În ciuda incertitudinilor aduse la nivel global de pandemia de COVID-19, furnizorii de comunicații electronice au continuat trecerea la tehnologia 5G și peste 75 de operatori au lansat comercial astfel de servicii, arată cel mai recent raport al grupului suedez de echipamente de telecomunicații Ericsson. 190 de milioane de abonamente 5G prognozate până la sfârșitul anului 2020 și 2,8 miliarde până la sfârșitul anului 2025, în creștere față de estimările anterioare, motorul fiind China.

Abonamente 5G la nivel globalFoto: Ericsson
  • "Ne-am mărit estimarea privind numărul de abonamente 5G și acum prognozăm că vor fi aproximativ 190 de milioane de abonamente 5G până la sfârșitul anului 2020. Acest lucru se datorează în principal unei adopții mai rapide a acestei tehnologii în China decât se așteptase anterior. Pentru alte părți ale lumii s-au făcut ajustări descendente în privința adopției 5G din cauza pandemiei. În Europa mai multe licitații de spectru au fost întârziate, ceea ce va duce la o încetinire în numărul de abonamente 5G", se arată în raportul grupului Ericsson.

CITEȘTE AICI INTEGRAL RAPORTUL ERICSSON MOBILITY 2020

Ericsson spune că are acum peste 93 de acorduri comerciale sau contracte 5G cu furnizori unici de servicii de comunicații, dintre care 40 sunt rețele live.

Raportul analizează și rolul rețelelor și infrastructurii digitale în menținerea funcționării companiilor și păstrarea legăturii cu cei dragi în timpul pandemiei COVID-19.

  • „Răspândirea COVID-19 a determinat oamenii din întreaga lume să își schimbe viața de zi cu zi și, în multe cazuri, să lucreze sau să studieze de acasă. Aceasta a dus la o schimbare rapidă a traficului de rețea, de la afaceri la zone rezidențiale. Cel mai recent raport Ericsson Mobility arată că rețelele mobile și fixe joacă un rol din ce în ce mai important în infrastructura națională.", a declarat Fredrik Jejdling, Executive Vice President & Head of Networks la Ericsson.

Modificările de comportament datorate restricțiilor carantinei au dus la modificări măsurabile în utilizarea rețelelor fixe și mobile. Cea mai mare creștere a traficului, de 20% până la 100%, a fost înregistrată de rețelele rezidențiale fixe. Mulți furnizori de servicii au observat o creștere a cererii și în rețelele mobile.

Într-un studiu recent realizat de Ericsson Consumer Lab, 83% dintre respondenții din 11 țări susțin că serviciile, produsele și conectivitatea digitală i-au ajutat mult să facă față carantinei. Rezultatele arată o adopție și utilizare crescută a serviciilor online, cum ar fi aplicațiile de work from home, e-learning, sau wellness, care au ajutat consumatorii să rămână conectați și să se adapteze la noile realități.

Privind în viitor, în timp ce 57% dintre respondenti spun că vor economisi bani pentru securitatea financiară, o treime intenționează să investească în 5G și conexiuni mai bune la domiciliu, pentru a fi mai bine pregătiți pentru un potențial al doilea val de COVID-19.

Conexiunile FWA (fixed wireless access – conexiuni la internet fix livrate prin modemuri mobile) se estimează că vor ajunge la aproape 160 de milioane până la sfârșitul anului 2025 - totalizând aproximativ 25% din traficul global de date mobile. La sfârșitul anului 2019, traficul global de date FWA a fost de aproximativ 15% din totalul global. În 2025 se preconizează să crească de aproape 8 ori, până la 53 de exabiți (53 de miliarde de gigabiți), reprezentând 25% din totalul traficului global de date mobile.

Soluțiile FWA bazate pe 4G sau 5G sunt o alternativă din ce în ce mai rentabilă pentru conexiunile fixe la internet, iar piața FWA este determinată de mai mulți factori: cererea consumatorilor și companiilor pentru servicii digitale, împreună cu programe și subvenții sponsorizate de guvern.