Cum vrea România să transpună în lege Memorandumul 5G cu SUA
Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a scos în dezbatere publică, în data de 4 august 2020, "un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G".
Acest proiect de lege reprezintă de fapt transpunerea în legislație a Memorandumului 5G semnat acum 1 an, între Guvernele României și SUA, cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis la Washington.
Chiar dacă Memorandumul nu menționa nimic despre China sau Huawei, gigantul chinez care este lider mondial în tehnologia 5G, într-o declarație comună semnată atunci de Iohannis și Trump se arăta că România și SUA „caută să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G” și că „România este hotărâtă să lucreze cu Statele Unite pentru combaterea amenințărilor de securitate cibernetică ridicate de furnizorii chinezi în domeniul rețelelor 5G”.
În luna septembrie 2019, Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, declara că scopul acestui Memorandum este ca România să devină 'liberă de Huawei'".
Declarația oficialului american a stârnit reacția gigantului chinez care a catalogat afirmațiile ca pe "o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României."
"Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, au precizat reprezentanții Huawei.
Principalele prevederi din proiectul de lege care transpune Memorandumul cu SUA și care ar putea elimina Huawei din rețelele 5G din România
Revenind la actualul proiect de lege, supus dezbaterii publice în data de 4 august 2020, acesta urmărește stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, fiind urmărite considerente ce țin de eliminarea oricăror riscuri la adresa securității naționale și apărării naționale.
Prin proiect se propune ca autorizarea să fie acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), fiind luat în considerare rolul stabilit prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare al Țării.
Totodată, în prezentul act normativ se propun măsuri de eliminare treptată a tehnologiilor, echipamentelor și programelor software utilizate în prezent de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G.
Sub amenințarea unor amenzi severe de până la 10% din cifra de afaceri, operatorii de comunicații vor fi obligați să informeze Arbitrul telecom (ANCOM) cu privire la toate echipamentele și aplicațiile folosite în rețelele proprii, astfel încât statul român să știe dacă aceste echipamente și soluții 5G aparțin unor producători care au obținut autorizația prealabilă.
De notat că ideea creării unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologie 5G care să particpe la construcția viitoarelor rețele 5G nu este singulară în UE.
Franța și Estonia, spre exemplu, au adoptat o poziție similară, conform datelor Comisiei Europene.
Problema este că în acest moment lupta la nivel mondial în zona tehnologie 5G se dă numai între 3-4 mari producători - Huawei, Nokia, Ericsson și ZTE. În timp ce Nokia și Ericsson sunt producători europeni, ceilalți doi sunt din China, unde este instaurat un regim totalitar comunist. SUA nu are niciun mare jucător 5G.
Principalele prevederi din proiectul de lege de transpunere a Memorandumului 5G cu SUA care ar putea afecta Huawei sunt cele de la art. 4, alineatul (2) litera c) care impun producătorului 5G, ca pentru autorizația prealabilă, să completeze o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
- I. nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
- II. are o structură transparentă a acţionariatului;
- III. nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
- IV. se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.
În Expunerea de motive la proiectul de lege se menționează că măsurile propuse ar putea afecta mediul concurențial:
- "Cu privire la mediul concurențial se poate reține că, urmare a regimului de autorizare instituit prin proiectul de act normativ, se poate ajunge la situația în care, pentru considerente ce țin de securitatea națională și apărarea națională, să fie limitate opțiunile aflate la îndemână furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice atunci când decid achiziționarea de tehnologii, echipamente și programe software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G. Efectele, în concret, depind și de numărul producătorilor care obțin autorizarea stabilită prin proiectul de lege."
Numărul producătorilor 5G este însă extrem de limitat și majoritatea limitărilor îi vizează pe chinezii de la Huawei, deși nici suedezii de la Ericsson nu sunt 'uși de biserică' în privința unei conduite corporative etice.
Să nu uităm că în decembrie 2019, grupul suedez de telecomunicații mobile Ericsson a convenit să plătească peste un miliard de dolari pentru închiderea unor investigații de corupție, inclusiv una legată de mituirea unor oficiali guvernamentali, a informat Departamentul de Justiție al SUA, conform Reuters.
