Numire controversată la vârful ICI, institutul care gestionează domeniile de internet .ro: Victor Vevera, reclamat pentru că și-ar fi plagiat teza de doctorat

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 16 iunie 2020, 7:24 Economie | Telecom


Victor Vevera
Foto: AGERPRES
​​Secretariatul General al Guvernului PNL a numit în data de 22 mai un nou director general la Institutul Național de Cercetare în Informatică (ICI), institut care gestionează domeniile de internet .ro. Este vorba de Victor Vevera, fost director tehnic în acest Institut, reclamat anul trecut la CNATDCU pentru suspiciuni de plagiere a tezei de doctorat chiar de către instituția care i-a acordat titlul de doctor: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI. Vevera a lucrat și în serviciul de informații al Ministerului de Interne, fostul „Doi și-un sfert”.

Informația pe scurt:
 • Secretariatul General al Guvernului a numit luna trecută, fără concurs, un nou director general la Institutul Național de Cercetare în Informatică (ICI), institut care gestionează domeniile de internet .ro.
 • Noul director general este Victor Vevera, care a fost anterior director tehnic în cadrul ICI. Acesta a lucrat în trecut și în serviciul de informații al Ministerului de Interne, fostul „Doi și-un sfert”.
 • Numirea este controversată deoarece, anul trecut, Victor Vevera a fost reclamat la CNATDCU-MEN pentru suspiciuni de plagiat a tezei de doctorat chiar de către instituția care i-a acordat titlul de doctor: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI.
 • Ce spune legea despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească directorul general al unui institut national de cercetare.
 • ICI argumentează că decizia privind plagierea tezei de doctorat de către lui Victor Vevera se află pe rolul instanței.

Victor Vevera a fost numit luna trecută, fără concurs, director general al ICI. Anterior acesta ocupa poziția de director tehnic. Numirea sa la conducerea ICI este controversată în condițiile în care Victor Vevera a fost reclamat anul trecut la CNATDCU-Ministerul Educației pentru suspiciuni de plagiere a tezei de doctorat chiar de către instituția care i-a acordat titlul de doctor: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI.

"Cu referire la suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat cu titlul 'Intelligence-ul ;și documentarea deciziei politice. Motivația pentru comunicare și comunicare motivațională elaborată de domnul Adrian-Victor P. Vevera, sub coordonarea dlui prof. univ. dr. Cristian Troncotă

Hotărăște

1. Aprobarea raportului elaborat de Comisia de analiză la data de 21.01.2019 raport care confirmă suspiciunile de plagiat.

Comisia de analiză a evaluat teza de doctorat în raport cu sesizarea sus menționată concluzionând că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acesteia și fără menționarea autorului, fie în teză, fie în bibliografie, conform anexei raportului de analiză (..).
", se arată în decizia Comisiei de Etică din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI.


În raportul de analiză a tezei sale de doctorat
, membrii Comisiei de Analiză spun că au constatat următoarele:

"1. Coeficientul de similitudine 1 (procent al documentelor analizate care au fost identificate în alte surse, excluzând fragmente găsite în Baza de Date cu Acte Legale) este de 56,7%;
2. Coeficientul de similitudine 2 (Numărul de pocente al documentelor analizate găsite în alte surse, exceptând fragmentele găsite în Baza de Date a Actelor legale - numai fagmentele mai mari de 25 de cuvinte sunt luate în considerație) este de 45,5%.
(...)
Referitor la celelalte situații de similitudine, s-a constatat preluarea integrală sau parțială din textul sursă, fără citarea sursei și menționarea autorului a unui număr de 35.751 cuvinte (din totalul de 77.917 cuvinte al tezei) din sursele (..)".Potrivit HG 576/2016, privind aprobarea Metodologiei de concurs pentru ocuparea funcţiei de director general la institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, pentru a deține funcția de director general în cadrul unui institut de cercetare, este nevoie să fii cel puțin cercetător grad II, care se obține prin doctorat.

În aceeași lege, se menționează că directorul general al unui astfel de institut nu trebuie să fi fost sancționat pentru abateri de la normele de etică și bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare.

Acum doi ani, jurnalista Emilia Șercan scria în PressOneși Florina Vevera, soția lui Victor Vevera, a fost reclamată pentru plagiat de Comisia de Etică a Academiei SRI.

