiectivele de investiții) realizate în baza acordului-cadru ce va fi încheiat în urma procedurii de achiziție publică vor consta în proiectarea și execuția de lucrări de construcții pentru realizarea de infrastructuri (rețele) de telecomunicaţii speciale, subterane și supraterane, pe întreg teritoriul țării, inclusiv acordarea de asistență tehnică pe perioada implementării acestora.", se arată în anunțul de licitație.

Accesul la documentele de achiziții publice este restricționat. Operatorii interesați pot obține informații adresând solicitări direct la STS.

Serviciul de Telecomunicații Speciale estimează că de acest contract vor fi interesați între minim 10 și maxim 20 de operatori de comunicații.

Finanțarea proiectului se va face în special de la bugetul de stat, dar și din fonduri externe nerambursabile.

 • Atribuirea contractelor subsecvente se va face în urma reluării competiției între operatorii economici semnatari ai acestui acord-cadru.

Valoarea totala estimata a acestui acord cadru este de 99.483.155 de euro (fără TVA). Finanțarea contractelor subsecvente se va realiza în special de la bugetul de stat, dar și din fonduri externe nerambursabile.

 • STS estimează că se vor atribui 140 contracte subsecvente, câte 20 pe fiecare din anii 2020-2026.

În privința derulării procedurii, toți candidații selectați în prima etapă vor primi o invitație de participare la Etapa a II-a. Conform prev art. 65 alin. (2) din OUG 114/2011, este interzisă invitarea la Etapa II a procedurii de licitație restrânsă a unui operator economic care nu și-a depus candidatura în cadrul Etapei I a procedurii sau care nu a îndeplinit criteriile de calificare și selecție.

În conformitate cu prevederile art. 64 alin. (2) din OUG 114/2011, în cazul în care numărul candidaților care îndeplinesc criteriile de calificare și selecție pentru Etapa a II-a este mai mic decat numărul minim indicat în anunțul de participare, STS va avea dreptul fie de a anula procedura de atribuire, fie de a o continua numai cu acel/acei candidat/candidați care îndeplinește/îndeplinesc criteriile solicitate. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la licitație este 7 iulie 2020. În aceeași zi va avea loc și ședința de deschidere a ofertelor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4427 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Sebastian (Marţi, 26 mai 2020, 8:35)

  robyzs [utilizator]

  Unde este Sebastian Ghita? El era abonat la contractele cu STS
 • +2 (2 voturi)    
  acord cadru (Marţi, 26 mai 2020, 9:13)

  vodatepes [utilizator]

  Acord cadru pe 7 ani? Parca in legislatie se spune ca dureaza 4 ani maxim. Interesant.
 • +1 (9 voturi)    
  Telekom si-a distrus reteaua fixa. Autosabotaj (Marţi, 26 mai 2020, 9:34)

  D-or [utilizator]

  Telekom a dus o campanie foarte agresiva de a-si convinge clientii sa renunte la reteaua fixa prin sirma sau fibra optica in favoarea conexiunilor Wireless.

  In acest fel a distrus o retea strategica de comunicatii pe care avea datoria sa o intretina si si-a vulnerabilizat pozitia pe piata, intrucit "jucarii" wireless poate furniza oricind un alt operator cu doi lei mai ieftine.
  • 0 (2 voturi)    
   n-a distrus nimic (Marţi, 26 mai 2020, 11:28)

   casiuk [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Investiţii de peste 180 milioane de euro planificate în 2016, în principal pentru extinderea reţelei de fibră optică şi a reţetelor 3G/4G.
   https://www.telekom.ro/despre-noi/media-kit-telekom/
  • 0 (0 voturi)    
   Mari tâmpenii vorbești (Miercuri, 27 mai 2020, 4:06)

   hdd [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Dar mari de tot.
   Rețeaua este wireless doar pe legătura dintre turnul de bază (Base station) și client. Asta se numește "Last mile".

   În nucleul rețelei, stațiile de bază sunt conectate cu legături de mare viteză, acolo unde are sens, preferabil pe fibra optica iar unde se impun distanțe mari sau dificultăți de traseu - legături radio de atât de mare viteză și latență redusă încât sunt comparabile cu FO.
   În proiectarea rețelei, mediul de transmisiuni se ia în considerare doar la OSI layer 1 - fizic. Deja la nivel MAC (OSI layer 2), e irelevant. Iar o rețea în ziua de azi înseamnă IP - OSI layer 3.

   Deci
   Că legătura între nucleu și casa ta e pe fibră, cupru sau radio este irelevant din pdv al dezvoltării rețelei.

   Cu respect, bați câmpii.
   • 0 (0 voturi)    
    Tu bati cimpii cu buna-stiinta (Miercuri, 27 mai 2020, 9:21)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui hdd

    Chiar si ieri m-au sunat din nou cei de la Telekom sa ma convinga sa renunt la reteaua fixa si sa trec pe wireless.

    Toate amanuntele tehnice creaza deruta pentru clientii care nu pricep mai nimic, dar nu schimba cu nimic situatia.

    Nu o sa renunt la un telefon fix si la un internet sigur, conectat prin fir, cupru sau fibra, ce-o fi el, la mine in casa intra o sirma, pentru o jucarie care se baga in priza si care, din experienta mea, se poate strica oricind.

    Daca e asa, pot ramine cu un telefon mobil cu hot-spot pentru internet si adio Telekom.

    Daca Telekom nu intelege ca existenta sa e justificata tocmai de telefonia fixa, cu fir, are o mare problema.
 • -1 (3 voturi)    
  da (Marţi, 26 mai 2020, 11:24)

  cucuveauamov [utilizator]

  vin alegerile si nu se cade sa avem surprize


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by