Oficialii conducerii grupului Huawei au respins adesea acuzațiile legate de spionaj ori cele privind faptul că s-ar afla sub controlul statului chinez. În toamna anului trecut, gurpul chinez a invitat media din Româania și Republica Moldova la sediul central din Shenzen, China, unde doi vicepreședinți Huawei au răspuns întrebărilor jurnaliștilor legate de acuzațiile aduse.
Chinezii de la Huawei se prezintă drept o companie privată, deținută exclusiv de cei aproape 97.000 de angajați, în care fondatorul Ren Zhengfei, fost inginer în armata Chinei, are un pachet de 1,14% din acțiuni. Deși este o companie privată, la intrarea în sediul central al Huawei din Shenzhen, agenții de securitate te salută militărește.
- Pentru detalii citește: VIDEO Salutul milităresc - modul inedit în care ești întâmpinat la intrarea în sediul central al Huawei din China
Vicepreședintele Huawei Catherine Chen și-a exprimat speranța că România nu se va alinia la poziția SUA în privința interzicerii participării gigantului asiatic la construcția rețelelor 5G, ci va avea abordări bazate pe fapte, teste și evaluări de risc, așa cum, spune ea, propun țări ca Marea Britanie, Franța, Germania, dar și Comisia Europeană.
Conducerea Huawei a subliniat investițiile făcute în cei peste 17 ani de prezență în România, miile de locuri de muncă create, dar și pericolul unor pierderi financiare de 6,7 miliarde de euro pentru economia României în perioada 2020-2023, dacă grupul chinez este exclus din construcția viitoarelor rețele 5G.
- Pentru detalii citește: Catherine Chen, vicepreședinte Huawei: Dacă România vrea să se alinieze la poziția SUA, nu prea avem ce face, dar, totuși, sunt încrezătoare că nu ne va interzice accesul la 5G
Huawei este lider în domeniul tehnologiei 5G, iar operatorii telecom din mai multe țări UE și-au dezvoltat propriile rețele 3G, 4G și mai nou 5G cu tehnologia chinezilor, care ar fi mai avantajoasă în privința raportului calitate-preț față de tehnologia și echipamentele europenilor de la Nokia și Ericsson.
În România, toți marii operatori mobili - Orange, Vodafone, Tekekom și DIGI/RCS&RDS și-au dezvoltat rețelele folosind și echipamentele Huawei și ZTE. Anul trecut, Vodafone, Orange și RCS&RDS au lansat servicii 5G comerciale după ce au folosit în inima noilor rețele inclusiv echipamente ale chinezilor de la Huawei.
Practic, potrivit proiectului de lege de transpunere a Memorandumului 5G cu SUA, Huawei, Nokia, Ericsson, ZTE și orice alt producător 5G vor trebui să obțină autorizația prealabilă de la CSAT și Guvernul României înainte de a fi folosite în rețelele operatorilor de telefonie mobilă.
Dacă Huawei nu va obține autorizarea prealabilă, Orange, Vodafone și RCS&RDS ar avea timp până la 5 ani să înlocuiască echipamentele chinezilor din propriile rețele. Evident acest lucru va aduce costuri suplimentare pentru operatorii telecom, care s-ar putea regăsi și în facturile abonaților români.
Pericolul întârzierii transpunerii în legislația primară a Memorandumului 5G cu SUA: Bugetul va fi văduvit și în acest an de sute de milioane de euro
Dincolo de reducerea competiției în piață, care se va traduce prin majorarea prețurilor pentru consumatori și o întârziere a extiderii acoperirii serviciilor 5G în România, ar mai fi de menționat și pierderile la bugetul de stat.
Să nu uităm că lipsa transpunerii în legislația primară a României a Memorandumului 5G cu SUA a fost unul dintre motivele pentru care licitația 5G a eșuat anul trecut, fiind amânată pentru prima jumătate a acestui an.
Suma minimă estimată a fi atrasă de stat este de 580 milioane de euro dacă s-ar vinde toate benzile de frecvențe licitate.
La începutul acestui an însă, licitația a fost amânată din nou pentru finele acestui an, dar lucrurile au mers atât de lent încât oficialii ANCOM au transmis recent un semnal de alarmă: pentru ca licitația să se mai desfășoare până la sfârșitul acestui an este obligatoriu ca până cel târziu în luna septembrie să fie adoptate și publicate în Monitorul Oficial atât legislația primară pentru transpunerea Memorandumului 5G încheiat de România cu SUA și măsurile UE de securitate cibernetică, precum și un HG cu prețurile de pornire în licitație și calendarul plăților.