 • "În perioada în care PDL s-a aflat la guvernare, Florina Vevera a fost consilier personal al Elenei Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale. Soțul ei, Adrian Victor Vevera, a fost ofițer în serviciul de informații al Ministerului de Interne, mai cunoscut sub denumirea de „Doi și-un sfert”. El a deținut mai multe funcții publice în aceeași perioadă: a fost pe rând consilier personal al premierului Emil Boc, consilier personal al ministrului Telecomunicațiilor Valerian Vreme, iar apoi a fost numit director general al Transelectrica, una dintre companiile-cheie ale sistemului energetic național.", scria Emilia Șercan în PressOne.ro.

Atât Florina Vevera, cât și Victor Vevera l-au avut ca și conducător de doctorat pe profesorul Cristian Troncotă.

În martie 2019, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a retras 16 titluri de doctor obținute la Academia SRI, printre care și pe cel al Florinei Vevera, soția lui Victor Vevera.

De notat că și Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor, a ajuns să lucreze tot în ICI după ce nu a mai fost ministru.
 • ICI: Decizia privind plagierea tezei de doctorat de către Victor Vevera se află pe rolul instanței
Contactat de HotNews.ro pentru un punct de vedere legat de acuzațiile de plagiat și numirea sa la vârful ICI, Victor Vevera a cerut să adresăm întrebări oficiale pe adresa de e-mail a Institutului de Cercetare pe care a fost numit să-l conducă.

ICI a răspuns luni, 15 iunie, întrebărilor HotNews.ro confirmând numirea lui Vevera la conducerea instituției.

 • "Victor Vevera a fost numit la conducerea ICI București în data de 22 mai 2020 de către entitatea coordonatoare pentru a asigura buna funcționare a activității instituției până la organizarea concursului. Comisia de Etică este o comisie internă a ANIMV care a precizat că există suspiciune de plagiat. La acest moment decizia se află pe rolul instanței", se arată în răspunsul ICI.

ICI, un institut care acordă salarii și prime mari fără rezultate notabile. Cazul Valeriu Zgonea

Valeriu Zgonea
Foto: Captura LinkedIn
HotNews.ro a scris în exclusivitate anul trecutValeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, exclus din PSD în 2016 după ce i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, a ajuns să reprezinte Institutul național de cercetare în Informatică (ICI) la conferințe internaționale.

Zgonea, de profesie inginer de căi ferate, a participat în perioada 15-19 octombrie 2018, la Amsterdam, ca reprezentant al ICI, la conferința internațională organizată de RIPE NCC, organizație care administrează resursele de numerotație internet (adrese IP) pentru Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Despre controversatul Institut Național de cercetare în Informatică (ICI), care trăiește din gestionarea domeniilor .ro, o resursă limitată a statului, HotNews.ro a scris în vara anului 2017 că acordă salarii și prime uriașe în lipsa unor performanțe notabile.

Doina Banciu, fosta sefa ICI
Foto: AGERPRES
Doina Banciu, director general in perioada 2009-2016 al ICI, a avut în luna decembrie 2015 venituri brute din salarii, plus bonus de performanță și prime în valoare de 47.678 (peste 10.700 de euro), potrivit unui document obținut de HotNews.ro cu salariile tuturor angajaților ICI. Veniturile încasate de Doina Banciu reprezentau 8,5% din profitul ICI pe 2015.

Pentru detalii citește: EXCLUSIV Salarii si prime uriase pentru angajatii Institutului care traieste din gestionarea domeniilor .ro, in lipsa unor performante notabile: Doina Banciu, fosta sefa ICI, a avut un venit brut de 10.700 de euro in luna decembrie 2015, respectiv 8,5% din profitul ICI din acel an

Iesită la pensie, Doina Banciu a fost numita consilier onorific la Ministerul Comunicațiilor, condus atunci de Lucian Șova, 'pentru calitățile sale recunoscute, atât la nivel profesional, cât și academic'. Lucian Sova a fost coleg cu soțul Doinei Banciu în Ministerul Transporturilor, în mandatul lui Miron Mitrea.

În decembrie 2017, HotNews.ro a scris că Doina Banciu a ajuns din nou în conducerea Institutului, fiind aleasă în funcția de președinte al Consiliului Științific și membru în Consiliul de Administrație al ICI, funcții pe care le ocupă și în prezent.

