Producătorul finlandez de echipamente telecom Nokia intenționează să renunțe la 1233 de locuri de muncă din cadrul filialei sale Alcatel-Lucent International, echivalentul unei treimi din totalul angajaților din această companie, a anunțat luni grupul, informează Reuters.

Logo NokiaFoto: Hotnews

Anunțul a creat tensiuni politice în Franța, în condițiile în care acum 5 ani, când Nokia a cumpărat această companie, pe atunci parte a grupului Alcatel-Lucent, s-a angajat că va păstra locurile de muncă pentru 2 ani și va extinde echipele de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiei 5G.

Nokia, care concurează cu Ericsson și Huawei pentru dezoltarea rețelelor 5G a precizat într-o declarație că reducerea locurilor de muncă ar fi necesară din cauza presiunilor asupra costurilor.

Nokia a subliniat că și-a îndeplinit obligațiile asumate prin tranzacția din 2015, iar președintele comaniei a spus că va continua să fie un mare angajator în această țară, cu accent pe cercetare și dezvoltare.

Nokia are 5138 de anajați în Franța, dintre care 3640 de angajați lucrează la Alcatel-Lucent International. Acestă companie a făcut parte în trecut din grupul Alcatel-Lucent, dar a fost cumpărată de Nokia în 2015 într-o tranzacție cu acțiuni afacere evaluată atunci la 15,6 miliarde euro.

Tranzacția a fost monitorizată de guvernul francez, în care Emmanule Macron, actualul președinte al Franței, era atunci ministru al Economiei.