Cum au răspuns alte țări din UE la presiunile SUA de a elimina Huawei din rețelele 5G
Războiul comercial dintre SUA și China, care s-a extins și în zona 5G, a divizat țările UE. Campania susținută a Administrației Trump de a convinge aliații să renunțe la colaborarea cu gigantul telecom chinez Huawei a avut reușite, dar și eșecuri.
Cel mai răsunător succes vine din Marea Britanie, care a anunțat în data de 14 iulie 2020 că va exclude gigantul chinez al echipamentelor telecom Huawei din rețeaua sa 5G din cauza unui risc pentru securitatea Regatului, o înăsprire a poziției care ar putea exacerba tensiunile cu Beijingul, scrie AFP.
Achiziția de noi echipamente Huawei va fi interzisă de la finalul anului 2020 iar echipamentele existente vor trebui retrase până în 2027.
- Pentru detalii citește: Marea Britanie va exclude Huawei din rețeaua sa 5G
Amenințate de Rusia, țările din Europa de Est care se bazează puternic pe protecția militară a Statelor Unite via NATO au adoptat cea mai dură poziție.
România, Polonia, Republica Cehă, Letonia și Estonia au semnat toate declarațiile comune cu Washington cu privire la securitatea 5G, angajându-se să aibă o poziție comună cu SUA în privința securității rețelelor 5G, notează într-un articol recent The Guardian.
Anul trecut, Polonia a arestat un angajat Huawei la Varșovia pentru acuzații de spionaj și a solicitat UE și Nato să dezvolte o poziție comună asupra Huawei.
În Ungaria, unde primul ministru, Viktor Orbán, a construit relații amicale cu China, guvernul a declarat în noiembrie trecut că nu a văzut nicio dovadă că echipamentele Huawei ar reprezenta o amenințare la adresa securității și a declarat că va include compania în tranziția rețelor la tehnologia 5G.
Franța a declarat că nu va interzice echipamentele Huawei în mod direct din rețeaua 5G a țării, dar încurajează operatorii să nu o folosească și să acorde doar autorizații temporare de până la opt ani companiilor care folosesc aceste echipamente deja - SFR și Bouygues Telecom.
„Ceea ce pot spune este că nu va fi o interdicție totală”, a declarat Guillaume Poupard, șeful agenției franceze de securitate cibernetică ANSSI.
Ministrul finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că Parisul urmărește să-l țină pe producătorul chinez în afara rețelei de telefonie mobilă a țării, care procesează informații sensibile, cum ar fi datele personale ale clienților. Rețeaua controlată de stat Orange a ales deja rivalii europeni ai Huawei, respectiv pe Nokia și Ericsson.
În Germania, Guvernul este încă indecis față de Huawei. Guvernul german a fost unul din primele abordate de diplomații americani asupra subiectului și le-a respins rapid argumentele, scria în luna mai din acest an publicația Politico.
Acuzațiile Washington-ului cu privire la Huawei s-au lovit de scepticism și precauție la Berlin, un rol având și șocul cauzat de dezvăluirile cu privire la spionarea de către serviciile de securitate americane a unor oficiali germani, inclusiv a cancelarului Angela Merkel.
În plus, operatorii germani Deutsche Telekom și Vodafone au rețele 4G existente care se bazează pe Huawei pentru peste jumătate din structura lor. De asemenea, guvernul german se teme că interzicerea accesului Huawei ar deteriora relațiile cu China, cel mai mare partener comercial al țării.
Însă dezbaterea nu pare să fie încheiată, iar după luni de presiuni din partea parlamentului și a partenerului de coaliție al Angelei Merkel, ministerul de Interne german a propus în luna mai din acest an un proiect care ar crește cerințele de securitate pentru furnizorii 5G și ar acorda ministerului noi puteri de a bloca accesul pe piață al furnizorilor care nu prezintă încredere.