Pentru detalii citește: Cum a revenit Doina Banciu in conducerea Institutului care traieste din gestionarea domeniilor de internet .ro, dupa ce a iesit la pensie


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9274 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Elena din Troia (Marţi, 16 iunie 2020, 8:05)

  Sati [utilizator]

  Nu se pune e la moda.
 • +19 (19 voturi)    
  Momentul (Marţi, 16 iunie 2020, 8:10)

  Costi888 [utilizator]

  Ala in care realizezi ca sunt sute de institutii de stat in care lucreaza tot felul de pacalici pe sume imense si, bineinteles, fara rezultate notabile..
  • +7 (7 voturi)    
   Oare realizezi? (Marţi, 16 iunie 2020, 16:12)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Sute de institutii, zeci de mii de "pacalici". Pacalicii astia au familii care se bucura si ele uneori de diverse benefici. Din zeci de mii se fac sute de mii. Sute de mii de activitisti de partid. Astia sunt echivalentul fostilor activisti PCR. Pentru ei, comunismul inca traieste si functioneaza - traiesc din munca altora. Si din cand in cand sunt pusi si ei la munca. Cand? Cand vin alegerile.. si trebuie sa stranga voturi pentru partid. Daca isi fac bine treaba ~ o luna, urmeaza inca 4 ani de parazistism.
 • +15 (15 voturi)    
  A fi plagiator este (Marţi, 16 iunie 2020, 8:35)

  fokerul [utilizator]

  unul dintre criteriile principale de selecţie pentru numirile în funcţiile publice de conducere iar dacă vii pe filiera Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” din subordinea SRI, eşti ca şi numit.
  • +7 (7 voturi)    
   plagierea (Marţi, 16 iunie 2020, 14:18)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

   e poate cel mai mic din relele acestui personaj. Facea la un moment dat pe consilierul pe securitate cibernetica sau ceva de genul asta al lui Boc parca
  • +6 (6 voturi)    
   O întrebare legitimă. (Marţi, 16 iunie 2020, 18:53)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

   S-a descoperit o singură Teză de Doctorat de la
   Academia SRI care să nu fie plagiată?
 • +17 (17 voturi)    
  normal (Marţi, 16 iunie 2020, 8:47)

  codyrocco [utilizator]

  asta da informatician, merita scutire de impozit, pensie speciala, recunoastere pe plan local are deja [la el in sat]..., de grade nu mai zic.
 • +12 (14 voturi)    
  alt SECURIST numit intr-o institutie publica (Marţi, 16 iunie 2020, 9:24)

  Kivek [utilizator]

  nu mai scapam de astia
 • +3 (13 voturi)    
  pai (Marţi, 16 iunie 2020, 9:49)

  cucuveauamov [utilizator]

  la noi a fi plagiator e rau doar daca esti din tabara adversa. daca e de "la noi", eee, atunci, e alta treaba
 • +3 (7 voturi)    
  și Chirica (Marţi, 16 iunie 2020, 10:17)

  di livio [utilizator]

  și io trolu ruso-pesedist rămăsei fără servici, peeneelee se faultează singur, jo napot...Orban zice că nu trăbă dați afară ăia care au colaborat cu secu, văzui pe Euractiv...cum ar fi Dan Iamandi, șef IGSU...sigur că nu, ăștia trăbă numiți șefi...securiștii transpartinici
 • +7 (7 voturi)    
  oligarhia (Marţi, 16 iunie 2020, 11:28)

  drago [utilizator]

  Oligarhia distruge Romania!
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 iunie 2020, 11:51)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Perfect adevărat. (Marţi, 16 iunie 2020, 19:01)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui

   Sunt vreo 300 de Agenții Guvernamentale,zeci de
   Direcții județene și Centrale,sute de așa -zise
   deconcertate și alte tâmpenii de partid și de stat,
   care se calcă pe picioare și care nu produc nimic,
   sau mai exact produc numai pagube și blocaje.
   Este Statul securisto-bolșevic în toată splendoarea lui hidoasă.
 • +9 (9 voturi)    
  "Secretariatul General al Guvernului PNL a numit" (Marţi, 16 iunie 2020, 12:25)

  justin puscasu [utilizator]

  Asta e adevaratul cancer al Romaniei: peste tot numai "numiti" de astia: securisti, amante, nepoti, cumetri, "donatori la partid", unul mai competent si mai plagiator ca altul.
  Asta a facut PSD-ul timp de 30 de ani, asta face si PNL-ul acum. USL-ul traieste. De asta nu se schimba nimic.
 • +5 (7 voturi)    
  serios? (Marţi, 16 iunie 2020, 16:35)

  revo [utilizator]

  eu credeam ca avand in vedere situatia generalizata din Rrromanika, in care normalitatea este plagiatul, ar trebui reclamati cei care nu-si plagiaza tezele de doctorat. Ar fi asa de putine reclamatii...
 • +2 (2 voturi)    
  Premiantii tot tovarasi (Marţi, 16 iunie 2020, 20:48)

  Coco Whistle [utilizator]

  Tot inainte spre culmile cele mai marete....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by