5G: Londra vrea să formeze o alianță cu 10 democrații pentru a contracara Huawei
Această propunere vine înaintea unui summit G7 pe care președintele american Donald Trump speră să-l găzduiască luna următoare.
În ciuda unei serii de avertismente americane, guvernul britanic a permis Huawei să construiască până la 35% din infrastructura necesară pentru dezvoltarea noii rețele a țării.
În timp ce relațiile cu China s-au degradat, Regatul Unit propune formarea unui club de 10 democrații în care să intre membrii G7, Australia, Coreea de Sud și India, potrivit The Times.
Ziarul afirmă că una dintre opțiuni implică centralizarea investițiilor în companiile de telecomunicații existente în cele 10 state membre.
Societățile finlandeză Nokia și suedeză Ericsson sunt singurele alternative disponibile în prezent în Europa pentru a furniza echipamente 5G precum antene-releu.
"Avem nevoie de companii noi pe piață", a declarat o sursă guvernamentală britanică pentru Times. "Este motivul pentru care a trebuit să acceptăm Huawei la acel moment."
Decizia a provocat furia Washingtonului care consideră că gigantul chinez ridică mari riscuri în materie de spionaj.
Potrivit cotidianului The Telegraph, premierul Boris Johnson dorește să renunțe complet la aportul Huawei la rețea până în 2023.
Dar renunțarea la Huawei ar putea complica extrem de mult relațiile dintre Londra și Beijing, în momentul în care Boris Johnson caută noi parteneri comerciali după ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.
În ianuarie, Johnson a sfidat criticile americane cerând SUA să găsească o alternativă dacă nu doresc ca Marea Britanie să lucreze cu Huawei.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Si nu ma refer la faptul concret ca:
"În ciuda unei serii de avertismente americane, guvernul britanic a permis Huawei să construiască până la 35% din infrastructura necesară pentru dezvoltarea noii rețele a țării."
ci la dificultatea de PRINICIPIU, se apuca acum se dezvolte 5G idependent de chinezi??
Apoi incepe sa sufoce lent si sa infulece treptat economia si finantele tarii respective.
Sunt mai multe state deja in Asia (vezi cazul Malaeziei, supra indatorata acum fata de China) si Africa care au inceput sa isi puna intrebari fata de strategia chineza de "colaborare" cu ele.
O parte din tarile europene sunt chiar mai active si luat masuri de a bloca sau verifica amanuntit diverse investitii chineze in domeniile strategice.
Infrastructura de comunicatii a unei tari e una "strategica", e considerata vitala pt functionarea normala si "suverana" a unui stat, in general fiecare tara e atenta la cine se ocupa de comunicatiile nationale.
Companiile chineze si persoanele fizice de nationalitate chineza, oriunde s-ar afla in lume, sunt obligate, potrivit unel legi din 2017, sa coopereze imediat cu serviciile secrete chineze, la cererea acestora din urma.
Canada, USA, UK, Australia, toate au deja cazuri documentate de spionaj chinez in infrastructura lor critica.
Germania si Franta vor sa blocheze achizitiile chineze in domenii "sensibile".
Blocajul nu e suficient, e doar o reactie, Europa are nevoie de o politica pro-activa, europenii au capacitatile umane, stiintifice si financiare sa dezvolte singuri o tehnologie 5G fiabila ( eventual plecand de la bazele puse de Nokia si Ericsson).
UE trebuie sa fie mai rezilienta, sa aiba o atitudine "suverana" mult mai pronuntata, sa faca o politica de "mare putere", nu sa se vaite sau sa ramana divizata intre USA, Rusia si China.
Cei care sustin politica chineza, agresiv expansionista acum, lovesc in viitorul independent al Europei si slabesc Occidentul in fata unor dictaturi cum sunt China si Rusia.