- "Așa-numitul slogan „Nu este sigur” al SUA a fost scandat timp de doi ani, dar până acum nu s-a prezentat nicio dovadă. Oare nu se poate explica situația? Spre deosebire de propriile sale incidente cum ar fi programul PRISM și o serie de „backdoors”. Deci până la urmă, care rețea este nesigură?", spune Ambasada Chinei într-un comunicat de presă remis duminică redacției HotNews.ro.
Ambasada susține că în privința securității 5G ar trebui să primeze faptele, tehnologia și formularea unor standarde și reguli clare de securitate.
- "Părțile ar trebui să promoveze un concept deschis și cooperant al securității cibernetice, să ia faptele și știința drept criterii de bază, să vadă riscurile de securitate 5G într-o manieră cuprinzătoare și obiectivă și să susțină eforturile, sub mecanismul și cadrul internațional reprezentativ și autoritar universal, de a discuta și formula standardele și regulile de securitate a rețelelor 5G printr-un proces multilateral transparent și inclusiv, să se stabilească un sistem de evaluare și certificare bazat pe încredere și recunoaștere reciprocă, să consolideze cooperarea între industriile din amonte și din aval de-a lungul lanțului industrial, stimulând încrederea în securitate 5G.", precizează Ambasada Chinei.
Nu în cele din urmă, Ambasada Chinei și-a exprimat speranța că România își va formula 'în mod independent și obiectiv propriile politici și legi 5G", astfel încât "să se asigure nedeterioarea mediului de afaceri echitabil, drept, deschis și nediscriminatoriu" raportat la companiile chineze.
Reacția Ambasadei Chinei vine în contextul în care Guvernul se pregătește să transpună în lege Memorandumul 5G cu SUA: Chinezii cer standarde clare la autorizarea prealabilă necesară producătorilor 5G
Precizările transmise duminică către media de Ambasada Chinei vin în contextul în care autoritățile române se pregătesc să transpună în lege Memorandumul 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale.
Ambasada Chinei atenționează practic asupra unor aspecte subliniate în această săptămână și de gigantul chinez al comunicațiilor Huawei, respectiv asupra lipsei din proiectul de lege al Guvernului PNL a detaliilor privind procedura de autorizare prealabilă a producătorilor 5G, fără menționarea criteriilor ori certificărilor necesare.
În proiectul de lege lansat în dezbatere publică în data de 4 august 2020 se propune ca autorizarea prealabilă necesară producătorilor de echipamente și soluții 5G să fie acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), fiind luat în considerare rolul stabilit prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare al Țării, fără alte detalii.
Chinezii de la Huawei consideră că ar îndeplini toate condițiile menționate în proiectul de lege care transpune Memorandumul 5G cu SUA pentru a participa la construcția viitoarelor rețele 5G din România. Grupul neagă că s-ar afla sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent, ori că ar avea probleme cu transparența acționariatului. Temerile chinezilor țin de posibilitatea unei decizii strict politice, fără dovezi asupra acuzațiilor și fără evaluări tehnice. Perioada de consultare publică este prea scurtă și procedura autorizării producătorilor 5G nu este clar descrisă, o lipsă importantă, a atenționat miercuri George Zhang, șeful Huawei România.
România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale. Pe de altă parte, România a fost printre primele țări din UE care a lansat servicii 5G chiar cu echipamente Huawei. A trecut un an, licitața 5G a fost amânată de 2 ori, și abia acum Guvernul a demarat transpunerea în lege a Memorandumului cu SUA.
Amenințate de Rusia, țările din Europa de Est care se bazează puternic pe protecția militară a Statelor Unite via NATO au adoptat cea mai dură poziție. România, Polonia, Republica Cehă, Letonia și Estonia au semnat toate declarațiile comune cu Washington cu privire la securitatea 5G, angajându-se să aibă o poziție comună cu SUA în privința securității rețelelor 5G, notează într-un articol recent The Guardian.
Pentru detalii privind implicațiile și costurile unei posibile eliminări a Huawei din rețelele 5G din România și cum s-au poziționat alte țări din UE față de China și SUA citește:
daca nu era Trump in presedinte SUA- pupati in continuare dragonul rosu!
Produsele europene nu sunt concurente chinezariilor, iar daca admiram deciziile politice si business nu mai e business atunci sa-ti agati portretul lui Ceasca (daca l-ai dat jos) si sa te bucuri de monopolul comunist si nu de economie & concurenta!
P.S Daca nu inventau chinezii hartia europenii vorbeau si acum prin limbajul semnelor. Lasa coada jos si acepta adevarul, comunistii aia sunt mai buni la 5G.
Proletariatul comunist chinez, mai știi... ne mai trimite un virus chinezesc mai al draqului...
Ne poate spune mai multe lucruri si despre datacenterul din Papua Noua Guinee, care ar avea suficiente backdoors pentru o metropola intreaga (de marimea celor din China).
Sau poate ne vorbeste despre shareholderii acestei companii, cine sunt ei, la ce bursa este listata compania, cum cumparam actiuni ? Ne-am multumi si cu pachete minoritare.
Cat de implicat a fost domnul CEO in People Liberation Army? Mai este membru si acum?
La noi in tara, pana si fostii colaboratori ai Securitatii au interdictii, cel putin oficial asa stau lucrurile.
Daca ne uitam la guvernul chinez vedem o politica agresiva de acaparare a puterii si influentei globale. Cum am putea sa punem la dispozitia guvernului chinez informatii care l-ar ajuta sa ne santajeze economic sau sa intervina in politica interna pentru a castiga favorabilitate si sa ne transforme in timp in stat vasal? Lucru pe care China deja il face cu tarile sarace din Asia de Sud Est si tarile africane.
iar despre mancat lilieci, cine mananca melci si broaste? ori brotacul-pui de balta e mai select decat un sobolan zburator?
Problema mea e daca vreau un furnizor din China. De cand cu coronavirusul m-am hotarat sa nu mai cumpar "Made in China".
Nu totul se reduce la preturi. S-a gandit cineva cate joburi au fost pierdute in SUA si UE pentru ca au fost mutate in China? Daca o corporatie muta productia acolo crezi ca tu, ca si consumator, primesti vreo reducere de pret? Sau merge toata economia cu salariile in profit?
Ofensiva economica a comunistilor trebuie sa fie oprita. Pana nu e prea tarziu ...
SUA si China se vor intelege si noi vom ramane cu buza umflata. Asa cum America isi vede de interesul sau si noi trebuie sa avem grija de al nostru. Si obiectivul nostru e sa dezvoltam o retea moderna cu costuri minime care sa contribuie la dezvoltarea economica.
Nu e in beneficiul nostru sa cumparam echipamente scumpe si mai putin avansate tehnologic, decizie care va duce la cresterea costurilor finale pentru utilizatori. Daca suporta America diferenta nu e nici o problema, insa stim ca nu asta intentioneaza.
Ohh sorry, am gresit ....ce se mai produce masiv și cu succes in România ?
Serios, am auzit de Dacia, dar este complect realizată in țara ?
Sănătate și fără epidemie !