Telecom Italia (TIM) a exclus gigantul chinez Huawei de la o licitație pentru echipamente 5G pentru rețeaua principală pe care se pregătește să o construiască în Italia și Brazilia, au declarat surse din interior pentru Reuters.

Sediul central HuaweiFoto: Huawei

Lista furnizorilor invitați cuprinde Cisco, Ericsson, Nokia, Mavenir și Affirmed Networks, o companie achiziționată recent de Microsoft, a spus una dintre cele două surse.

Reprezentanții Huawei din Italia și Brazilia au refuzat să comenteze.

Această mișcare vine pe fondul rapoartelor că Italia, al cărei guvern era favorabil implicării Huawei în construirea rețelei sale 5G, ar putea deschide calea pentru China de a spiona infrastructura occidentală de telecomunicații.

Huawei a reacționat miercuri la îngrijorările exprimate și a spus că „securitatea și dezvoltarea Italiei digitale ar trebui să se bazeze pe o abordare bazată pe fapte și nu pe acuzații fără fundament”.

Guvernul Statelor Unite și-a îndemnat aliații să excludă gigantul chinez al telecomunicațiilor din comunicările de generație viitoare ale Occidentului.

Marea Britanie va publica luna aceasta o actualizare guvernamentală asupra companiei chineze, după ce i-a acordat doar un rol limitat în construirea rețelei britanice 5G.

Șeful agenției franceze de securitate cibernetică ANSSI a exclus o interdicție totală a echipamentelor Huawei pentru rețelele 5G într-un interviu publicat duminică, dar a spus că telefoanele franceze sunt încurajate să evite trecerea la compania chineză.

Huawei nu a jucat niciun rol în construirea rețelei de bază existente a TIM în Italia, în timp ce excluderea marchează o schimbare de curs pentru TIM în Brazilia, unde Huawei a furnizat echipamente 4G pentru rețeaua principală a unității locale a grupului italian TIM Participacoes.

Așa-numitele rețele de bază sunt locurile în care sunt procesate date sensibile.

Huawei a efectuat cu succes teste 5G cu toți principalii transportatori din Brazilia, inclusiv TIM Brasil și îi ajută să își modernizeze infrastructura înaintea unei licitații cu spectru 5G.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro, un aliat strâns al președintelui american Donald Trump, a declarat luna trecută că realizarea rețelei 5G va trebui să îndeplinească cerințele de suveranitate națională, informații și securitate a datelor.

În această săptămână, un executiv Huawei a avertizat că Brazilia ar putea suferi ani de întârziere în implementarea rețelei 5G și costuri mai mari dacă ar ceda presiunii americane de a exclude furnizorul chinez.