Nemulțumirile Huawei la proiectul de lege care transpune Memorandumul 5G cu SUA: Protejarea rețelelor nu este responsabilitatea politicienilor, ci a inginerilor / Eliminarea noastră va duce la pierderi de 9,2 miliarde euro pentru economia României

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 12 august 2020, 15:28 Economie | Telecom


George Zhang, CEO Huawei Romania
Foto: Hotnews
​Chinezii de la Huawei consideră că ar îndeplini toate condițiile menționate în proiectul de lege care transpune Memorandumul 5G cu SUA pentru a participa la construcția viitoarelor rețele 5G din România. Grupul neagă că s-ar afla sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent, ori că ar avea probleme cu transparența acționariatului. Temerile chinezilor țin de posibilitatea unei decizii strict politice, fără dovezi asupra acuzațiilor și fără evaluări tehnice. Perioada de consultare publică este prea scurtă și procedura autorizării producătorilor 5G nu este clar descrisă, o lipsă importantă, a atenționat miercuri George Zhang, șeful Huawei România.

Într-o videoconferință cu media din România, George Zhang, directorul general al Huawei România a prezentat punctul de vedere al companiei față de proiectul de lege care transpune Memorandumul 5G semnat între guvernele României și SUA.

Acesta consideră că proiectul de lege are o perioadă prea scurtă de dezbatere publică (4 august-17 august) fără a permite industriei să analizeze impactul.

 • "Credem ca este un timp scurt de consultare. Am trimis punctul de vedere către Minister. Am vrea să avem 1,5 luni-2 luni de consultare publică pentru a permite industriei să analizeze impactul acestei decizii. Vorbim de o lege care va avea impact pentru următorii poate 30 de ani. Foarte puțin s-a acordat evaluării tehnice și aspectelor de securitate cibernetică. Protejarea rețelelor nu este responsabilitatea politicienilor, ci a inginerilor. În anii de prezență în România nu am avut incidente de securitate și plângeri privind securitatea rețelelor.", a declarat miercuri George Zhang, directorul general al Huawei România.

Acesta a spus că Huawei crede că poate îndeplini toate condițiile impuse în proiectul de lege referitoare la faptul că nu ar fi sub controlul unui guvern străin ori că ar avea o structură transparentă a acționariatului, doar că proiectul de act normativ are o carență esențială: nu detaliază criteriile și aspectele tehnice ale procedurii de autorizare pentru producătorii 5G.

 • "Noi putem întruni toate condițiile menționate în proiectul de lege în articolul 4, dar recomandăm legiuitorilor să se uite la aspectele tehnice, care nu sunt prezentate și definite bine. Procedura autorizării nu este clar descrisă, o lipsa importantă. Credem că Huawei va îndeplini toate condițiile dacă acestea sunt bine definite, pentru că nu suntem doar lideri în tehnologia 5G, ci și una dintre companiile cele mai des verificate la nivel interațional în privința securității cibernetice, fără a se fi descoperit back doors în echipamentele și soluțiile noastre. Avem un centru de cercetare la Bruxelles în care poate fi verificată tehnologia noastră, deci suntem una dintre puținele companii care poate întruni aspectele de securitate cibernetică", a spus oficialul Huawei România.

Principalele prevederi din proiectul de lege de transpunere a Memorandumului 5G cu SUA care ar putea viza Huawei sunt cele de la art. 4, alineatul (2) litera c) care impun producătorului 5G, ca pentru autorizația prealabilă, să completeze o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
 • I. nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
 • II. are o structură transparentă a acţionariatului;
 • III. nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
 • IV. se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Șeful Huawei România susține că grupul fondat de Ren Zhengfei, fost inginer în armata Chinei, nu se află sub controlul guvernului Chinei, iar legea privind securitatea de stat din China nu ar s-ar aplica în afara țării.


Click pentru a deschide


În privința sructurii acționariatului, acesta a arătat că Huawei este deținută exclusiv de proprii angajați, respectiv 96.768 de acționari, Ren Zhengfei având doar 1,01% din acțiuni. Șeful Huawei România susține că nici o agenție guvernamentală sau organizație externă nu deține acțiuni în cadrul Huawei.


Click pentru a deschide


În privința istoricului incidentelor de securitate, George Zhang a arătat că în cei 30 de ani în care a activat în peste 170 de țări și 1500 de rețele telecom nu a existat niciun astfel de incident raportat.


Click pentru a deschide


O eliminare a Huawei din rețelele telecom din România ar putea cauza pierderi financiare de 9,2 miliarde euro pentru economia țării, susține Huawei, și ar afecta concurența, mii de locuri de muncă, ar crește prețurile serviciilor de internet și telefonie și ar întârzia procesul de digitalizare a țării.


Click pentru a deschide


Precizările conducerii Huawei România vin în contextul în care Guvernul PNl condus de Ludovic Orban se pregătește să transpună în legislația primară Memorandumul 5G semnat cu SUA în luna august a anului trecut, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale.

Chiar dacă Memorandumul nu menționa nimic despre China sau Huawei, gigantul chinez care este lider mondial în tehnologia 5G, într-o declarație comună semnată atunci de Iohannis și Trump se arăta că România și SUA „caută să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G” și că „România este hotărâtă să lucreze cu Statele Unite pentru combaterea amenințărilor de securitate cibernetică ridicate de furnizorii chinezi în domeniul rețelelor 5G”.

În luna septembrie 2019, Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, declara că scopul acestui Memorandum este ca România să devină 'liberă de Huawei'".

Declarația oficialului american a stârnit reacția gigantului chinez care a catalogat afirmațiile ca pe "o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României."

"Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, au precizat reprezentanții Huawei.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6944 vizualizari

 • -11 (67 voturi)    
  5G-ul este un serviciu. (Miercuri, 12 august 2020, 15:47)

  Lok [utilizator]

  Serviciile nu produc 9 miliarde in PIB nici de le picuri cu ceara.
  • +9 (63 voturi)    
   s-ar putea sa pierdem (Miercuri, 12 august 2020, 16:41)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Daca nu o implementam si tragem de timp, pentru ca nu stim ce pozitie sa luam fata de Huawei, vom pierde startul in revolutia tehnologica pe care o produce. Implementarea noilor tehnologii posibile datorita 5G va fi amanata, producatorii mondiali se vor orienta cu producția acolo unde 5G va functiona cel mai bine. Trebuie sa intelegi si ce este 5G, multi cred ca progresul este ceva similar cu trecerea de la 3G la 4G. Ei bine, diferenta este infinit mai mare. Ca sa-ti dai seama, ca sa descarci toate sezoanele filmului Game of Thrones cu 4G iti trebuie vreo 3 ore si ceva. Cu 5G poti face acelasi lucru in 2-3 minute. In plus, daca chinezi au ceva de furat de la noi, fiti sigur ca au facut-o deja. Plus nu vad, logic, cum ar controla informatia ce circula printr-o retea 5G, pana la urma va fi vorba tot de firewall-uri bune sau mai putin bune, iscusinta hackaerilor care bineinteles ca-si vor inteti atacurile profitand si ei de tehnologie. Oricare ar fi decizia, cu sau fara Huawei, aceasta trebuie luata rapid, pentru ca Romania sa nu ramana in urma ca in anii 70,cand Ceausescu construia fabrici depasite cu tehnologie care isi petrecea ultimele zile in occident.
   • -8 (26 voturi)    
    pe bune? (Miercuri, 12 august 2020, 17:25)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui minos

    diferenta este doar in viteza la furat filme?
    duh,avantajele tale ma cam lasa indiferent.
    ma rog,poate alt specialist ne explica ce si cum.
    • +2 (2 voturi)    
     atat ai inteles pentru ca atat... (Vineri, 14 august 2020, 16:24)

     minos [utilizator] i-a raspuns lui Point

     ...te duce mintea. Am dat un exemplu. Citeste si tu pe internet despre Internet of Things.
   • -4 (30 voturi)    
    Cateva consideraţii (Miercuri, 12 august 2020, 17:26)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui minos

    5G e suma de tehnologii prin care până si becul din bucătărie va transmite date despre tine, vecinul tau, etc. Daca crezi că controlul unui asemenea flux de informaţii e ceva minor... intreaba-te cum îşi face Facebook banii.
    Datele astea trec pe undeva. Da, acum trec prin servere americane. Iar lucrurile stau asa cum stau. Dacă vor trece prin servere chinezesti si vor fi folosite de chinezi, pentru tine, ca român, crezi ca va fi mai bine? Eu, nu!

    Despre asta vorbim... Restu-s vorbe
    • 0 (0 voturi)    
     Nu numai (Vineri, 14 august 2020, 20:09)

     POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Google, Apple.....
   • -5 (25 voturi)    
    Infinit mai ce? (Miercuri, 12 august 2020, 17:43)

    nu.conteaza [utilizator] i-a raspuns lui minos

    Iti spun cat de se poate de clar ca si cu 5G si fara 5G, noi romanii nu vom trimite oameni pe Marte.

    "In plus, daca chinezi au ceva de furat de la noi" Pfff, dar la cei din Addis Ababa ce aveau de furat?

    "Plus nu vad, logic". Nu vezi ca nu vrei decat sa dai jos filme in timp record. Dar, fi fara griji, este suficient sa intelegi cat toate datele ce trec prin echipamentele lor disemineaza informatia in timp real la Xi acasa. Iar la Xi acasa, piata libera este pe hartie.

    Iar pentru cei care contesta, aviz amatorilor ca in momentul de fata Huawei cam latra prin toate presa ce au facut ei si eu dres. Propaganda comunista impacheta de marmota de la Beijing.
    • 0 (2 voturi)    
     Vezi cine detine patentele 5G (Vineri, 14 august 2020, 18:49)

     POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

     Daca smecherii de gringo ar fi fost si destepti ar fi implementat ei 4G si 5G ca doar au dolari si "tehnologie", asa trebuie sa plateasca galbejitilor patentele. Da stii ce-i mai greu de priceput pentru capetele patrate?? Ca 5G e fumat de chinezoi. Ei studiaza acum 6G...
   • -2 (28 voturi)    
    Noi romanii (Miercuri, 12 august 2020, 18:10)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui minos

    Am pierdut startul de 1000 ani!Asa ca acum nu este nicio graba.Tu Minos ,daca iubesti asa de mult chinezii,du-te si lucreaza pentru ei,dau salarii de cacao : in toata lumea.Asta daca nu cumva esti un comunist roman pus de chinezi director;atunci iti convine sa vorbesti de bine Huaweiul.In Romania nu ar spiona romani ci ambasadele straine....e poveste lunga.Nu uitati ce se intampla acum in Hong Kong!Cum au pus gheara pe ei,cum a aparut securitatea chineza cu rigiditatea specific comunista.Punct.
   • +5 (31 voturi)    
    Gazul rusesc si chipurile chinezesti sunt BAD (Miercuri, 12 august 2020, 20:09)

    luciannn [utilizator] i-a raspuns lui minos

    Gazul rusesc si chipurile chinezesti sunt rele, de aceea ar trebui sa cumparam gaz american si chipuri americane...

    Marketing american: X rusesc, Y chinezesc e rau, cumparati american!
    Inlocuiti X, Y cu orice si veti fi pregatiti si pentru campaniile publicitare viitoare, si le veti vedea mai clar si pe cele din trecut...
   • +2 (6 voturi)    
    o minciuna gogonata (Joi, 13 august 2020, 20:19)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui minos

    9 miliarde de euro raportate la PIB-ul de anul trecut inseamna 3.7%, in conditiile in care tot IT-ul a avut o contributie la PIB de 6%
    IT inseamna zeci de companii care au externalizat serviciile in Romania, practic contracte de sute de milioane de euro care intra in contul sucursalelor din Ro si care sunt platite de clienti din afara.
    Cum ar putea sa se ridice incasarile din 5G la acest nivel daca banii din 5G provin de pe piata interna si nu din externalizat servicii din vestul Europei sau SUA?
    Individul intervievat a omis sa spuna si la ce nivel se ridica investitia in 5G, este vorba de zeci sau sute de miliarde de euro care ies din economia Romaniei.
    Chiar daca sunt colectate taxe in plus pe serviciul 5G si raman bani la buget suma este mult mai mica decat cea care iese din buget, amortizarea "investitiei" se face pe termen lung sau niciodata.
  • +19 (37 voturi)    
   Economia digitala produce bani (Miercuri, 12 august 2020, 16:45)

   komodor [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   5G face posibila dezvoltarea economiei digitale.
   • -8 (24 voturi)    
    ? (Miercuri, 12 august 2020, 17:09)

    gicutotala [utilizator] i-a raspuns lui komodor

    economie digitală cu ce it-isti?
    poate utilizatori de tik tok sau facebook
   • -4 (16 voturi)    
    cu orice cost? (Miercuri, 12 august 2020, 18:05)

    Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui komodor

    ?
   • +6 (10 voturi)    
    Corect dar nu cred ca pierdem noi 9 miliarde (Miercuri, 12 august 2020, 22:10)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui komodor

    peste noapte.
    Adevarul e ca miroase a razboi economic sub masca securitatii, sigur se putea tehnologic bloca vreo manarie PCC.
   • -4 (6 voturi)    
    Ca la germani. (Miercuri, 12 august 2020, 22:58)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui komodor

    Pe ei netul i-a adus unde au ajuns astazi.
   • +4 (6 voturi)    
    Romania nu are de castigat (Joi, 13 august 2020, 18:27)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui komodor

    Pe langa faptul ca dam cateva zeci sau sute de miliarde de euro pe echipamente, acele servicii care sunt 5G only cu siguranta vor fi oferite de provideri europeni sau internationali. Deci statul roman va vedea doar TVA-ul pe acel serviciu iar restul banilor ies din tara. Chiar daca avem mai multi bani colectati din taxe, economia este mai saraca.
    Principalii beneficiari ai 5G sunt producatorii de echipamente, pe langa ei mai castiga si operatorii care sunt mituiti de China cu preturi mai mici pentru echipamente pentru a promova intens tehnologia si pentru a ajuta China sa obtina monopol, lucru pe care deja il fac toti operatorii.
    • -1 (3 voturi)    
     Americanii (Vineri, 14 august 2020, 20:13)

     POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

     nu dau mita, nu nu, scandalurile anterioare sunt doar propaganda ruseasca , chinezeasca , dupa caz
  • +11 (17 voturi)    
   mai nou ... (Miercuri, 12 august 2020, 17:11)

   brightids [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   ...data is the new oil Jon!
  • +11 (15 voturi)    
   ai facut Stefan Gheorghiu? (Miercuri, 12 august 2020, 19:37)

   enache22 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   serviciile nu produc bani? Ai auzit de servicii financiare? De servicii de telecomunicatii? De servicii de transport? De servicii de educatie, asigurare a sanatatii, servicii de leasing, paza si protectie si cate si mai cate. Toate sunt servicii, toate produc bani. Tu ai ramas la ideea ca doar nea Nae care da la strung produce bani.
   • -4 (8 voturi)    
    serviciile acelea nu se bazeaza pe 5G (Joi, 13 august 2020, 12:13)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui enache22

    Serviciile care introduc bani in economia Romaniei se bazeaza pe internet fix.
    Serviciile care se bazeaza pe 5G exclusiv vor scoate bani din economia Romaniei si vor avea cel mult o contributie la buget prin TVA dar cea mai mare parte a banilor colectati vor parasi tara.
  • +6 (24 voturi)    
   Stat vasal - omul simplu plateste taxa catre Poart (Miercuri, 12 august 2020, 19:54)

   luciannn [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   "Inalta Poarta" dicteaza, romanul, fara sa verifice executa, dupa care apare la tv sa laude independenta cu greu castigata in '89...

   Romania de 30 de ani nu a avut retineri sa adopte cele mai noi tehnologii in materie de internet, si este unul din domeniile la care ne clasam pe primul loc in lume - conexiune de inalta viteza dar si accesibila ca pret.

   SUA probabil propune echipamente americane in locul celor chinezesti, care se vor traduce in preturi mai mari platite de consumatori, pentru a se putea plati investitiile in echipamentele americane mai scumpe...

   Si legat de securitate, CIA, NSA, nu spioneaza lumea?
   • -3 (9 voturi)    
    faptul ca si americanii spioneaza (Joi, 13 august 2020, 18:19)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui luciannn

    Si au tot spionat de-a lungul timpului este un argument in favoarea lor in acest context.
    Spre deosebire de chinezi care sunt extrem de virulenti si intoleranti fata de cei care nu sunt supusi partidului comunist sau nu sunt admiratori ai maretei civilizatii si culturi chineze, americanii sunt mult mai toleranti si ofera un grad mult mai mare de libertate.
    A permite unei tari condusa de mai bine de 70 de ani in regim monopartid, iliberal si netransparent sa aiba control la nivel mondial este o alegere extrem de riscanta pentru viitorul intregii umanitati.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu (Vineri, 14 august 2020, 20:15)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

    .. au recunoscut pina acum ceva de genul asta
 • -6 (72 voturi)    
  Securitatea tari (Miercuri, 12 august 2020, 15:50)

  /./ [utilizator]

  nu este responsabilitatea comunistilor de la Huawei si ZTE!!!!!Chiar asa nimeni din politicienii din Romania nu are o problema cu ce fac comunistii astia cu drepturile omului in China??Mama lor de comunisti, ar tb interzise toate firmele din China in Romania pana nu respecta drepturile omului.Cat tupeu jegos pe ei.
  • +15 (55 voturi)    
   Sa interzicem si importurile din Turcia (Miercuri, 12 august 2020, 16:47)

   komodor [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Si importul de gaze din Rusia. Sa nu mai cumparam nimic din China....Sper ca ai si o solutie alternativa si nu doar te-a luat avantul patriotic.
   • -7 (25 voturi)    
    ma rog (Miercuri, 12 august 2020, 17:10)

    gicutotala [utilizator] i-a raspuns lui komodor

    si la ce nu putem renunta din Turcia?
   • -3 (23 voturi)    
    gazele? (Miercuri, 12 august 2020, 18:09)

    Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui komodor

    Ti-au pus astia ceva in gaze?


    Dar tu ai vrea sa dai siguranta nationala pe mana astora?
    Vorbim de retele de mare viteza controlate de partidul comunist ca doar un nebun crede ca huawei nu are legaturi cu partidul si e lasat sa faca bani... :)))
    • -4 (10 voturi)    
     Dusmanul (Miercuri, 12 august 2020, 20:55)

     Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

     Hai ca s-a intors lumea cu susul in jos. Pana acum comunistii erau cu dusmanii de clasa. Mai nou capitalistii.
    • 0 (2 voturi)    
     Las-o-n baza (Vineri, 14 august 2020, 18:58)

     POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

     Americanilor ca doar ei ne-o trag democrati hahahaha. Tu crezi ca cei de la Ericsson ori Nokia, ori... nu au sa dea raportul catre inalta poarta? Vezi scandalul datelor personale, si te pune sa fii de acord ca sa-ti prelucreze, vanda, datele personale ca sa te protejeze.... Drumul spre iad e pavat cu intentii bune.....
   • -2 (22 voturi)    
    Ce iti lipsete din Turcia ?Rosiile? (Miercuri, 12 august 2020, 19:35)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui komodor