În Spania, serviciul național de informații a certificat software-ul ca fiind sigur și conform cu legislația relativă luna trecută, scrie The Guardian. Tehnologia 4G existentă de Telefónica în Spania depinde în totalitate de echipamentele Huawei, astfel încât Telefónica va continua să dețină tehnologia Huawei în ceea ce este cunoscut sub numele de miezul său 5G - unde sunt stocate informațiile cele mai sensibile - deocamdată și în așa-numita periferie, care constă din antene și echipamente pasive.
În Suedia, Tele2, o companie majoră de telecomunicații, își construiește rețeaua 5G cu echipamente Huawei. „Am folosit echipamentele Huawei începând cu 4G și nu au existat probleme de securitate”, a declarat Anders Ygeman, ministrul dezvoltării digitale, citat de The Guardian.
În Danemarca, însă, TDC, cel mai mare operator din aceată țară, a ales la începutul acestui an să-și construiască rețeaua 5G cu suedezii de la Ericsson, după ce ministrul danez al energiei, Lars Christian Lilleholt, a subliniat problemele de securitate 5G fără a menționa în mod special Huawei.
În Irlanda, două companii mari, Vodafone și Eir, folosesc tehnologia Huawei în timp ce construiesc rețeaua 5G din această țară. Administrația Trump a făcut lobby în Irlanda, deoarece multe companii tehnologice din SUA au operațiuni acolo și, în teorie, sunt vulnerabile. Guvernul irlandez încearcă să nu spună nimic public, dar pare mulțumit să îi lase pe Vodafone și Eir să lucreze mai departe cu Huawei.
Comisia Europeană a emis îndrumări prin care sugerează statelor membre ale UE să evite furnizorii cu „risc ridicat” și a solicitat guvernelor să adopte o abordare comună.
Statele membre ale UE, cu sprijinul Comisiei Europene și al ENISA, Agenția UE pentru Securitate Cibernetică, au publicat vineri, 24 iulie, un raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a setului de instrumente comun al UE privind securitatea rețelelor 5G, a anunțat Comisia Europeană.
Ca huawei a devinit huawei prin furt de tehnologie este drept, dar cine suntem noi sa facem pe justitiarii?
BTW, te aprinzi foarte repede pe subiectul asta...
5G e suma de tehnologii prin care până si becul din bucătărie va transmite date despre tine, vecinul tau, etc. Daca crezi că controlul unui asemenea flux de informaţii e ceva minor... intreaba-te cum îşi face Facebook banii.
Datele astea trec pe undeva. Da, acum trec prin servere americane. Iar lucrurile stau asa cum stau. Dacă vor trece prin servere chinezesti si vor fi folosite de chinezi, pentru tine, ca român, crezi ca va fi mai bine? Eu, nu!
Despre asta vorbim... Restu-s vorbe :-)
China trebuie scoasa treptat din orice domeniu strategic al Europei (sau USA, Canada, Australia, etc) pt ca statul comunist chinez e un adversar geostrategic al Occidentului.
In 2017 China comunista a adoptat o legislatie prin care orice persoana fizica sau juridica chineza, oriunde se afla in lume, e obligata sa coopereze imediat cu serviciile chineze de informatii la cererea acestora.
Uitati-va la ce se intampla in Hong Kong, Chinei comuniste nu ii pasa catusi de putin de libertati individuale sau dreptul la viata privata.
S-a ajuns la santaj economic (vezi declaratiile Huawei in Romania) sau amenintari directe, golaneste (vezi declaratiile ambasadorului Chinei in UK).
China e o tara organizata paramilitar de catre comunisti, orice mare corporatie chineza e legata de Armata RPC sau de serviciile chineze.
China dezvolta computere si comunicatii cuantice, au proiecte uriase in IA, au o unitate militara speciala de razboi informatic, trebuie sa fii imbecil sau extrem de naiv sa crezi ca micile tari europene pot singure anticipa si contracara spionajul chinez efectuat prin Huawei.
Huawei e fondata de un inginer al armatei chineze.
Cat de bine ar fi primita in Romania o corporatie fondata de un inginer din armata lui Putin care ar vrea sa livreze echipamente rusesti de telecomunicatii in Romania ?!
Tuturor celor care au echipamente Huawei sau ZTE trebuie sa li se acorde un ragaz de cativa ani pt inlocuirea lor, asa cum face Franta (sau UK) cu tot ce e Huawei.
