Coronavirus: Schimb de informații criptate între aplicațiile mobile de depistare a bolnavilor de COVID-19 in UE

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 16 iunie 2020, 17:11 Economie | Telecom


Aplicatie mobila COVID-19
Foto: Profimedia Images / Gao Jing / Xinhua
​Informațiile comunicate între aplicațiile mobile din orice țară membră UE vor fi transmise criptat, în așa fel încât să nu fie posibilă identificarea persoanelor, în conformitate cu regulile stricte prevăzute în Orientările UE privind protecția datelor pentru aplicații și nu vor fi folosite date de geolocalizare, a anunțat marți Comisia Europeană. Toate țările UE au agreat un set de specificații tehnice care să asigure schimbul de informații sigure între aplicațiile naționale de depistare a infecțiilor cu noul coronavirus.

După ce soluția tehnică va fi pusă în aplicare, aplicațiile naționale de acest tip vor funcționa fără probleme atunci când utilizatorii călătoresc într-o altă țară din UE care urmează o abordare descentralizată.

Potrivit Executivului european, acesta este un pas suplimentar important în direcția interoperabilității aplicațiilor mobile de depistare a infecțiilor cu coronavirus, în condițiile în care statele membre încep să elimine restricțiile de călătorie înainte de vacanța de vară.

 • „Pe măsură ce ne apropiem de sezonul turistic, este important să ne asigurăm că europenii pot utiliza aplicația din propria lor țară peste tot pe unde călătoresc în UE. Aplicațiile de depistare a contacților pot fi utile pentru limitarea răspândirii coronavirusului, în special ca parte a strategiilor naționale de eliminare a măsurilor de limitare a mișcării persoanelor.”, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă.

Majoritatea statelor membre au decis să lanseze aplicații mobile care să funcționeze complementar cu depistarea manuală a persoanelor care au venit în contact cu coronavirusul. Marea majoritate a aplicațiilor naționale aprobate se bazează pe o arhitectură descentralizată, ceea ce înseamnă că identificatorii arbitrari ai utilizatorilor care au fost detectați ca fiind, pentru un anumit timp, în proximitatea unui dispozitiv mobil rămân înregistrați chiar în telefon și vor fi comparați de acesta cu identificatorii utilizatorilor raportați ca fiind infectați. Specificația tehnică pentru interoperabilitate va permite realizarea acestor verificări și în cazul utilizatorilor care călătoresc din alte state membre, fără ca aceștia să trebuiască să descarce mai multe aplicații naționale.

 • „Tehnologiile digitale sunt esențiale pentru avertizarea cetățenilor cu privire la riscurile de infecție și pentru întreruperea lanțurilor de transmitere, în această perioadă în care ne redeschidem societățile și economiile. Fac apel la cetățeni să le utilizeze, deoarece aceste tehnologii pot da rezultate doar dacă avem o masă critică de utilizatori și este asigurată interoperabilitatea transfrontalieră a aplicațiilor în UE. Securitatea datelor și protecția drepturilor fundamentale și a vieții private sunt cerințe nenegociabile pe care aceste instrumente digitale trebuie să le îndeplinească.”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară.

Pentru a raționaliza și mai mult sistemul, Comisia va introduce un dispozitiv-poartă de agregare, o interfață care să permită primirea și retransmiterea eficientă a informațiilor relevante de la aplicațiile de depistare a contacților și serverele naționale. Se va minimiza astfel cantitatea totală de date transmise și se va reduce, în consecință, consumul de date al utilizatorilor.

Următoarele etape

Statele membre vor fi deja în măsură să actualizeze aplicațiile pentru a permite schimbul de informații între aplicațiile naționale descentralizate de îndată ce vor fi pregătite din punct de vedere tehnic. Comisia continuă să sprijine eforturile statelor membre de a extinde interoperabilitatea și la aplicațiile de depistare centralizate.

Context

Statele membre care fac parte din rețeaua de e-sănătate au elaborat, cu sprijinul Comisiei, un set de instrumente la nivelul UE pentru utilizarea aplicațiilor mobile de depistare a contacților și de avertizare ca răspuns la pandemia de COVID-19; setul de instrumente a fost însoțit și de orientări privind protecția datelor pentru aplicațiile mobile. Acesta face parte dintr-o abordare comună coordonată de sprijinire a eliminării treptate a măsurilor de limitare a mișcării persoanelor, prevăzută într-o recomandare a Comisiei.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, statele membre, cu sprijinul Comisiei, au evaluat diverse soluții digitale din perspectiva eficacității, a securității, a protecției vieții private și a protecției datelor pentru a face față crizei. Dacă respectă pe deplin normele UE și sunt bine coordonate, aplicațiile de depistare a contacților pot avea un rol esențial în toate fazele gestionării crizei, în special în această perioadă în care majoritatea țărilor elimină treptat măsurile de distanțare socială. Aceste aplicații pot veni în completarea activității de depistare manuală a contacților deja existentă și pot ajuta la întreruperea lanțului de transmitere a virusului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1192 vizualizari

 • -6 (12 voturi)    
  Nu e cipare, e Big Brother Sanitar interconectat (Marţi, 16 iunie 2020, 17:19)

  xolv [utilizator]

  De teroristii si imigrantii care trec granitele nu facem schimb de informatii, dar facem schimb de geolocatie al propriilor cetateni. Europa, land of the free!!!
 • -5 (11 voturi)    
  LUL (Marţi, 16 iunie 2020, 17:48)

  Georgiana1995 [utilizator]

  "vor fi transmise criptat, în așa fel încât să nu fie posibilă identificarea persoanelor" LUL .Avem deplină încredere în autorităţi,mai ales după modul excelent în care au gestionat pandemia :)
 • -4 (12 voturi)    
  Bolnavii sa poarte o stea galbena în piept, nu? (Marţi, 16 iunie 2020, 18:00)

  CezarN [utilizator]

  Sa știm toți sa ne ferim de ei și sa-i batem cu pietre.
 • 0 (0 voturi)    
  Și dacă .... (Miercuri, 17 iunie 2020, 1:03)

  JoshuaTree [utilizator]

  Și dacă nu am telefon ? Hehehehhe


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by