    Ce iti lipseste din Rusia??Gazul??Pai avem in marea neagra rezerve pt urmatorii 30 de ani descoperite deja.Doar ca a avut grija ciuma rosie si inca mai are ca acestea sa nu fie extrase astfel incat sa mai cumparam din Rusia.Oricum din 2050 UE trebuie sa fie neutra din punct de vedere al CO2 deci doar ce avem descoperit deja e suficient.La ce potential eolian, hidro si solar are Romania i-ar fi usor sa produca energie electrica cat pt 3 Romanii.Cat priveste produsele din China deja Samsung si-a inchis ultima fabrica din China, companiile din Japonia primesc subventii sa isi mute productia din China in Japonia, companiile din Sua isi muta si ele fabricile pe la vecinii Chinei asa ca in cativa ani imperiul comunist o sa inceapa sa se clatine.
    • +5 (21 voturi)    
     nu mai folosi gaz rusesc (Miercuri, 12 august 2020, 20:02)

     olint [utilizator] i-a raspuns lui /./

     iarna ingheata de frig si fii patriot.
    • 0 (2 voturi)    
     Asta ca sa-i faca (Vineri, 14 august 2020, 19:01)

     POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui /./

     pe plac americanului.
     Sper sa apuci sa traiesti inca 20-30 de ani si o sa afli mai multe despre democratia americana...
  • -5 (15 voturi)    
   Jegosi sunt si nemtii, nehalitii si lacomii (Miercuri, 12 august 2020, 17:00)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Produc toate rahaturile in china si vin cu ele in Romania si alte tari estice...cu produse germane...
  • +5 (23 voturi)    
   Numai comunistii vorbesc de securitate (Miercuri, 12 august 2020, 17:50)

   chirul [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Cum ramane cu libertatea? De ce sa fie un privat obligat de stat sa cumpere echipamente agreate de acesta? Unde e libertatea economica? Ne intoarcem la comunism cand statul decide ce e mai bine pentru privati? Statul sa-si faca ce retea vrea el din banii lui, nu sa oblige privatii pe banii lor sa cumpere echipamente scumpe de la firme corecte politic.
   • -5 (19 voturi)    
    Cand e vorba de securitatea nationala (Miercuri, 12 august 2020, 23:23)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui chirul

    nu exista in acel domeniu libertate economica.Sectoarele strategice cum sunt telecomunicatiile , energia, etc nu au treaba cu libertatea economica in orice tara.Daca operatorlui nu ii convin conditiile e liber sa vanda afacerea si sa plece.Crezi ca o sa plece cainele de la macelarie??Ma indoiesc la ce profituri faine au.CA le mai scade putin profitul si nu o sa mai aibe 10-20% profit din cifra de afaceri ci o sa aibe undeva la 5-10% cum e si normal asta asa e.Dar si asa sunt niste profituri mari la o afacere care este lipsita de riscuri.Tot timpul oamenii o sa vorbeasca deci tot timpul acesti operatori o sa faca bani.Asa ca bai comunistilor daca nu va convin conditiile puteti sa va AGITATI ca va AGITATI degeaba.Probabil spagile primite de voi de la chinezi sunt faine de stati sa urlati aici toata ziua:))))
    • +5 (13 voturi)    
     Gandire comunista (Joi, 13 august 2020, 8:28)

     nginx [utilizator] i-a raspuns lui /./

     Intr-o societate democratica valoarea suprema e libertatea. Daca sacrifici libertatea de dragul securitatii le pierzi pe amandoua.
    • -2 (4 voturi)    
     Corect (Vineri, 14 august 2020, 19:04)

     POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui /./

     Ce-i face pe americani sa fie mai corecti decat chinezii?? Ei nu au nevoie de informatie, sa stie ce si cum se intampla pe lumea asta??Ca aia sunt comunisti si rai??
     Si capitalistii sunt buni si darnici???
   • 0 (4 voturi)    
    pe bune (Joi, 13 august 2020, 12:10)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui chirul

    E interesant faptul ca folosesti tocmai termenul "comunist" cu sens peiorativ ca si argument in apararea unor comunisti.
  • +7 (17 voturi)    
   Pun pariu (Miercuri, 12 august 2020, 18:10)

   44ce [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Ca esti imbracat din cap pana in picioare cu haine comuniste.
   • -4 (10 voturi)    
    Mai schimba placa (Miercuri, 12 august 2020, 21:00)

    Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui 44ce

    Ca multi sunteti vopsiti, mai comunisti ca aia din China.
   • -4 (8 voturi)    
    Pun pariu (Miercuri, 12 august 2020, 23:52)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui 44ce

    ca esti pe nota de plata a Chinei sau a Rusiei
 • -2 (60 voturi)    
  probaibl ca au echipamentele cele mai bune (Miercuri, 12 august 2020, 16:02)

  Captain Obvious [utilizator]

  dar decat sa devii dependent de astia si intr-un domeniu asa delicat cum e cel al telecomunicatiilor mai bine mai astepti si faci cu aliatii tai. bine ar fi daca si-ar face bagajele si ar pleca. abia mai scad chiriile in aviatiei
 • -7 (49 voturi)    
  Pe bune? (Miercuri, 12 august 2020, 16:15)

  ciorapu_asasin [utilizator]

  Hai ba galbejitilor, nu mai aberati atat. Cica Romania pierde 9 miliarde de euro si locuri de munca... Hahaha. Deci daca nu facem reteaua 5G cu voi inseamna ca nu o mai facem deloc ca sa se piarda suma asta investita si locurile de munca? Trebuie sa facem neaparat cu voi, daca o facem cu Erricson sau Nokia nu se geneareaza la fel locuri de munca si investitii? Lasa-ti vrajeala ca sunteti experti la fake news.
  Si nu inteleg de ce sunteti atat de diaperati sa castigati licitatiile in cat mai multe tari, nu cumva aveti alte interese ascunse? Bine va face Trump ca v-a pus cu botul pe labe. Ca ati furat destul tehnologie americana si europeana cu care ati dat in preturi de dumping slabindu-va competitorii.
  • 0 (2 voturi)    
   Cum au furat-o??? (Vineri, 14 august 2020, 19:09)

   POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui ciorapu_asasin

   Ori au primit-o gratis de la americani. Sa le-o ia americanii indarat ca doar ei is mai puternici si provaduiesc democratia pe unde trec
 • -1 (45 voturi)    
  George Zhang pe numele lui adevarat (Miercuri, 12 august 2020, 16:25)

  feroviarul123 [utilizator]