China comunista nu are ce cauta in economia Europei, iar corporatiile europene sa-si readuca productia de bunuri din China in Europa, fie si cu pretul unor subventii de stat si costuri mai mari.
HK este parte a Chinei, iar guvernul chinez tre sa conduca acea zona fara sa ceara acceptul US sau UK. Eu am vazut ca autoritatile au fost toleranti cu protestatarii. Nu acelasi lucru am vazut la politia americana cu ocazia ultimelor proteste. Hai sa nu ne... facem ca nu vedem.
Si probabil, americanii chiar nu pot copia/sparge unele tehnologii chinezesti de varf si au zis mai bine ca sa le boicoteze agresiv.
Calitatea tehnologiei si echipamentelor trebuie sa aiba prioritate, si nu cate actiuni au sau cate influenta are US la acel producator...
Cum ar fi de exemplu ca sa te operezi doar la un chirurg care foloseste doar tipul de bisturiu fabricat in US, nu si in China? Sau sa preferi musai un doctor care a facut facultatea de medicina doar in US si nu si in China?
In loc ca US sa boicoteze Huawei mai bine si-ar dezvolta un producator al lor, pe care sa-l sprijine si sa cumpere numai de la el.
Matale este un raspandac, pro chinez. E site-ul plin de tovarasi.
Am telefon, laptop, ceas mecanic cu cronograf, toate din China. Si pana acum sunt multumit de calitate. Daca voi mai gasi produse chinezesti care sa mi placa, voi mai cumpara. Numai de-al dracu. Cu cat vad mai multa psihoza anti-chineza, cu atat voi fi tentat sa cumpar de la ei.
Cel mai mult nu ma surprinde vehementa voastra scelerata, ci lipsa de intelegere pentru ce inseamna China. Pai orezarii au avut o civilizatie intr o perioada in care altii inca se imbracau in piei de animale. Limba scrisa? Ce i aia? La ce-mi trebe? Adica, omul poate sa aiba preferinte. De acord, dar ce mi-e dat sa citesc aici depaseste nuanta asta. E mai aproape de patologic, dileala, psihopupu, ochi bulbucați. Mai exista nuante chiar si cand vorbim de China si de US, dar pentru postacul clasic exista doar alb si negru: US e gigea, orezarul e rau. Mai taiati din ele, dati-le dracului! Mai priviti si dincolo de lozincile astea. Asa minte ingusta aveti? Cu astfel de idei putine si fixe ce puteti voi sa construiti pentru societate? As prefera sa mi se raspunda in fraze elaborate. Daca vreti doar sa râgâiți si sa grohăiți, nu va mai obositi. Sunt lamurit.
Chiar daca aceasta lupta se duce in plan politic este vorba de principii care depasesc interesele politice.
China, prin mituirea guvernantilor din tari democrate, propaganda inselatoare si trafic de influenta in spatele scenei politice isi pregateste drumul pentru dominatie mondiala.
Este usor de imaginat ca daca vrei sa ajungi in top, principala ta grija ca sa ramai acolo este sa nu fii tradat sau sabotat, pentru asta ai nevoie servicii de informatii bine ancorate in toate societatile lumii.
Intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui este daca merita pe bune China sa conduca lumea pentru simplul motiv ca este fabrica planetara si in ciuda faptului ca societatea lor este organizata pe masuri restrictive, control guvernamental, supraveghere, cenzura si lipsa transparentei.
Chiar acum, partidul comunist chinez spala creiere in tabere de reeducare in Xinjiang, sterilizeaza fortat minoritatile si suprima tot ce apartine etniei respective interzicand religia si distrugand lacase de cult, totul ca sa ucida din fasa orice tendinta catre o noua revolta populara care ar ameninta stabilitatea politica a PCC.
Decizia privind 5G este una destul de usoara, daca te gandesti doar putin la consecinte pe termen lung, odata intrata sub control politic al PCC (partid care e la guvernare in China din 1949) o tara cu economie slaba cum este cea a Romaniei va ramane sub sabotaj economic si foarte probabil va deveni datoare vanduta, la fel ca multe tari care au trecut deja prin asta, vezi Maldive, Muntenegru, Sri Lanca.
