- "Rețelele wireless 5G reprezintă un pilon al dezvoltării socioeconomice a Europei, deoarece vor permite furnizarea de noi servicii în sectorul sănătății și al îngrijirilor medicale, al energiei, al transporturilor, al educației și în multe alte domenii. Importanța acestora este și mai evidentă în momentul de față, întrucât rețelele vor juca un rol esențial în redresarea noastră în urma crizei provocate de coronavirus. Împreună cu statele membre, trebuie să deschidem calea pentru introducerea la timp a tehnologiei 5G, fără bariere administrative restrictive, lucru care va aduce cu sine o cerere semnificativă din partea industriei noastre și va amplifica inovarea și competitivitatea la nivel european.", a declarat Thierry Breton, Comisarul pentru piața internă.
„A cincea generație” de sisteme de telecomunicații, sau 5G, reprezintă una dintre cele mai importante părți componente ale economiei și societății noastre, deoarece sistemele vor contribui la optimizarea proceselor de fabricație și vor permite inovații în domenii precum telemedicina, orașele inteligente și gestionarea energiei curate, contribuind și la realizarea de alte progrese.
Ca parte a noilor norme UE în domeniul telecomunicațiilor, care au intrat în vigoare în decembrie 2018, și în urma mai multor consultări publice care au colectat feedback din rândul părților interesate și al cetățenilor, regulamentul adoptat astăzi menționează caracteristicile fizice și tehnice ale microcelulelor pentru rețelele 5G.
Mai multe informații despre regulamentul de punere în aplicare sunt disponibile aici, iar detalii privind rolul tehnologiei 5G în conturarea viitorului digital al Europei sunt disponibile aici.
Masuratorile in teren sunt relevante dar puterea radio este dinamica, putand sa se schimbe de la un moment la altul si, cel mai important, la 5G unda radio este mult mai directiva, ceea ce o face greu de masurat chiar si atunci cand sonda de masura este la cativa metri de antena.
5G foloseste sisteme de antene care pot focaliza puterea pe o singura directie, intr-un mod controlat de statia de baza.
Conform standardului curent, limita de putere pentru portul RF la statia de baza 5G este de 20W dar, intr-un sistem cu antena 64T64R si 8 layere MIMO, puterea resimtita de utilizator poate ajunge la nivelul produs de o singura antena alimentata cu 160W. Puterea resimtita de utilizator poate fi chiar mai mare daca mai multi utilizatori se afla in acelasi spatiu, cum ar fi o sala de curs. Puterea totala nu se compune efectiv deci nu se poate masura pana la 64X20=1280w deoarece purtatoarele in MU-MIMO sunt decorelate dar efectele termice se insumeaza.
Adica utilizatorul poate resimti "caldura" unei antene care transmite cu pana la 1280W.
Ar fi fost de preferat ca standardul sa prevada ca acea limita de 20W sa fie stabilita mai jos, sub 10W dar se pare ca UE ne indeamna sa dormim linistiti ca vor trimite ei pe cineva sa masoare radiatia (care isi schimba permanent nivelul de putere si directia).