  Xiaofu Zhang. Putina lume stie ca de fapt la ieșirea din China toți angajații de la huawei își i-au un pronume englezesc pentru ca noi europenii avem dificultăți in a le intelege numele in special de a știi care este prenumele sau numele. Cine nu a avut nefericirea sa lucreze cu ei nu știe asta.
  • -7 (15 voturi)    
   poate (Miercuri, 12 august 2020, 17:11)

   gicutotala [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   pricepe si komodor de mai sus
  • +7 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 august 2020, 17:27)

   [anonim] i-a raspuns lui feroviarul123

   • -4 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 august 2020, 6:47)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • -1 (3 voturi)    
     Americanii nu fac (Vineri, 14 august 2020, 19:16)

     POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui

     Spionaj ca-s fete mari. Prin computerul de pe care scrii, prin reteaua pe care te afli, prin adresa prin care esti logat , se stiie tot la casa alba, doar ca americanii au crezut ca ailalti sunt doar forta de munca si nu-i duce capul. De unde au americanii tehnologia industriala, aviatie supersonica si ....
     De la nemti desigur, adica ce au putut fura , rechizitiona ca o mica parte a cazut sub cizma comunista...
  • +8 (10 voturi)    
   Asa (Miercuri, 12 august 2020, 19:40)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   Si? Ce daca au nume europene? E normal sa fie asa.. e vba de comunicare..
 • +7 (61 voturi)    
  dovezile ca Huawei spioneaza (Miercuri, 12 august 2020, 16:33)

  rapidz [utilizator]

  SUA sa prezinte dovezile si discutia se incheie rapid. In lipsa lor nu fac decat sa incurajeze speculatia ca totul e doar o manevra a SUA ca sa forteze mana Chinei pentru a incheia un acord exonomic favorabil americanilor. Mi-e teama ca Romania sa nu pice de fraiera in acest dans al elefantilor.
  • +11 (17 voturi)    
   pai ... (Miercuri, 12 august 2020, 17:13)

   brightids [utilizator] i-a raspuns lui rapidz

   de ce ti-e frica nu scapi, dovada si articolul.
  • 0 (22 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 august 2020, 18:10)

   [anonim] i-a raspuns lui rapidz

  • -6 (20 voturi)    
   pe bune? (Miercuri, 12 august 2020, 18:25)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui rapidz

   Stim cu totii ca firmele chinezesti contrafac produsele originale, de aia si costul de 10 ori mai mic.
   Una e sa dezvolti o tehnologie in ani de cercetare si ala e sa o furi. Iar in occiden astfel de firme nu au voie, e interzis. Dar in china exista, oare pardidu o sti de ele sa nu? Ca sa iesi din china trebuie sa faci parte din partid, cam toti sunt spionati, si tinuti sub papuc. iar tu vrei sa prezite cineva evidente ca Huawei spioneaza/nu lucreaza cu statu? Dar daca nu spioneaza azi ai guranta ca maine nu poate sa fie nationalizata? asa cum fac toate dictaturile? sau crezi ca statul le da libertate de dragul lor :))))))
   • +5 (23 voturi)    
    daca tehnologia e proasta de ce se vinde? (Miercuri, 12 august 2020, 20:01)

    olint [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

    de ce e nevoie sa fie interzisa o tehnologie proasta? O elimina piata pur si simplu. Dar adevarul e ca daca avem net ieftin pe fibra cu viteze la care americanii viseaza doar, e pentru ca operatorii au luat marfa ieftina si buna de la chinezi. Restul e politica.
    • -3 (15 voturi)    
     nu e vorba ca e proasta (Joi, 13 august 2020, 0:06)

     Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui olint

     E foarte buna, tehnologia livrata de ei.
     Intrebarea e daca o vor folosi chiar si impotriva celor ce o achizitioneaza, in caz de conflict.
     Daca te trezesti cu toata aceasta tehnologie ca se intoarce impotriva ta? Aici nu e vorba de germana sau chinezeasca, e vorba ca o companie controlata de partidul comunist este oricand o vulnerabilitate la adresa unui stat occindental.
     Eu nu cred ca un stat democrat din vestul europei ar folosi tehnologia la fel cum o face china sau rusia. Acum cina controleaza intranetul, acolo nu e internet nu e facebook whatsApp. In china toate cautarile sunt controlate, de curand au bagat si recunoasterea faciala si totarea populatie in functie de comportament, adica ajungi sa iei credit sau sai ai drepturi daca faci anumite lucruri. Daca iei alcohool sau treci pe rosu primesti scor negativ si iti sunt ingradite libertatile. Nici nu vreau sa ma gandesc ce urmeaza. Practic 1 milard si ceva de prizonieri in propria tara, ma gandesc ce pot face cu tehnologia asta la nivel global.
     • 0 (2 voturi)    
      Si americanii (Vineri, 14 august 2020, 19:18)

      POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

      nu o vor folosi daca intram cu ei in conflict??
  • +4 (16 voturi)    
   Si normal (Miercuri, 12 august 2020, 19:42)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui rapidz

   Ca nu au nicio dovada.. daca aveau.. erau pe toate gardurile..
   De ce credeti ca au ajuns lideri de piata in mai toate tarile? Ca au calitate si preturi foarte bune.
  • 0 (2 voturi)    
   s-ar autoincrimina (Joi, 13 august 2020, 17:50)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui rapidz

   Daca SUA ar expune metodele prin care spioneaza chinezii, s-ar autoincrimina deoarece chinezii tot de la americani au invatat cum sa spioneze.
   Alegerea intre China si SUA pe tema 5G este echivalenta cu a alege pe cine esti de acord sa detina informatia.
   Daca alegi China e posibil sa fi tras la raspundere pentru "coluziune" cu forte straine daca spui ceva adevarat dar incomod pentru PCC, chiar si in mediul online.
   De asemenea, mesageria privata iti poate fi cenzurata, asa cum se intampla pe WeChat in China in prezent.
 • +11 (43 voturi)    
  Solutia de compromis (Miercuri, 12 august 2020, 16:51)

  komodor [utilizator]

  Retelele guvernamentale, bancile, administratia de stat sa se faca cu echipamente mai scumpe Nokia/Ericson si restul retelelor private sa se faca cu echipamente ieftine Huawei. In felul asta se evita eventuala compromitere a securitatii datelor institutiilor de stat si se mentine un pret competitiv pentru accesul la internet 5G pentru majoritatea populatiei.