Eu cred ca exemplele lui nu sunt absurde, ci ca nu ti covin tie. Ok. Esti liber sa clamezi ce vrei, dar la finalul zilei nimic nu schimba faptul ca astazi Huawei joaca in alta liga in materie de 5G. Ca din interese politice si financiare sr doreste blocarea lor, asta i alta discutie. In speta asta americanii arata precum un pusti limitat care atunci cand vede ca nu mai e bagat in echipa de fotbal, isi ia mingea si pleaca in clasa.
In cazul Huawei, un "gigant" al tehnologiei in plan mondial, situatia e cat se poate de clara.
E absurd sa ceri unei firme chineze sa declare pe proprie raspundere ca nu e controlata de Partidul Comunist Chinez.
Spionajul nu este doar pentru control, poate fi folosit si pentru schimb de cunostinte, retete de fabricatie etc deci este inclusiv in beneficiul companiei.
Evident, e de noaptea mințiii că unii români încă mai consideră dezastrul instituțional din RO (privat și public) superior modelului chinezesc de organizare socială. Probabil nu e de ajuns că nu sutnem în stare să construim autostrăzi, și absolut toți oamenii pregătiți în meseriile lor au plecat de mult din RO, trebuie să dăm faliment ca țară ca să se trezească lumea. Deloc exclus.
Bine, noroc cu americanii
Pe plan local se ocupau popa, sectoristul, seful de post, primarul, brigadierul, seful de CAP si restul turnatorilor din fiecare catun, sat, comuna, orasel, etc.
De pe ce planeta ai aterizat?
După cum spuneam, statul chinez este imens, e greu de controlat, multe lucruri sunt pe deplin autonome, iar așa zisul Partid Comunist este compus din sute de mii de birocrați descentralizați, fiecare cu bisericuța lui, ținuți în frâu cu recompense și sancțiuni.
Deci da, sunt o groază de inițiative publice/ private de capul lor în China, necontrolate de marele Partid. Cu ocazia pandemiei acest lucru s-a văzut limpede, și nu a fost prea plăcut pt. Marele Cârmaci temporar
Principalul sustinator al motiunii este Ponta, un prieten de-al Beijingului dispus sa le vanda Romania oricand la superoferta.
Chiar sunt curios, ce-ar mai fi de valoare în RO la nivel de 2020 ?
Daca producatorul este controlat de o forta ostila este din start un risc de securitate, acel echipament fiind un cal troian.
Ai scris ca America a pariat gresit pe unde milimetrice, o manipulare fara sens. 5G-ul foloseste unde milimetrice in benzile de peste 60GHz. Care este logica ta si la ce tehnologie faci referire spunand ca America a pariat pe unde milimetrice?
5G tine mai mult de consumerism decat de avans tehnologic. Vitezele 5G deja sunt disponibile prin retele de fibra sau fibra+Wifi 802.11ac
Singura problema pe care o rezolva 5G este ca permite cresterea numarului de dispozitive conectate simultan dar nici aceasta nu este o problema inca, atunci cand 4G nu va mai fi capabil sa tina pasul cu cresterea numarului de device-uri mobile, foarte probabil o sa avem 6G deci nu exista cerere pentru 5G in prezent sau nu exista cerere suficienta pentru a face aceste retele rentabile economic, data fiind investitia uriasa in infrastructura.
5G este promovat intens deoarece China si-a planificat sa foloseasca aceasta tehnologie pentru a-si extinde influenta la nivel global.
2. RAN-ul pur si simplu nu are acces la informatiile de utilizator fie ele date de identificare sau continutul mesajelor, alea sunt in Core
3. SUA a lansat 5G in 26-29GHz, care in industrie sunt numite unde milimetrice, spre deosebire de restul lumiii care foloseste mai degraba 3.5GHz. Acum vor si ei sa elibereze 3.5G dar va mai dura
4. ce treaba are WifFi si fibra cu 5G-ul? Fixul e fix si mobilul e mobil.
