Imaginea Poștei Române este folosită mai nou în atacuri cu malware prin intermediul unor mesaje pe e-mail, a atenționat marți Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Practic, un utilizator primește un e-mail în care este anunțat că ar urma să primească un colet, iar pentru urmărirea traseului i se oferă spre accesare un link. La accesarea acestuia, utilizatorul descarcă de fapt malware, prin care atacatorii pot prelua controlul dispozitivelor și fura datele personale.

Atac malware cu imaginea PosteiFoto: CERT-RO
  • "În luna ianuarie a acestui an, echipa CERT-RO scria despre o serie de campanii care vizau infectarea utilizatorilor cu malware, deghizat în atașamente de tip .7zip, anexate unor e-mail-uri ce păreau a veni din partea unor servicii de curierat. Atacatorii au reluat recent aceeași metodă, de această dată simulând că mesajele ar veni de la Compania Naţională Poşta Română.", a avertizat marți CERT-RO.

Ce recomandă specialiștii CERT-RO pentru evitarea infectării cu malware:

  • - Atenție la sursa e-mail-urilor primite, la textul mesajelor și la atașamentele pe care doriți să le accesați! Evitați graba în activitatea din mediul online, faceți verificări suplimentare, acolo unde aveți suspiciuni și sub nicio formă nu accesați link-ul, în astfel de cazuri, înainte de a-l verifica cu o soluție de securitate.
  • - Validați mereu cu expeditorul informația primită, în cazul în care nu identificați clar despre ce este vorba. Totodată, acordați o atenție sporită corectitudinii textului primit, în special din partea unor companii sau instituții. Dacă acesta deține greșeli gramaticale evidente sau unele de transcriere, atunci este cel mai probabil o tentativă de păcăleală.

Citește și: Alertă: Imaginea serviciilor de curierat, folosită în răspândirea e-mail-urilor cu atașamente malițioase