  Eliminarea completa a Huawei inseamna cresterea preturilor la abonamentele 5G. Cine vrea asa ceva?
  • -2 (6 voturi)    
   Cresterea preturilor la abbonamentele 5G (Miercuri, 12 august 2020, 17:52)

   Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui komodor

   Cred ca glumiti cand spuneti ca nu vrea nimeni asa ceva. Desigur ca o vor beneficiarii acestor bani in plus.
   Asta cu 5G la privati nu prea merge intrucat privarii transnationali au deja pistolul in tampla de la SUA in alte tari.
   Este un joc geopoltic nu tehnologic si nu stiu zau cum putem sa iesim cu bine din acest "razboi"
   • -2 (2 voturi)    
    acela ar fi pretul real (Joi, 13 august 2020, 18:06)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui Beta Alfa

    Echipamente chinezesti nu sunt mai ieftine, vin cu un cost ascuns care va fi platit in timp prin faptul ca devenim vasalii lor.
    Reteta e simpla: China ajuta PSD + Pro_romania sa castige alegerile pentru ca are informatia apoi PSD isi face de cap cu legile si banii publici iar achizitiile publice se fac pe contracte date cu dedicatie Chinei.
    In paralel guvernul roman se imprumuta ca sa plateasca sinecurile pentru aparatul de partid. Imprumuturi la dobanzi avantajoase nu se mai pot face la banci vestice asa ca incep imprumuturile la China, in scurt timp Romania devine insolventa si incepe sa cedeze resurse naturale sau infrastructura, obiectiv atins pentru China, vezi exemplul Sri Lanka.
    • +1 (1 vot)    
     De unde (Vineri, 14 august 2020, 19:53)

     POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

     Sa mai cedeze, ca-s toate date in vest,
  • -3 (13 voturi)    
   inteligen (Miercuri, 12 august 2020, 18:19)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui komodor

   Intelegi ce e aia retea? cauta pe dex definitia retelei, e un ansambu de ramificatii. Cum sa acoperi tu aceeasi zona cu 2 retele. Asta e stilul romanesc de a pune borduri unde nu e cazul. iti sta mintea la cati experti isi dau cu pararea.
   DEMOCRATIA COSTA, daca nu dute draga in comunism!
   • +1 (1 vot)    
    Si comunismul (Vineri, 14 august 2020, 19:55)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

    A fost ieftin???
 • -4 (42 voturi)    
  Cifre in vant... (Miercuri, 12 august 2020, 16:52)

  gorbatchev [utilizator]

  Pe ce baza afirma ca Romania ar pierde 9 miliarde de euro? E o pierdere anuala sau pe o perioada mai mare? S-a lucrat bine pentru prezentarea grafica a potentialelor pierderi ale Romaniei, ar trebui sa vedem si cat ar castiga China in caz ca Romania ar accepta Huawei. Probabil sute de miliarde, ca n-ar mai fi nevoie de spioni calificati, ar putea obtine contracte in mod mult mai avantajos, ar ajunge sa controleze resursele tarii, etc.
  • +5 (27 voturi)    
   :) (Miercuri, 12 august 2020, 17:05)

   barny [utilizator] i-a raspuns lui gorbatchev

   NU ne vindem tara. Ce sa fure bre chinezii de aici? Ca nu au loc de patriotii nostri. Sute de miliarde castiga chinezii? Arunci cu cifre fara sa ai minimul de cunostinte economice
   • -2 (6 voturi)    
    Romania pierde oricum (Joi, 13 august 2020, 12:06)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui barny

    Singurii care fac bani din 5G sunt cei care produc echipamentele.
    Banii pleaca de la consumatorii de rand, ajung la operatorii de retea si in final parasesc tara
    Cum va influenta 5G balanta economica a Romaniei? Nu mai ziceti ca 5G va alimenta un boom economic, viteza datelor mobile in Germania este mai mica decat in Ro si cu toate acestea PIB-ul Germaniei este de 20 de ori mai mare decat al Ro.
    Deci nu viteza internetului mobil este cheia, este gradul de acoperire cu internet dar pe acela deja l-am obtinut.
    • 0 (2 voturi)    
     sigur mai conteaza (Vineri, 14 august 2020, 19:37)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

     Si cum folosesti instrumentele pe care le ai la dispozitie.

     mai conteaza si increderea in partener.

     China dupa ceea ce a facut intr-un anume caz numai incredere nu furnizeaza ea - la fel ca si Rusia cu Crimeea.
 • -7 (21 voturi)    
  Ha , ha , ha ,... (Miercuri, 12 august 2020, 17:13)

  paulbutoi [utilizator]

  Io zic sa-l credem pe George ...
  Daca el spune ca grupul nu se afla sub controlul guvernului si legea securitatii nu se aplica in afara tarii , sigur asa ie .
  La fel , io cred si tot ce debiteaza baietii & fetele de la Moscova ...
  Pen'ca ei e fffff credibili !
  Si nu minte !
  Niciodata !
 • +8 (30 voturi)    
  China si SUA o sa se inteleaga intre ei (Miercuri, 12 august 2020, 17:28)

  helvig [utilizator]

  Noi vom plati oalele sparte. Sa sara americanii cu banii si pe urma vorbim.
 • +8 (40 voturi)    
  spionajul Huawei e ca armele lui Saddam (Miercuri, 12 august 2020, 17:34)

  baraka [utilizator]

  toata lumea vorbeste de el dar nimeni nu l-a vazut. Unchiul Sam e gelos ca a pierdut lupta 5g cu China.
  • -3 (15 voturi)    
   bravooooo (Joi, 13 august 2020, 0:16)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui baraka

   Compari mere cu pere.
   Pai ai incredere intr-o companie care face bani sub umbrela statului RUS, sau in cazul de fata Chinez? sau una precum Ericsson sau Nokia?
   Vrei spionaj/bafa? sau vrei garantia cu nu se va intampla?
   Am psu si Rusia ca ambele state au aceleasi politici, lasa sa supravietuiasca doar companiile care le sunt fidele. Sa nu ai impresia ca Huawei sunt liberi de capul lor. SI daca nu ar spiona acum, ca e prea devreme sincer, inca nu sunt multi care detin tehnologia 5g de la ei, ce iti ofera garantia ca in cativa ani nu vor face asta?
  • 0 (0 voturi)    
   si (Vineri, 14 august 2020, 19:56)

   POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui baraka

   pe 6G
 • -2 (24 voturi)    
  ZERO, DAR ZERO produse chinezesti (Miercuri, 12 august 2020, 17:46)

  Ed___ [utilizator]

  Nu trebuie să cumpărăm niciun produs chinezesc made in China ŞI CARE să fie creat de o companie chinezească !!!