5. 5G e necesar, pur si simplu pt ca e mai eficient decat 4G si e o evolutie naturala; nu o sa sara nimeni peste 5G, cum nu s-a sarit niciodata peste vreo alta generatie; o sa fi uimit ce cerere de 5G va fi in cativa ani, si asta nu datorita noilor servicii care ar rula exclusiv pe 5G
6. mi se pare ca esti cam in urma cu tehnologia, desi ai citit tu ceva; mai invata si pana atunci lasa-i pe altii care se pricep sa comenteze; la politica e altceva, toate lumea se pricepe, inclusiv Trump& company
1.chiar daca echipamentul este intretinut de operator, producatorul isi poate plasa back doors cate doreste. De exemplu echipamentul de core de 5G poate crea useri virtuali care sa deschida tunele criptate cu diverse proxy-uri, prin aceste tunele se pot scurge orice informatii doreste producatorul sa obtina despre profilurile abonatilor dar si despre traficul lor de date, in cele mai multe cazuri. Exemplul Africa Union din Addis Abeba ramane o joaca de copii.
2.este adevarat, cel mai mare risc de securitate il are reteaua de core, daca e comparat cu RAN
3.ok. Deci tot despre 5G este vorba. Deci aluzia ca SUA ar fi vrut sa vanda prin lume o tehnologie alternativa la 5G este o afirmatie inselatoare pe care ai strecurat-o in primul tau comentariu
4.WiFi si Fibra deja sunt disponibile si sunt mult mai ieftine decat 5G (de zeci sau sute de ori mai ieftine), este necesara o analiza amanuntita pe fiecare aplicatie in parte ca sa te convingi ca utilitatea 5G cel putin acum este minima
5. 5G are eficienta spectrala mai buna, este o evolutie fireasca si chiar va fi necesar la un moment dat insa nu acum. Ceea ce doresc sa subliniez este ca aceasta tehnologie este folosita de China pentru a-si extinde influenta global. Pentru a fi adoptat pe scara larga trebuie sa existe cerere iar cererea pentru 5G in acest moment este insuficienta pentru a face investitia rentabila.Cu toate acestea 5G-ul este promovat intens si se pune presiune pentru adoptarea urgenta a 5G-ului chiar si acolo unde nu exista cerere pe masura investitiei.
5G nu inseamna doar statii de baza noi, retea
de core noua, antene noi si chiar noi structuri pentru sustinerea antenelor (antenele active sunt mult mai grele si au incarcarea la vant mai mare) ci inseamna si modernizarea retelei de transport (upgrade microunde sau instalare fibra pentru acces), inseamna si retea backbone care sa faca fata traficului pe 5G...
Daca ai face doar inventarul statiilor de baza, retelei core, licentelor radio si echipamentelor de transmisiuni (care obligatoriu au nevoie de upgrade de la capacitate 4G la 5G, altfel operatorii ar vinde doar eticheta 5G) obtii o investitie uriasa, de ordinul zecilor sau sutelor de miliarde de euro pentru un singur operator care tinteste doar acoperire urbana.
Cum va fi amortizata investitia daca pentru cativa ani de acum consumatorii vor avea si optiunea de abonament 4G, mult mai ieftin?
Ce poti face cu 5G in masina si nu poti face cu 4G? Ce avantaje economice are?
Mai clar, nu știu cum să facă 5Gul rapid, compact și economic ca și consum.
Cam cum e Intel cu ale sale proace de desktop vs Ryzen. Scumpi, lenți, consumatori.
Cand tarile europene subventioneaza Airbus declansand riposta americana, este in regula. Dca o fac americani, este dezirabil. Daaar daca o fac orezarii, este deranj mare. Pai, chinezii lucreaza cu materialul clientilor. Vestul tocmai a setat trendul. De ce n ar copia chinezii modelul de succes.
Da. Pret de dumping. Piata muncii este libera. De ce nu produc Nokia si Ericsso in China intr-un mod mai eficent decat Huawei? Poate suedezul s a obisnuit cu un trai nemeritat de bun desi nu mai e chiar in prima linie dpdv tehnologic.
Pana acum nu a vorbit nimeni de dumpingul practicat de companiile chineze.
Probabil wumao au iesit la pontat.
Ceea ce se reflectă în prețurile finale la export.
Acum cand chinezii sunt cei mai buni si muncitori americanii vor sa schimbe regulile jocului.
Nu e nimic moral si firesc in ce fac americanii, doar triseaza.
Chinezii merita totul, sunt cei mai buni.