Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Georgescu, a atentionat, miercuri, asupra faptului ca pe 30 iunie 2008, castigatorii ultimelor doua licente 3G, RCS&RDS si Zapp trebuie sa dea socoteala in privinta promisiunilor legate de acoperirea 3G. "Cel putin in cazul RCS&RDS, promisiunile sunt foarte generoase, daca este sa comparam cu ce au realizat Vodafone si Orange in 3G, acestia avand licenta de doi ani", a remarcat Georgescu. In functie de gravitate, cei doi operatori risca amenzi substantiale si retragerea licentei.

"In cazul in care la evaluarea din vara nu au realizat acoperirea, le vom da o notificare si un termen de 30 de zile (maxim 45 de zile) pentru remediere. Daca nu se incadreaza in acest termen, fara alte atentionari urmeaza o amenda destul de substantiala, care poate sa mearga pana la 35 milioane dolari cat a costat licenta si daca nici de data asta nu se intampla nimic, intr-un termen foarte scurt se va retrage licenta. In functie de cat de grava este nerespectarea, operatorul poate fi penalizat direct cu retragerea licentei", a declarat Dan Georgescu, in cadrul forumului BBW IT&Telecom.

Presedintele "arbitrului pietei telecom" a tinut sa puncteze faptul ca in special RCS&RDS a facut "niste promisiuni extraordinare si foarte generoase" legate de acoperirea 3G pe care o va pune la dispozitie pana in vara acestui an.

"RDS are niste promisiuni extraordinare legate de acoperirea 3G, respectiv in jur de 55% din populatie, in peste 50 de orase in toata tara, iar Zapp pentru 19 orase si 200 de kilometri. Cel putin in cazul RCS&RDS, promisiunile sunt foarte generoase, daca este sa comparam cu ce au realizat Vodafone si Orange in 3G, ei avand licenta de doi ani. Noi avem informatii ca se lucreaza si speram sa-si onoreze promisiunile. La Zapp nu avem prea multe informatii, dar am avut intalniri cu ei si le-am atras atentia ca vom controla acoperirea pe care s-au angajat s-o ofere", a mentionat Dan Georgescu.

Zapp promite 3G in 19 orase pana la sfarsitul lui iunie

In luna ianuarie a acestui an, operatorul de telefonie mobila Telemobil, care detine marca Zapp, a anuntat ca grupul chinez ZTE a devenit partenerul si furnizorul oficial al Zapp pentru extinderea actualei retele a companiei si lansarea unei noi retele de 2100 Mhz, care va permite furnizarea de servicii 3G, in 19 orase din Romania, cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an.

In prezent, RCS&RDS ofera 3G in 16 orase

Serviciul de telefonie mobilă 3G al RCS&RDS, DigiMobil, lansat in octombrie in Oradea, este in prezent disponibil in 16 orase.

"La inceputul lunii februarie serviciul DigiMobil era disponibil in urmatoarele 16 orase: Oradea,Timisoara, Craiova, Bucuresti, Iasi, Pitesti, Resita, Targu Mures, Bacau, Satu Mare, Vaslui, Barlad, Galati, Cluj si Constanta", au declarat pentru HotNews.ro, oficialii RCS&RDS.

Acoperirea a fost cel mai important criteriu in obtinerea licentei 3G

Concursul pentru ultimele doua licente de telefonie mobila de generatia a treia (3G) a fost castigat, in luna octombrie a anului 2006 de RCS&RDS si Telemobil. Marele perdant a fost Cosmote, singurul dintre participantii la licitatie cu experienta, dar a carui oferta a fost surprinzator de slaba, mai ales la criteriul "acoperirea geografica si a populatiei".

In procesul de evaluare, criteriul cel mai important l-a reprezentat acoperirea geografica si a populatiei (55 puncte), urmata de fezabilitatea tehnica (25 puncte) si capacitatea financiara (10 puncte). Specializarea si experienta si fezabilitatea comerciala au reprezentat fiecare cate cinci puncte.