  Nu Huawei, nu Oppo, nu Vivo, nimic !

  Apple made in China, da, Dell made in China, da, BMW made in China, poate.... dar nu Huawei, nu Geely, nu Great Wall.
 • -7 (21 voturi)    
  Nu ar avea.... (Miercuri, 12 august 2020, 18:31)

  Gigi Kent [utilizator]

  Nu ar avea nimeni nici o problema cu China daca nu ar avea un regim politic dictatorial comunist.
  Sa ne fereasca Dumnezeu de hegemonia economica a acestei struto-camile cu regim politic totalitar si economie de piata.
  • -7 (11 voturi)    
   Tot asteapta unii (Miercuri, 12 august 2020, 21:13)

   Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Stai linistit ca multi de pe Cocioc si-ar fi dorit, mai ales acum pe timpul pandemiei, sa vina chinezoii sa le bata usile in cuie. De cand asteapta sa iasa din camuflaj. Dar ghinion, pe aia nu-i intereseaza sa impuna comunismul cu forta, cum incearca unii cu democratia.
 • -2 (22 voturi)    
  Marea Britanie nu are incredere in Huawei (Miercuri, 12 august 2020, 18:52)

  ilie57 [utilizator]

  Marea Britanie exclude Huawei din rețeaua sa 5G din cauza unui risc pentru securitatea Regatului.
  Inginerii lor au analizat deja problema.
  China, te rog, lasa-ne dreptul de a alege echipamentul folosit (fie el router, telefon, ...). In ultimii zeci de ani ai folosit Know-How din Lumea intreaga. Vei ramane oricum NR.1 in lume, vei avea oricum profit, cu sau fara Huawei.
  • +9 (21 voturi)    
   inginerii pe naiba (Miercuri, 12 august 2020, 19:58)

   olint [utilizator] i-a raspuns lui ilie57

   a fost o presiune politica din partea lui Trump la care Boris s-a facut pres.
 • -1 (33 voturi)    
  Huawei, PSD (Miercuri, 12 august 2020, 19:19)

  neagoe [utilizator]

  PSD - Ponta a bagat Huawei in retelele romanesti si le-au servit pe tava chinezilor securitatea comunicatiilor din Romania.

  Probabil si Rusia ar avea acces la retelele Romaniei.
 • +3 (13 voturi)    
  Referendum (Miercuri, 12 august 2020, 19:19)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  național pe subiect!
  • -3 (11 voturi)    
   relevanta? (Miercuri, 12 august 2020, 20:18)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   mai ales ca romanii sunt neobisnuiti cu democratia participativa. Fie or sa participe foarte putini, fie vor da raspunsuri neavizate bazate doar pe nationalism, pe sentimentul pro sau antamerican/chinez sau capitalist/comunist, pe intelegerea partiala a notiunii de copyright, piraterie, furt tehnologic, data mining, etc.
   Cred ca ar fi mai relevant daca reprezentantii Romaniei ar negocia niste avantaje cu unii sau cu ceilalti: centre tehnologice serioase, un fel de offset (o parte sa fie facuta local), renuntarea la 2% din PIB pe armament din NATO daca ii dam pe tehnologie de telecom din SUA/UE
  • -3 (15 voturi)    
   E ca si cum ceri referendum (Miercuri, 12 august 2020, 20:50)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   sa iesi din NATO, eu inteleg ca voi ciuma rosie asta va doriti ca sunteti vanduti toti chinezilor si rusilor dar asta nu o sa se intample.Ati pierdut baieti si prea curand la butoane nu mai ajungeti.Oricum nu ne intereseaza parerilor trolilor platiti de ciuma rosie, Romania merge mai departe cu parteneriatul Romania SUA
 • +3 (31 voturi)    
  5G (Miercuri, 12 august 2020, 19:19)

  Ibit [utilizator]

  Asa cum a semnat KWI cu Trump , marele popor roman trebuie sa sustina financiar poporul american .
  Nu conteaza cat pierde Romania , conteaza slugarnicia lui KWI fata de Trump .
  Ce fac celelalte tari europene ?
  • 0 (22 voturi)    
   UK si Germania au inceput ca dezaprobe Huawei (Miercuri, 12 august 2020, 20:19)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Ibit

   urmeaza si altii
   • +3 (11 voturi)    
    La presiunea SUA (Joi, 13 august 2020, 8:31)

    nginx [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Nu din proprie initiativa.
   • 0 (0 voturi)    
    Nemtii (Vineri, 14 august 2020, 20:01)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Dau la schimb ... gazoductul : Nord stream II
    ...
  • -3 (29 voturi)    
   Trolii ciumei rosii (Miercuri, 12 august 2020, 20:54)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui Ibit

   au fost trimisi sa comenteze, mai rasfirati baieti mai rasfirati :))))).Romania nu pierde ba mai degraba castiga avand in vedere ca Ericsson si Nokia au mai multi angajati romani decat Huawei si asta in ciuda faptului ca 70% din echipamentele operatorilor sunt Huawei.E timpul sa ne intoarcem la nationalism ca sa crape ciumatii rosii de ciuda :))))))
   • +3 (15 voturi)    
    Romania pierde (Joi, 13 august 2020, 8:36)

    nginx [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Va cumpara o tehnologie mai scumpa, preturile vor creste, scade competivitatea economica. Asta nu e razboiul nostru, americanii vor sa scoata castanele cu mainile altora. Asa au facut si cu inchisorile secrete CIA, i-au bagat pe altii in fata sa ale faca treburile muradare.

    N-au nici o problema sa zica America first cand e vorba de avantaje, insa cand e vorba de sacrificii, chestii ilegale sau pierderi eonomice atunci ii baga pe freieri la inaintare.

