Slovenia, a șasea țară din Europa de Est, care semnează un Memorandum privind securitatea rețelelor 5G cu SUA
Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de externe sloven Anze Logar au semnat joi, în oraşul sloven Bled, o declaraţie ''despre securitatea reţelei 5G'' pentru protejarea spaţiului cibernetic local, în special contra influenţei Chinei, fără însă ca aceasta să fie menţionată explicit, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Pe fondul amenințării Rusiei, Slovenia este a șasea țară din Europa de Est care semnează o astfel de înțelegere cu SUA, după România, Polonia, Republica Cehă, Letonia și Estonia.
''Partidul comunist chinez doreşte să restrângă libertatea voastră, a tuturor'', a spus Pompeo la o conferinţă de presă după ceremonia de semnare a documentului, asemănător celui pe care Washingtonul l-a impulsionat cu alte state.
Citește aici declarațiile lui Mike Pompeo de la conferința de presă.
Declaraţia, deşi nu menţionează explicit China sau compania Huawei, face de fapt referire la acestea, lucru pe care de altfel l-a transmis şi şeful diplomaţiei americane în comentariile sale.
Pentru Washington este vorba despre un răspuns în faţa faptului că ''oamenii doresc să trăiască în libertate'' şi a insistat ca întreaga Uniune Europeană să coopereze îndeaproape cu SUA pentru a împiedica restrângerea libertăţii cetăţenilor ei.
Washingtonul, care se confruntă cu Beijingul pentru controlul tehnologiei 5G, doreşte ca europenii să excludă orice cooperare cu Huawei pentru realizarea reţelelor 5G.
''SUA este unica forţă a lumii occidentale capabilă să se confrunte cu pericolul atacurilor hibride, care includ arme cibernetice, biologice'', printre altele, a spus la rândul său la aceeaşi conferinţă de presă premierul sloven Janez Jansa.
România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale. Pe de altă parte, România a fost printre primele țări din UE care a lansat servicii 5G chiar cu echipamente Huawei. A trecut un an, licitața 5G a fost amânată de 2 ori, și abia acum Guvernul a demarat transpunerea în lege a Memorandumului cu SUA.
Vezi în articolul de mai jos ce implicații și costuri ar putea avea acest act și cum s-au poziționat alte țări din UE față de China și SUA:

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Sau asta-i buna doar când vor amerlocii? Atunci unde mai este diferența intre "democrația" americana și "totalitarismul" chinez?
In afara de marile agenti de presa si in cazuri speciale de unele publicatii online specifice unor tari mai obscure (pe care le aleg dupa ce caut pe Wikipedia ce afiliere au) nu deschid cu regularitate decat HN pt stiri. Va respect pt ca inclusiv in perioada de prigoana sa-i spun asa PSDista a presei neaservite ati pastrat un climat liber si pe partea progresista a umanitatii.
De aceea cand vad greseli bune de dat la perlele de la admitere sau bac, care va fac de rusine si vor ramane qvasi ad infinitum pe paginile voastre le semnalez - fara sa vreau sa imi fie pastrat comentariul ci numai sa le vad corectate.
In aceasta pagina cand citesti "ceremonia de semnare a documentului, asemănător celui pe care Washingtonul l-a impulsionat cu alte state." este zgarietor pe creier pt oricine stapaneste bine limba romana. Nu cred ca voi mai citi prea curand ca cineva a impulsionat un document asupra cuiva. Poate l-a semnat cu alte state sau poate l-a cerut sialtor state...fortat asupra altor state sigur e exagerat dar pana si acest verb e mai corect decat document impulsionat.
Acum draga moderatorule fa ce vrei...pana la urma fiecare are constiinta lui...dar fraza e de-a dreptul jenanta pt o persoana alfabetizata si probabil cu o licenta macar.