ANCOM nu este instituție bugetară, ci este o autoritate publică autonomă sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii, venituri pe care le obține în cea mai mare măsură de la operatorii de comunicații prin tarifele de utilizare a spectrului radio ori a resurselor de numerotație alocate.
Dacă în 2018 instituția avea un total de 624 de angajați, venitul mediu net lunar, incluzând diferitele sporuri, fiind de 8.886 de lei, în 2019 numărul angajaților a urcat la 705 persoane, iar venitul mediu net lunar la 9.684 de lei.
Conducerea autorității este asigurată de un președinte și doi vicepreședinți, recent aceștia publicând pe site declarațiile de avere cu veniturile nete încasate în 2019.
Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a încasat anul trecut venituri nete de 528.221 de lei, echivalentul a peste 44.000 de lei pe lună. În anul anterior, acesta încasase venituri nete de 156.802 lei.
Motivul acestei diferențe este că în 2018 s-a corectat în Parlament o problemă în grila de salarizare la nivelul conducerii din această autoritate, problemă care făcea ca președintele și cei doi vicepreședinți ai ANCOM să aibă un salarii de 8.892 de lei, și respectiv câte 7.780 de lei, în tip ce directorii din instituție aveau peste 16.000 de lei.
Sorin Grindeanu a anunțat de altfel în luna decembrie 2018, după ce președintele Iohannis a promulgat legea care corecta aceste diferențe salariale, că începând cu 2019 va încasa lunar peste 35.000 de lei. Tot atunci a spus că toate salariile din ANCOM vor crește în 2019.
- Pentru detalii citește: Salariul lui Sorin Grindeanu la ANCOM va crește la peste 35.000 de lei, începând din ianuarie 2019
Ceilalți doi vicepreședinți ai ANCOM, Eduard Lovin și Bogdan Iana, au ajuns la conducerea acestei autorități după un întreg scandal.
- Cei doi experți în comunicații au fost numiți ca vicepreședinți ai ANCOM în anul 2017, la propunerea Guvernului Tudose, dupa ce anterior au fost concediați de Adrian Diță, numit președinte la ANCOM de Guvernul Grindeanu.
Concediați, aceștia au dat în judecată ANCOM, nefiind de altfel singurii directori demiși atunci de Adrian Diță.
După ce au fost numiți de Parlament vicepreședinți ai ANCOM, Eduard Lovin și Bogdan Iana au anunțat că vor să încheie amiabil procesele pe care le au cu instituția și să returneze salariile compensatorii în valoare totală de 480.000 de lei, încasate automat, potrivit contractului de munca, în urma concedierii.
Ca să poată fi anulate efectele concedierii, au spus atunci aceștia, ar trebui să fie și reîncadrați pe posturi similare ca atribuții și responsabilități posturilor care au fost desființate.
- Pentru detalii citește: Cei doi vicepresedinti ai arbitrului telecom vor sa renunte la litigiile cu institutia si sa returneze salariile compensatorii de 480.000 de lei
Între timp, cei doi au câștigat definitiv procesele cu ANCOM, vezi AICI și AICI - în declarațiile de avere apărând faptul că au încasat despăgubiri și plăți compensatorii conform hotărârilor judecătorești.
De notat că după demiterea Guvernului Grindeanu chiar de către partidele care l-au desemnat - PSD-ALDE și UDMR, fostul premier Sorin Grindeanu a fost numit președinte la ANCOM în noiembrie 2017.
Și veniturile celor doi vicepreședinți ai ANCOM au crescut în 2019, acestora adăugându-li-se și drepturile bănești câștigate în instanță.
Eduard Lovin a încasat anul trecut venituri nete de 485.310 lei, față de venituri nete de 132.153 lei în 2018.
Bogdan Iana a încasat în 2019 venituri nete de 420.732 de lei, față de venturi nete de 278.464 lei încasate în 2018.