    Romania trebuie sa-si vade de propriul interes aici asa cum fac si americanii. Ei sa-si rezolve singuri problema cu chinezii.
    • -2 (8 voturi)    
     ce drama! (Joi, 13 august 2020, 11:50)

     Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui nginx

     o sa coste 15 euro pe luna in loc de 5 euro, cat platesc acum pe cel mai mic pachet la prepay
     Asta in situatia in care echipamentele europene au pret la 300% fata de cele chinezesti dar nu sunt chiar de 3 ori mai scumpe.
     Cel mai probabil va fi adoptata o limita pentru participarea chinezilor, gen 30% sau 50% fara acces pe core, deci in final pretul nu va fi cu mult mai mare
 • +1 (33 voturi)    
  Huawei out ! (Miercuri, 12 august 2020, 21:22)

  Matusalem [utilizator]

  nu mai avem ce povestii ... huawei si alte chinezarii out din Romania ! ..Bye !
 • +3 (15 voturi)    
  ca intotdeauna (Joi, 13 august 2020, 10:26)

  Captain Obvious [utilizator]

  la orice articol despre chinezi cu toate ca sunt numai comentarii negative voturile sunt cu minus. nu stiu sa si scrie ceva, stiu doar sa dea cu minus din ferma. oare sunt angajatii huawei sau e vreo ferma de clickuri din afara?
 • +3 (13 voturi)    
  .. (Joi, 13 august 2020, 10:59)

  albastru de Romania [utilizator]

  china are cateva sute de mii de troli, asa se explica suma de comentarii pe un site din ro la orice rahat cu huawei , china si as zice si trump , de cand a inceput sa se i-a de ei

  marea masa a populatiei din ro nici nu stie cu ce se maninca 5g sau de problemele sua cu china,
  • +1 (13 voturi)    
   exact (Joi, 13 august 2020, 11:52)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui albastru de Romania

   s-a activat armata de postaci ai Chinei
   Miza este uriasa, lupta pentru influenta globala pe care o duce China in prezent
 • +4 (12 voturi)    
  nu ma mira tupeul chinezilor de a nega orice (Joi, 13 august 2020, 12:26)

  Gica Georgescu [anonim]

  De vreme ce pentru ei nu s-a intamplat nimic in iunie '89 in piata Tiananmen.
  In timp ce pentru restul lumii au fost cel putin 2500 de morti intr-o singura zi, majoritatea studenti si intelectuali.
 • -3 (5 voturi)    
  La gara cu 5G in Romania (Joi, 13 august 2020, 12:54)

  Claudiu. [utilizator]

  George Zhang are dreptate cand spune: "Protejarea rețelelor nu este responsabilitatea politicienilor, ci a inginerilor. "
  Dar ce te faci daca inginerii chinezi sunt mai buni decat inginerii romani?
  Si George Zhang stie asta,ca ai lor sunt mai buni decat ai nostri.
  Asa ca,pa si pusi,George Zhang.
 • 0 (2 voturi)    
  dai un ban dar stii de ce il dai (Vineri, 14 august 2020, 19:44)

  ..13 [utilizator]

  Siguranta si securitatea fac multi bani si asta stie si George Zhang - zbang as spune io - si de aceea intr-o lume libera in care ii spun clar partenerului meu ca nu imi plac ochii lui si cu asta gata PA!!!!

  cum bine zicea cineva mai sus nu stim cat va suferi sau mai corect scris cat va pierde compania dar sigur ca pe ei o sa ii coste mai mult - PA si PUSI!
 • 0 (2 voturi)    
  cazurile de spionaj din USA (Vineri, 14 august 2020, 19:47)

  ..13 [utilizator]

  arata ca ceea ce afirma unii de la Huawei nu se pupa cu realitatea...

  cetateni simpli au spionat pentru China si acum sa cred ca Huawei, ofirma importanta, intr-un stat autoritar nu spioneaza pentru China????

  hohoho
 • 0 (2 voturi)    
  Huawei or not Huawei (Sâmbătă, 15 august 2020, 21:54)

  Dan Mihalache1 [anonim]

  România și tot restul planetei trebuie să facă afaceri numai cu Huawei... Nu știu ce semn să pun la sfâtșitul frazei, ambele soluții sunt rele. Am văzut pe două posturi TV de știri, în emisiuni, plătite probabil, cum doi avocați români ai Huawei abureau ecranele pe dinăuntru. Ce am înțeles din „argumentațiile” lor este că: România trebuie să facă afacerea cu firma chinezească; fiindcă e nasol spre catastrofic dacă aleg altă firmă - europeană, de exemplu; că javrele alea de americani, în frunte cu prăpăditul lor de președinte - hahaha, cu mandatul său de ... doar 8 (opt) ani - s-a prins că vor și ei, ca toate dictaturile, să pună călcâiul pe grumazul lumii; că după Covid 19, binefacerea lor 5G e pe drum; că propaganda chinezeacă are idioți utili peste tot, inclusiv în România, vezi postacii care dau minusuri în draci oricăror alt opinii justificat-contrare PCC; că... comuniștii chinezi sunt mai îngerași decât diavolii de americani... etc. etc. Bine, înțeleg că e vorba de un război comercial, dar de aici ajungi, vrei nu vrei, la unul rece, între o dictatură, care deja are foarte mult de pierdut și e agasată de mănușile de catifea pe care le poartă ca să nu i se vadă mâinile de Terminator roșu și cei care nu vor să fie strânși de gât nici măcar... holografic de coșmarul comunist. Coreea de Sud e mult mai mică decât China și e înaintea ei în destule domenii de vârf. Deci se poate și altfel! Știți fraza aceea dintr-un stand up comedy: „of, câte focoase nucleare are pe cap bietul cetățean rus”... chinez... nord-coreean (și american, evident)! Mai bine și-ar rezolva problemele și necazurile de acasă și nu le-ar abate asupra altora!
 • 0 (4 voturi)    
  Ei, na... (Sâmbătă, 15 august 2020, 22:01)

  Zero_Kelvin [utilizator]

  O mie de comentarii despre o mie de prostii.
  1. Huawei mananca CACAT cu graficele alea din articol ! Cautati pe Google Vodafone Italy backdoor Huawei.
  2. Daca vreti sa pricepeti care-i treaba cu Huawei cautati pe internet despre antenna beamforming. Acum v-ati luminat? Ati inteles de ce nu e compatibil Huawei cu NATO ?
  3. La ce au facut chinezii...sper ca Huawei sa fie doar inceputul.
  • -2 (2 voturi)    
   care-i treaba cu beamforming? (Duminică, 16 august 2020, 23:39)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Zero_Kelvin

   ca n-ai zis nimic ...
   Beamforming permite directionarea undei catre un end-user care are nevoie de multa banda de transfer (adica sa-i ia banii fraierului).
   Ok, probabil prin asta poti determina mult mai precis unde e acel cineva, dar asta e standardul 5G.
   Sa nu uitam ca toata lumea a facut nasoale: nu doar China si Rusia, ci si UK cu GCHQ, SUA care a deturnat fals transferuri de date locale pe teritoruiul american in afara SUA pentru a fi investigate ca date care nu apartin cetatenilor americani, firma de "cpritare" SUA-RFG care spiona pe toata lumea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by