Regulamentul UE care permite europenilor să comunice în roaming la tarife ca acasă expiră: Comisia Europeană propune revizuirea și prelungirea regulilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 19 iunie 2020, 17:01 Economie | Telecom


SIM-uri fara roaming
Foto: Comisia Europeana
Milioane de europeni au comunicat pe internet și telefon la tarifele din abonamentele naționale, fără costuri suplimentare de roaming, când au călătorit în alte state UE, după intrarea în vigoare în 2017 a Regulamentului UE care a eliminat tarifele de roaming. Aceste prevederi vor expira însă în iunie 2022, motiv pentru care Comisia Europeană a lansat vineri o consultare publică pentru revizuirea și prelungirea acestor prevederi. De notat că românii se află pe primul loc în UE la utilizarea de SIM-uri fără roaming, în ciuda eliminării acestor tarife, conform celor mai recente date.

 • În vara anului 2019, europenii au utilizat de șaptesprezece ori mai multe date în roaming decât înainte de eliminarea suprataxelor pentru serviciile de roaming. Roamingul fără suprataxe le permite milioanelor de cetățeni ai UE să rămână conectați atunci când călătoresc în străinătate. Călătoriile de afaceri și munca la distanță sunt mai accesibile, ceea ce aduce beneficii în special IMM-urilor. Comisia depune eforturi pentru a se asigura că europenii pot continua să se bazeze pe avantajele serviciilor de roaming fără taxe suplimentare în UE.”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Întrucât prevederile actuale expiră în iunie 2022, Comisia preconizează că va trebui să propună un nou regulament pentru ca europenii să continue să beneficieze de aceste avantaje și, prin urmare, va revizui și va prelungi Regulamentul privind serviciile de roaming. Odată cu lansarea consultării publice, acest proces s-a pus în mișcare.

Deși obiectivul pe termen lung ar fi acela de a garanta serviciile de roaming la prețurile de pe piața națională fără reglementarea pieței, pe termen mediu anumite măsuri legislative continuă să fie necesare. Consultarea se va desfășura timp de 12 săptămâni.

Accesează aici consultarea publică


 • Românii se află pe primul loc în UE la utilizarea de SIM-uri fără roaming, în ciuda eliminării acestor tarife, conform celor mai recente date

Utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE a crescut de zece ori față de anul precedent introducerii în iunie 2017 a roamingului la tarifele de pe piața națională, așa numitul Regulament UE "Roaming la tarife ca acasă", potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, publicate la sfârșitul anului trecut.

Traficul de voce și date a crescut și în România, dar este de remarcat că în primul trimestru din acest an, ne situam pe primul loc în UE la numărul de utilizatori care foloseau SIM-uri fără roaming, 48% din totalul utilizatorilor, în creștere de la 21% în trimestrul trei din 2017.

Comisia Europeană a publicat, în luna noiembrie 2019
, prima revizuire completă a pieței serviciilor de roaming, care arată că eliminarea în iunie 2017 a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE. Utilizarea datelor în roaming în UE și în Spațiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim în perioada vacanței de vară a anului 2018 (al treilea trimestru) - utilizarea datelor mobile în străinătate a fost de 12 ori mai mare în comparație cu perioada precedentă eliminării tuturor costurilor de roaming cu amănuntul.

De menționat că în cazuri excepționale, pentru a evita creșterea prețurilor la nivel local, Regulamentul UE permite ca operatorii care furnizează servicii la prețuri mici pe piețele naționale să obțină derogări pentru a introduce supra-taxe la serviciile de roaming.

În primii 2 ani de aplicare a Regulamentului, în 4 țări UE (Estonia, Finlanda, Lituania și Polonia) au existat operatori de telefonie mobilă care au obținut astfel de derogări pentru aplicarea unor supra-taxe la serviciile de roaming. Ulterior și în România, cel mai mic operator de telefonie mobilă (n.a RCS&RDS) a obținut o astfel de derogare, arată raportul Comisiei.

Operatorii din aceste țări au obținut derogări pentru că traficul de date făcut de clienții lor în roaming era mai mare decât traficul de date recepționat în propriile rețele de către utilizatorii unor rețele din afara țării, se precizează în raportul Executivului European.

În România, volumul de trafic de voce și date suprataxat a scăzut pentru prima dată în primul trimestru al acestui an, se mai arată în raportul Comisiei.

 • Cum a explicat Arbitrul telecom din România numărul mare de utilizatori care folosesc SIM-uri fără roaming

HotNews.ro a solicitat după publicarea acestr date explicații Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) cu privire la poziția fruntașă a țării noastre în privința utilizării de SIM-uri fără roaming. Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, susține că o explicație este faptul că sunt mulți români care nu călătoresc în afara țării și preferă să dea mai puțini bani pe SIM-uri pe care le folosesc doar în țară.

 • "Conform reglementărilor europene, operatorii mobili pot să ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) fără acces la servicii în roaming. De altfel, nici la nivel național nu există prevederi legale care să oblige operatorii să furnizeze anumite servicii.
 • Datele publicate recent într-un raport al Comisiei pentru Parlamentul European și Consiliu privind revizuirea pieței de roaming reflectă o creștere spectaculoasă a SIM-urilor fără roaming achiziționate de utilizatorii români în ultimul an.
 • O explicație a acestei situații ar fi faptul că sunt mulți utilizatori care nu călătoresc în afara României și preferă să achiziționeze planurile tarifare cu un preț mai mic, care le satisfac nevoile de comunicare la nivel național.", a declarat pentru HotNews.ro Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Acesta a subliniat că odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului european Roam like at home, în iunie 2017, convorbirile în roaming au început să fie tarifate ca și cum ar fi convorbiri la nivel național, cu mențiunea că "Regulamentul se aplică numai pentru călătorii ocazionale în afara țării de unde a fost achiziționat serviciul de comunicații și în limitele unei utilizări rezonabile a serviciului."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2873 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Motivul folosirii de SIM-uri fara roaming (Vineri, 19 iunie 2020, 17:55)

  Tyrion.lann [utilizator]

  E absolut evident si e incalcarea spiritului Regulamentului european de catre operatorii romani.

  Conform literii legii, e adevarat ca operatorii pot oferi planuri fara roaming.

  Insa ei ofera planuri cu roaming numai la preturi de cel putin doua ori fata de uzualul de 5 Euro/luna, care cred ca e cel mai folosit plan pentru prepay. In plus, operatorii au fortat trecerea de la planul prepay pre-2017, care ar fi oferit roam like at home dupa 2017, la noi planuri prepay cu caracteristici similare dar fara roaming. Asta fara nici o posibilitate de alegere din partea consumatorului.

  In opinia mea, gandirea UE era de a oferi un bonus consumatorului, si nu sa ii puna in situatia de a alege intre un cost suplimentar permanent (mai ales pentru abonamente unde nu poti activa/dezactiva roamingul) si situatia de a nu avea roaming deloc.
 • 0 (0 voturi)    
  Roaming (Sâmbătă, 20 iunie 2020, 22:25)

  GICOMANU [utilizator]

  RDS nu are asa ceva ,fara plata.RDS nu are WPS la routerele de casa asa ca dormiti linistiti dragilor de la ANCOM.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by