- HotNews.ro a solicitat ANCOM să explice cum s-au finalizat procesele cu cei doi actuali vicepreședinți, ce sume le-au virat acestora în urma proceselor și dacă au făcut demersuri în instanță pentru recuperarea acestor plăți compensatorii de la cei care s-au făcut vinovați de tot acest scandal al concedierilor. Vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.
Parlamentul este cel care a făcut corecția.
Dacă nu ai capacitatea de a citi un text simplu, du-te la școală. Analfabetismul funcțional se poate corecta. Totul este să fie dorință și voință.
Nu ar trebui să fie al președintelui!?
Și nu era vorba că se termină cu acest dezmăț din bugetărime?
Ce pot să zic, bravo lor că și-au tras salarii așa de mari, mi-ar plăcea și mie să-mi dau o lege care să-mi mărească salariul (PNL, PSD, etc. tot între ei își dau legi)
In ultimul timp, Hotnews, a inceput sa coteasca spre pezde, cel mai vizibil este la unele articole in care vezi ca o gramada de comentarii normale si de bun simt, sunt masiv votate cu minus, si nu e doar (probabil) vina asa zisilor trolli, dar si multi editorialisti noi care coboara mult nivelul acestui site, pacat.
Aceste agentii sint oaze de lux create de putere pt. sine. Uitati-va si la ANRE care imparte un buget de salarii de 100 mil.lei la 300 de angajati, o medie de peste 300.000 lei/an/angajat. In medie, un agajat ANRE este mai bine platit decit prim-ministrul tarii. Seful ANRE, unul Chirita, PSD, simplu electrician (a si uitat meseria de cind s-a bagat in politica), ia net peste 70.000 lei/luna, de peste 3 ori fata de prim-ministru. Ei spun ca au venituri proprii. Au venituri din taxe impuse prin lege, lege data de cei care se oplosesc in final in agentii. Sint functionari publici numiti de parlament, iar intr-o ierarhie a functionarilor sint cu mult peste prim-ministul tarii. E normal?
Va explicati acum si bataia in parlament pentru functii in agentiile astea.
Comparati cu omologul din SUA - FCC, Comisia Federala de Comunicatii.
-Statele unite au o populatie de 15 ori mai mare ca Romania, dar FCC are doar dublu salariati fata de ANCOM (1454 salariati fata de 705 Ancom) !
-Salariul brut al sefului FCC din SUA brut este cam 13000USD/luna, cea ce inseamna net sub 10.000 $ pe luna. Grindeanu seful ANCOM de la noi are net pe luna 44.000 Lei, cea ce este peste 10.000$ deci mai mult ca seful FCC din SUA.
-Si acest dezmat bugetar din Romania se regaseste la ASF, Curtea Conturi, ANRE, Romatsa, CSM, BNR, CCR, etc.
Totusi e aberant ca persoane de 40 ani pot sa beneficieze partial de fonduri din bugetul de pensii ... sunt handicapati banuiesc ... altfel nu-mi explic. Totusi majoritatea lucreaza si dupa pensionare, wth?
Măcar ca șofer sau femeie de servici!
Au rămas niște javre care fura cat încape , pe orice ce cale, legală sau nu.
Cei care sunt puși sa “vegheze” sunt niște colaboratori cu javre de calibru și normal își iau partea....
Nici alegerile nu vor rezolva nimic, nu are importantă culoarea partidului, toți cu ochii la ciolan și sa fure.
Nimeni nu “vede” cu ochiul liber, câta avere au acumulat ?!
Auci legea este proasta : odată cu condamnarea și arestarea : Tot, absolut Tot se trece inpatriomniul stratului !
Sărac lipit pământului .
Sa vedeți Dvs cum se mai potolesc!
De ce nu exista atunci un ANCOM 2 sau ANCOM 3 , de ce nu exista concurenta pe piata asta de reglementare?
Mai usor cu "finantare din venituri proprii" pentru ca acele venituri vin din contributia unor operatori economici care sunt obligati sa cotizeze acei bani catre aceasta entitate. Bani care se reflecta mai departe in facturile catre fiecare din noi.